Kilometre Orjinal mi ? Nasıl Anlaşılır ?

4
13022

Kilometre Orjinal mi Nasıl Anlayacağız?

Günümüzde birçok kişi ikinci el otomobil almak istiyor. Araçların kilometresi ise aracın fiyatını belirleyen en büyük kriterler arasında. Hal böyle olunca da kısa zamanda kar etmek isteyen bazı kişiler araçların kilometresini düşürmektedir. Peki araç alırken km sinin orjinal olduğunu nereden anlayacağız? Bu yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vereceğiz.

 

Kilometre Düşürme İşlemi Nasıl Yapılır?

Araçlar çok kısa süre içerisinde basit bir işlemle istenilen düşük kilometreye çekilebilir. Elektronik km sayacına sahip araçlar bilgisayara bağlanarak programlar ile veya içerisindeki çipin yazılımları değiştirilerek, mekanik sayaçlı araçlar manuel olarak sökülür ve km’ler değiştirilir. Bazı araçlarda da gösterge ekranı değiştirilerek daha düşük km’li sayaçlar takılır. Bilgisayar veya cihaz yardımı ile düşürme çok ucuz bir işlemdir. Parça değişimi daha külfetli olur. Bazı araçlarda kronik hatalardan dolayı arızalanan gösterge ekranları servislerde yenileri ile değiştirilir ve istemeden de olsa km hatalı görünür. Bu noktada önemli olan kısım yetkili serviste yapılmasıdır.

Kilometre Düşürme İşlemi Nİtelikli Dolandırıcılık Suçudur.

Peki Alacağımız Aracın Kilometre sinin orjinal olduğunu Nasıl Anlarız?

1-Almak istenilen araç kaç yıllık sahibinden satılık bunu öğrenip değerlendirmek gerekiyor.

2-Yeni model bir araç ise yetkili servis bakımlarını incelemek gerekiyor.

3-Almayı düşündüğünüz aracın  bakımları ve en son servise girdiği kilometre kayıtları incelenmelidir.

4-Araçların plaka ve şasi numaralarından 5664 sorguları yapılmalıdır. Ulaştırma bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtları görülmelidir. Dikkatle incelenmelidir gözden kaçırmalar olabilir.

5-E-devlet sisteminden aracın plakası ile en son alınıp satıldığı tarihi gösteren tescil tarihi görülmelidir.

6-Sigortacınızdan aracın bilgileri verilerek gerekli sorgulamalar yapılmalı ve kaçıncı sahibi olacağınız öğrenilmelidir.

7-Aracın iç donanımı iyice incelenmelidir, direksiyonda, vites topuzunda, kapı döşemelerinde, koltuklarda  yıpranma varmı ? bakılmalıdır.

8-Aracın teyp, klima, ışıklandırma, cam açma kapama ve diğer aksamları silinmiş ve yıpranmış ise incelenmelidir.

9-Araç yağ eksiltiyor, yağ yakıyor (egzosttan mavi duman atıyor) ve motorundan subap ve yatak vuruntusu geliyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.

Verilmiş olan bu bilgiler ışığında almak istenilen aracın km si hakkında yorum yapılabilir. Tabi ki kesin bir sonuca ulaşamazsınız. Çok temiz kullanılmış kaydı olmayan yüksek km araçlar da şuan piyasada yok değildir. Bu sebeple 2. el otomobil alırken aracı iyi incelemek ve detaylı ekspertize sokmak gerekir.

2. EL OTOMOBİL İLANLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ >>>

4 YORUMLAR

  1. bu yıl olmuş km oynamak nedir allah aşkına.. muayeneye kadar öten bir boru yani insanların güveni kalmıyor böyle küçük hesaplar yüzünden

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here