Karda Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

0
540
karda araba kullanmak

Son dönemde Türkiye’nin birçok bölgesini etkisi altına alan kar yağışı, araç sürücülerine oldukça zor anlar yaşattı. Bizde sizler için karda araba kullanmak adına dikkat edilmesi gereken 8 altın kuralı listeledik…

Karda Araba Kullanmak

Hemen hemen hepimiz araçlarımızda dört mevsim lastiklerini kullanmayı tercih ediyoruz. Bu lastikler araçlarımızda standart olarak geliyor ve 7 derece ve üzerinde maksimum tutunmayı sağlayabiliyorlar. Ancak sıcaklık 7 derecenin altına düştüğü zaman bu lastiklerin tutunma problemi başlıyor. Ve fren mesafesi uzuyor. Bu sebeple kış mevsiminde mutlaka kış lastiği kullanmamız gerekmektedir. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki havalar için tasarlanmıştır. Ve hava soğudukça tutunma performansları artarak fren mesafenizi ciddi oranda azaltmaktadır. Ancak burada önemli bir nokta var. O da lastiklerden sadece ikisini kış lastiği ile değiştirmek. Bu ciddi bir hatadır. Bu şekilde aracın yere sağlam basması imkansızdır denilebilir. Yani lastiklerden sadece ikisi değil mutlaka dördü de kış lastiğine çevrilmelidir.

karda araba kullanmak

1.Mümkün Olduğunca Şerit Değiştirmeyin 

Karlı yollarda ve gizli buzlanmanın olduğu bölgelerde hareket mümkün olduğunca az olmalıdır. Yani gereksiz şerit değişimlerinden kaçınılmalıdır. Bunun sebebi ise yapılacak ani ve sert direksiyon hareketlerinin aracın her an ağırlık transferini bozabilmesidir. Bu yüzden de önden veya arkadan kaymalar yaşanabilir. Yapmanız gerekenler ise çok basit. Direksiyon hareketleriniz çok yumuşak olmalı, diğer sürücülerin hatalarından etkilenmemek için de takip mesafesinin de artırılması iyi bir çözüm olacaktır.

2.Ani Gaz, Fren ve Vites Hareketleri Yapmayın

Karda araba kullanmak ve karlı yollarda tutunmak oldukça zordur. Bu yüzden eğer böyle yollarda araç kullanıyorsanız, ani gaz ve fren hareketlerinden uzak durmalısınız. Yapacağınız her ani veya sert bir hareket, patinaj ve kayma gibi problemler ortaya çıkarabilir. Kısacası gaz ve fren pedallarını çok yumuşak kullanmalısınız.

Eğer fren kullanarak değil de vites küçülterek yavaşlayacaksanız da, debriyajdan ayağınızı çok yavaş şekilde çekmeniz gerekmektedir. Aksi halde yük bir anda ön tarafta toplanıp, aracınızın ağırlık transferi bozulur ve kayma problemi yaşarsınız.

3.Lastik Havalarını Asla İndirmeyin

Karlı havalarda yapılan en büyük hatalardan biri de araç lastik havalarının indirilmesidir. Siz siz olun bu büyük hataya asla düşülmeyin. Eğer lastik havasını düşürürseniz; lastiğin omuz kısımlarına yük biner. Yere basması gereken sırt kısmı temas problemi yaşar. Bu da tutunma, patinaj ve kayma problemlerine yol açar.

Karlı yollarda güvenli bir sürüş için lastiklerinizin havalarını düşürmek yerine 2 psi artırmanız gerekmektedir. Eğer havayı artırırsanız tahliye kanallarının arası biraz daha açılır. Bu sayede de tutunma artar. Ancak normal zeminlerde araç üreticisinin belirlediği lastik havaları kullanılmalıdır.

karda araba kullanmak

4.İkinci Viteste Kalkabilirsiniz

Eğer karlı yollarda ön lastiklere fazla güç verirseniz, patinaj problemi ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden aracınızı ikinci vitese alıp, gaz ve debriyaj hareketlerini çok yavaş uygulayarak sorunsuz bir kalkış gerçekleştirebilirsiniz. Eğer otomatik vitesli bir aracınız varsa da gaz pedalına çok yavaş, kademeli olarak basılmanız yeterli olacaktır.

5.Gizli Buzlanma Tehlikesi / Karda Araba Kullanmak

Kar suyunun erimiş halde bulunduğu zeminler, köprü üstleri, viyadükler ve yoğun rüzgar alan zeminler gizli buzlanma açısından büyük risk oluşturmaktadır. Sizlerde bu tip bölgelere yaklaşıyorsanız hızınızı yarı yarıya düşürün. Ve takip mesafenizi iki katına çıkarın. Aracınızın içerisinde telefon, müzik sistemi gibi dikkat dağıtabilecek ekipmanlar ile uğraşmayın. Reflekslerinizi hazır tutun.

6. Kış Lastiğine De Zincir Takılır 

Araçlarında kış lastiği bulunan sürücüler, zincire gereksinimlerinin olmadığını düşünüyorlar. Ancak hem yasal, hem de güvenli bir sürüş açısından araçlarda zincir bulundurulmalıdır. Kar seviyesinin belirli bir düzeyin üzerinde olduğu yerlerde kış lastiği de tutunma problemi yaşar. Bu sebep ile de özellikle yolun buzla kaplı kısımlarında tek çare zincir kullanımı olacaktır. Özetle; kış lastiğine de zincir takılır.

7.Bir Üst Vitesi Tercih Edin

Karlı yollarda sürüş anında aracın devrini yükseltmek dezavantaj oluşturacaktır. Bu yüzden düşük devir ve bir üst vitesi tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Örnek verecek olursak; ikinci viteste 45 km/s hız ile gitmek yerine, üçüncü viteste aynı hızla giderseniz aracınızın yere tutunması daha kolay olacaktır.

8. Kara Saplanan Lastiğe Dikkat

Aracın ve lastiklerinin kara saplanması durumunda yapılabilecek şeyler sınırlıdır. Genellikle sürücülerin ilk yaptığı şey araca çok fazla gaz vermek oluyor. Ancak bu aracı saplandığı yerden çıkarmaz. Aksine boşa dönen lastik düştüğü çukuru derinleştirir. Bunun yerine eğer mümkünse aracı ikinci vitese alıp, çapraz şekilde öne ve arkaya doğru manevra denemeleri yapabilirsiniz. Ancak 4-5 denemeden sonra aracınız yerinden hiç hareket etmemiş ise daha fazla zorlamamalısınız. Aksi halde hem aracınıza zarar vermiş olursunuz hem de aracınızın saplandığı yerden çıkış süresi uzar.

Araçlarda kış hazırlığı nasıl yapılmalı ?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here