Kaporta Nedir?

0
2455

Otomobiller yaklaşık 30 bin parçadan oluşan büyük bir mühendislik çalışmasıyla ortaya çıkarılmış ulaşım araçlarıdır. Basit bir şekilde anlatacak olursak; kaporta karoser içerisine motor şanzıman iç döşeme gibi parçaların montajlanması ile otomobil oluşmuştur. Otomobil teknolojisi geçmişten günümüze oldukça gelişmiş ve hala daha gelişmeye devam etmektedir. Otomobil teknolojisinin gelişmesiyle birlikte otomobiller hafifleşme yoluna devam etmektedir. Eski otomobiller günümüz otomobillerine göre çok daha ağırdır. Bu durum eski otomobillerin daha sağlam olduğu düşüncesini beraberinde getirse de öyle bir durum yoktur. Metal teknolojisini gelişmesi daha hafif ama daha sağlam materyallerin üretimini beraberinde getirmiştir. Otomobillerin dışını kaplayan metal bölümün tamamı kaporta olarak adlandırılmaktadır. Karoser ise kaportanın bağlı olduğu ana şasedir. Aracın gövdesidir. Kaporta hakkında detaylar yazımızın devamında. Kaporta Nedir?

Kaporta Nedir?

Otomobillerin dışını kaplayan saç bölüm kaporta olarak adlandırılmaktadır. Kaporta nedir? Sorusuna verilen cevap, aracın dış tasarımında bulunan saç parçalardır denilebilir. Otomobillerin dış yapısında bulunan ön arka kaput, tavan, kapılar ve çamurluklar kaportayı oluşturan parçalardır. Otomobiller kaza yaptığında genelde kaportası hasar alır. Kaporta parçaları değişebileceği gibi onarım da görebilir. Kaporta onarımı oto kaportacılar tarafından yapılmaktadır.

Kaporta Hasarı Nasıl Onarılır?

Otomobillerin dış bölümünü kaporta kapladığı için kaza anında ilk darbe alan parçalar kaporta parçalarıdır. Kaporta hasar alırsa ne yapmak gerekir?

Kaporta hasar gördüyse 2 şık vardır. Bunlardan biri hasar almış parçayı söküp yenisini takmaktır. Diğeri ise hasar almış parçaların onarımı sağlanır. Sonrasında ise boya işlemi yapılarak işlem sonuçlanır. Ülkemiz şartlarında otomobilin kaporta parçaları değiştiği zaman değer kaybı oluşmaktadır. Bu durum yabancı ülkelerde oldukça garip karşılanmaktadır.

Kaporta Hasarlı Otomobil Satın Almak

Otomobil fiyatları oldukça yüksek durumda, bu sebeple otomobil satın almak isteyen birçok kişi daha eski model araçlara yönelmektedir. Eski model arabaların masraf çıkarma ihtimali yeni model araçlara göre oldukça fazladır. Bu sebeple birçok kişi hasarlı otomobil alıp tamir ettirme yoluna gitmektedir. Bunu meslek haline getirmiş olan kişiler dahi vardır. Bu noktada akıllara gelen sorular?

  • Hasarlı aracı nasıl bulabilirim?
  • Nasıl yaptırabilirim?
  • Satarken ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim?

Soruların cevabını en açık şekilde vermeye çalışacağım.

Hasarlı Aracı Nasıl Bulabilirim?

Arabam.com hasarlı araçlar kategorisi incelendiğinde birçok marka modelde 100’lerce satılık araç mevcut. Ancak alacağınız aracı almadan önce bir kaportacıya göstermeniz gerekir. Tahmini bir yedek parça listesi hazırlayıp parça fiyatları almanız gerekir. Kaporta, boya, mekanik ve döşemeci işçilikleri ile birlikte aracın ortalama maliyeti ortaya çıkacaktır. Ortalama maliyet +- 5 bin ₺ civarında aracınız yürür hale gelecektir. Bu tabi ki aracın hasarına göre değişir. Aracın sadece ufak vurukları olabileceği gibi ön bölümünden sağlam bir darbe de olabilir. İlk defa hasarlı bir araç alacaksanız; ağır hasarlı araçlardan ziyade çıtır hasarlı araçlara yönelmeniz gerekir. Bu durumda mekanik ve döşeme işlemlerine gerek kalmayacaktır.

kaporta

Nasıl Yaptırabilirim?

Aracınızı satın almadan önce bir kaportacı ile beraber bakmıştınız. Aracı kaportacının dükkanına çekici vasıtası ile götürebilirsiniz. Kaportacı detaylı bir yedek parça listesi oluşturup size verecektir. Parça listesinde bulunan yedek parçaları çıkma veya sıfır olarak araştırıp satın almanız gerekecektir. Uğraşacak vaktiniz yoksa aracınızın onarım işlemini anahtar teslimi olarak da anlaşabilirsiniz. Yedek parçaları kaportacıya götürürsünüz. Kaportacı aracın hasarlı bölümlerini çektirme gerdirme vs işlemleriyle düzeltir. Almış olduğunuz parçaları yerlerine montajlayarak aracın kapı, kaput, far, tampon aralıklarını ayarlar. Kaporta işlemi bittikten sonra ise bu parçalar sökülüp araç boyacıya götürülür.

kaporta

Boyacı ile anlaştıktan sonra boyacı işlemlere başlar. İlk olarak kuru tesviye yaparak boyanacak yüzeylerde şişlik göçük olup olmadığına bakar. Sonra araca saman macunu çekilir. Saman macun en alt tabakada olmalıdır. Saman macun zımpara işlemine tabii tutulur. Normal macun çekilir. Aynı şekilde zımparalanır. Sulu zımpara da yapıldıktan sonra araç astarlanır. Astar işlemi sonrasında kuruma ve sertleşme  süresi vardır. Astar sertleştikten sonra tekrar zımpara yapılıp gerekli yerlere yoklama macunu çekilir. Yoklama macunu sonrasında boya işlemine geçilir. Boya atılır. Ardından metalik renk var ise vernik atılır. Araç kurumaya bırakılır. Sulu zımparası pasta cilası yapılır ve kaportacıya teslim edilir. Kaportacı aracın sökülü olan parçalarını yerlerine takar aracı toparlar. Detaylı bir temizlik işleminden sonra araç teslime hazırdır. Aracın hava yastıkları açıksa araç Airbag’ciye götürülür. Airbag’ciye aracın hava yastıklarını toparlayarak kullanıma uygun hale getirir. Aracınız iyi bir bakımdan sonra yollara hazır olacaktır.

Satarken Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşabilirim?

Aracı satarken herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Piyasanın çok altında bir fiyata mâl ettiğiniz aracı yine piyasadan bir miktar aşağı fiyatlara satacaksınız. Aracın tamir aşamalarını fotoğraflayıp kayıt altına alın. Aracı satın almak isteyen kişiye de göstererek akıllardaki soru işaretlerini kaybedebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here