Bir otomobil satın almadan önce ondan ne beklediğimize karar veririz. Kimileri satın aldığı otomobilden performans ve sürüş keyfi beklerken kimileri yüksek arazi kabiliyeti bekleyebilir. Bazı durumlarda ise karar değiştiririz ve satın aldığımız otomobil üzerinde kendi hedeflerimiz doğrultusunda bazen ufak bazen ise büyük modifikasyonlara gideriz. Bu modifikasyonlardan bir tanesi kaynaklı diferansiyel kullanmaktır. Kaynaklı diferansiyeller arkadan itişli otomobillerde kullanıldığı zaman, şafttan gelen gücü iki teker arasında eşit paylaştırır. Normalde diferansiyelin çalışması ile virajlarda dışarıdaki tekerlekler içerideki tekerleklere göre daha hızlı döneceklerdir. Ancak diferansiyel üzerinde bulunan kaynak sayesinde, iç taraftaki tekerleklerde dışarıdaki tekerlekler ile aynı hızda dönmek isteyecek ve yol tutuşunu yitireceklerdir. Arkadan itişli otomobillerde kontrollü yapılan kaymalar drift adı verilen aktivitenin gerçekleştirilmesini sağlar. Drift yapmak için ise yol tutuşunun otomobilin arka tarafında kontrollü bir şekilde bırakılması gerekir. Kaynaklı diferansiyel tam olarak burada devreye girer.

Kaynaklı Diferansiyel Nedir?

Kaynaklı diferansiyeller, normal diferansiyel dişli kutularının sökülüp iki tekerlek arasındaki kısmının kaynaklanması ile elde edilirler. Bu sayede sürekli olarak iki tekere eşit güç aktarılır. İki tekerleğe aktarılan gücün eşit olması, otomobilden beklentinizin ne olduğuna bağlıdır. Eğer yüksek hızlarda yol tutuş gibi bir beklenti içine girilerek böyle bir işlem yaptırıyorsanız bu yanlış bir hareket olur.

Kaynaklı Diferansiyel Görsel 1
Kaynaklanan diferansiyel iki tekerin aynı hızda dönmesini sağlar.

Kaynaklı Diferansiyel ve Drift

Kaynaklı diferansiyeller iki tekerin sürekli olarak eşit hızda dönmesini sağlar. Eğer motor gücü zayıf bir drift otomobili elde etmek istiyorsanız. Diferansiyeli kaynaklamak hem ekonomik hem de mantıklı bir tercih olacaktır. Bu sayede arkadan itişli otomobilinizin arkasının kontrollü bir şekilde gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak unutmayın, diferansiyeli kaynaklamak otomobilin günlük kullanımdaki konforu ve yol tutuşunu ciddi azaltacaktır. Hız yapmadan önce bir kez daha düşünün. Mahalle aralarında yanlamayın bu arada.

Tofaşk
Diferansiyel kaynaklamak için güzel modeller içeriyor kuş serisi. Ancak trafiğe açık alanlarda ve insan bulunan yerlerde vermeyin yanı.

2. El Tofaş İlanları

Arazi Otomobilleri İçin Ne Yapmalı?

Arazi araçlarında ise benzer sistem kilit ile sağlanabilir. Ancak otomobil gündelik olarak değil, sürekli arazide kullanılıyorsa, diferansiyelinizi kaynaklamak otomobili zorlu arazi koşulları ile daha rahat mücadele etmesini sağlayabilir. Örneğin çamura saplandığınızda güç normal diferansiyellerde yüzey ile teması en az olan tekere yönlendirilir. Bu yüzden otomobil hareket etmez. Ancak kaynaklı diferansiyel kullanımı ile uygun fiyatlı hafif çaplı arazi araçları ortaya çıkarmak mümkün.

Offroad
Bu kadar olmasa da saplandığınız çamur miktarını azaltacaktır kaynaklı diferansiyel.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here