Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur ?

0
1353

Araba kullanmak sadece sürücü olmaktan ibaret değil. Her ne kadar yolculuk keyifli olsa da bazı can sıkıcı yanları ve riskleri de olabiliyor. Trafiğe çıkan tüm sürücüleri bekleyen riskler arasında en büyük öneme sahip olan kazalardır. Ne yazık ki Türkiye’de de yılda ortalama 150.000 tehlikeli trafik kazası yaşanmakta. Bu kazalarda can kayıplarının ve yaralanmaların yanında ciddi maddi zararlar da gerçekleşiyor. İşte bu maddi hasarlar gerçekleştiğinde kaza tespit tutanağı dolduruluyor. Peki ama kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur ?

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza Tespit Tutanağı, yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında, polise veya sigorta şirketine gerek kalmadan durumu kayıt altına alabilmek için kaza yapan sürücülerin aralarında anlaşarak doldurduğu tutanağa denir. Bu tutanak yürürlüğe, 01.04.2008 tarihinde girmiştir. Kaza tespit tutanağı sayesinde trafikteki beklemeler ve zaman kayıpları daha da azalmıştır. Aynı zamanda kaza yapan kişiler de tutanaklarını online olarak takip edebilmektedir.
Tutanak hazırlanırken kaza yapan sürücüler tutanakta istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olarak doldurmalıdır. Daha sonra tutanak bu kişiler tarafından imzalanır. Tutanağa her iki tarafın da görüşleri yazılır. Aynı zamanda da kazayı farklı açılardan, araçları kıpırdatmadan fotoğraflamak faydalı olmaktadır.

kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulur ?

Kaza tespit tutanağı, kazanın doğuracağı sorunların emniyet güçlerine haber vermeden çözüme kavuşturulabilmesi için doldurulmaktadır. Aşağıdaki durumlarda kaza tespit tutanağı tutulur:

  • En az bir araçta maddi hasar bulunması,
  • Kazada bedensel yaralanma ve ölüm gibi durumlar oluşmaması,
  • Kazaya karışan sürücülerin tutanak içeriği hakkında kendi aralarında anlaşmaya varabilmeleri,
  • Tüm araç sürücülerinin akıl sağlığının yerinde olması,
  • Kazaya karışan tüm araçların geçerli sigortalarının bulunması,
  • Sürücülerin kaza anında alkol, keyif verici madde gibi unsurların etkisi altında olmaması,
  • Sürücülerin 18 yaş üstü olması,
  • Kazaya karışan sürücülerin ehliyet sahibi olması,
  • Kazada kamu mallarına zarar gelmemiş olması gerekir.

kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur ?

Kaza tespit tutanağı, gerçekleşmiş olan kazayı ilgili makamlara bildirmek için kullanılan önemli bir belgedir. Bu nedenden dolayı tutanağın hatasız doldurulması hayli önem taşımaktadır. Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur ? Nelere dikkat edilmeli ? Gelin bakalım.

  • Tutanakta kazaya karışan kişilerin isimleri, soyadları, TC kimlik numaraları, araç plaka bilgileri ve trafik sigortası poliçe numaraları mutlaka bulunması gereken bilgilerdir.
  • Kaza tespit tutanağına kazanın tarihi, yeri ve saati yazılmalıdır.
  • Eğer varsa kazaya şahit olan kimse tanıklığına başvurulması amacı ile kişinin adı, soyadı ve iletişim bilgileri de tutanağa eklenmelidir.
  • Tutanağın ilgili bölümüne kazanın nasıl ve hangi açılardan gerçekleştiğini anlatan taslaklar çizilir. Kaza yapan araçlar A ve B şeklinde isimlendirilir. Taslakta araçların gittiği yön, sokak isimleri ve yol çizgileri mutlaka belirtilmesi gerekir.
  • Kaza tespit tutanaklarında kazaya karışan sürücülerin kısa ifadelerine de yer verilmesi gerekmektedir.
  • Kaza tespit tutanağının 7 numaralı alanındaki kutucuklardan uygun olanlara “X” işareti çizilir. Eğer kazada yabancı plakalı bir araç bulunmuyorsa 8 numaralı alan boş bırakılır.
  • Son olarak tutanak üzerinde bulunan 12 numaralı alan, kazaya karışan tüm sürücüler tarafından imzalanır. Eğer bu alanın imzalanmazsa, tutanak geçersiz sayılır. Bu sebep ile tutanaktaki en önemli noktalardan biri de imzadır.

kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereden Alınır ?

Kaza tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen belgelerdir. Bu yüzden yalnız Kasko Sigortası ya da Zorunlu Trafik Sigortası yaptıran araç sahiplerine poliçeleri ile birlikte veriliyor. Ancak eğer isterseniz tutanağınızı sigorta şirketinizin internet sitesinden de indirme imkanına sahipsiniz.

Kaza tespit tutanakları, istenildiği an kolayca ulaşılabilen evraklar değildir. Bu yüzden de tüm sürücülerin tutanaklarını araçlarında hazır bekletmeleri tavsiye edilmektedir. Sizlerde, size verilen boş tutanakları fotokopi yolu ile çoğaltarak aracınızın torpido gözünde düzenli olarak taşıyabilirsiniz. Bu sayede olası bir kaza anında hemen kullanma imkanınız olur.

Kaza Tespit Tutanağında İstenen Belgeler

Trafik kazalarının tarafları, kazaya karışan karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi veya kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine kaza tutanağında istenen belgeler ile başvurmaları gerekmektedir. Bu belgeler ise aşağıdaki gibidir:

  • Poliçe fotokopisi,
  • Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı,
  • Varsa kaza yerine çekilmiş fotoğraflar,
  • Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi.

Araba sürerken yapılan en tehlikeli hatalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here