Karlı Havalar İçin Otomobil Bakımı

0
630

Hepimizin bildiği ve farkında olduğu üzere ülkemiz yoğun kar yağışı altında. Bu kar yağışı sebebiyle hayatımız epey zorlaşıyor. Bazen yolda kalıyoruz ve otomobilimizde mahsur bekliyoruz bazen de otomobilimize ve kendimize zarar verebiliyoruz. Bu yazıda karlı havalar için otomobilimizde yapmamız gereken bakımları, hazırlıkları madde madde inceleyeceğiz. 

Karlı Havalar İçin Otomobil Bakımı

Yapmamız gereken elbette önlem almak. Bir afete hazırlıklı olmak için bir takım önlemler aldığımız gibi tehlikeli bir sürüşe de hazırlıklı olmak için önlemler almalıyız. Bu önlemlerin anlamı bakımlar. 

1- Lastikler

Otomobili yolda tutmak için en önemli detay lastiklerdir. Hatalı lastik seçimi yol tutuş kaybı ile kötü sonuçlar verebilir. Lastiklerde dikkat etmemiz gereken ilk şey çeşididir. Karlı bir kış mevsimine girerken otomobilimize kış lastiklerini taktırmamız gerekir. Kış ve karın şiddetine göre dört mevsim lastikler de yeterli olabilir. Elbette en iyi performans için kış lastiklerini tercih etmemiz gerekir. Lastiklerimizin yaşına ve yaptığı kilometreye dikkat etmeliyiz. Yıl olarak eskimiş lastik kauçuğu sertleşeceği için yol tutuş kaybı ve eskime seviyesine göre çatlama riski taşır. Çok kilometre yapmış lastikler ise dişlerinde aşınma olması sebebi ile yine yol tutuş kaybı yaşar. 

Ekstra bir taktik olarak çok zorlu yol koşullarında havası inik lastikler daha çok yol tutuş sağlar. Havası inik lastiğin yüzey alanı daha fazladır ve yüzey alanı ile yol tutuş doğru orantılıdır. 

2- Antifiriz

Otomobilimiz için soğutma olmazsa olmazdır. Karlı havada otomobilin radyatöründe bulunan su donabilir. Bu donma durumu öncelikle suyun donarken hacminin artması sebebiyle radyatöre ve borulara zarar verebilir. Ayrıca motorun yeteri kadar soğutulmaması daha ciddi maddi hasarlara sebebiyet verebilir. Karlı kışta motor ısınır mı demeyin. Zorlu yollarda çok düşük hız sebebi ile araca giren birim hava miktarı azalır. Bunun yanında takılma gibi durumlarda daha fazla gaz verme sebebi ile motor fazla olabilir. Bu sebeplerden mutlaka antifiriz kullanın. 

3- Akü kontrolü 

Karlı havalarda aküye ihtiyacımız her zamankinden daha fazla olur. Olası bir yolda kalma durumunda otomobilin içinde beklemeniz gerekebilir. Bu bekleme sırasında aracı ısıtmak ve duruma göre aydınlatmak gibi sebeplerden otomobilin akü tüketimi bir hayli artabilir. Bu sebepten akü hayati önem taşıyor. Akümüzü kontrol etmeli hatta bakımını yapmalıyız. Akü suyunu kontrol etmeli gerekirse eklemeliyiz. Akü kutup başlarının temiz olduğundan emin olalım. Eğer mümkünse aracımızın aküsünü, şarj dinamosunu kontrol ettirmemiz ve yedek akü almamızda da yarar var. 

4- Aydınlatma

Karlı yol koşullarında gündüz açık bir havada karlı bir yoldan geçebileceğimiz gibi bir tipi durumu veya gece koşulları ile de karşılaşabiliriz. Böyle durumlar için önemli detaylardan biri otomobilimizin aydınlatma sistemidir. Önümüzü iyi görebilmek için farlarımızın iyi durumda olduğundan emin olmalıyız. Eğer far ampullerimiz zayıflamış veya çalışmıyor ise yenisi ile değiştirmek için mükemmel bir zamanlama. Otomobilimizde sis farı bulunması da tipi gibi durumlarda görüş alanımızı ve farkedilirliğimizi arttıracağından sürüş güvenliğimiz için büyük fayda sağlayacaktır. Far sileceği dahil bir far yıkama sistemi de işimize yarayabilecek donanımlardan. 

5- Silecek Lastik ve Kolları

Frozen wipers: What can you do?

Yoğun kar yağışı altında sürüş yaparken önümüzü görebilmemiz için önemli detaylardan biri de silecek sistemidir. Sileceğimizin lastiğini kontrol etmeli ve gerekirse değiştirmeliyiz. Silecekler eskidiği zaman kauçuğu sertleşir ve çatlamalar meydana gelir. Bu hasarlar silecek performansını ciddi derecede düşürür. İyi çalışmayan silecekler su, kar ve buz kalıntılarının cam üstünde kalmasına sebep olur. Bu kalıntılar sebebiyle oluşabilecek yansımalar gözümüzü alabilir ve görüş alanımız daralabilir yani tehlikeli sürüş anlamına gelir. Yıpranmış silecek kolları ise kar birikimi ile baş etmekte zorlanabilir. Aşırı yıpranmış silecek kolları soğuğun etkisi ile kırılabilir. Bu sebepten silecek kollarına da bakmamızda fayda var. 

6- Sigorta

Bu karlı hava koşulları canımız sağlığımız bir yana, cebimiz açısından da riskin yüksek olduğu zamanlardır. Bir hata, bir tehlike durumunda otomobilimiz çok çeşitli hasarlar olabilir. Bu sebepten maddi hasardan kaçınılması için sigorta yaptırılması tavsiye edilir. 

6- Buji, Enjektör, Pompa Bakımları

Çok soğuk karlı havaların zarar verebileceği parçaların arasında elbette içten yanmalı motor parçaları da var. Yıpranmış buji, enjektör ve pompalar yolda kalmanıza sebebiyet verebilir. Gerekli bakımları yaptırmanızda yarar var. Eğer otomobiliniz benzinli ise buji buji kablosu, bobin; dizelse kızdırma bujisi, enjektör, pompa bakımları kış gelmeden yapılmalıdır. 

 

Herkese güvenli sürüşler dilerim…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here