Klasik Otomobil ve Retromobile Gösterisinin Geleceği

0
868
klasik otomobil-retromobile
klasik otomobil retromobile

Klasik otomobil için oldukça önemli olan Retromobile gösterisi bu yılbaşında kapılarını kapattı. Klasik otomobil ekosisteminin en büyük oyuncuları ve en güzel tarihi yarışlardan bahsettiğimizde sık sık karşımıza çıkan bir isim vardır. Peter Auto ve kurucusu Patrick Peter. Bu önemli isim otomotiv dünyası adına 1982’den beri Fransa’nın en güzel organizasyonlarını düzenledi. Tour Auto’dan Le Mans Classic’e, geçmişle, bugünle ve gelecekle birleşen bir tutku ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Yazımızda bu tutkunun mimarıyla olan Forbes dergisinin röportajından önemli kesitleri aktaracağız.

Klasik Otomobil ve Retromobile Patrick Peter’e Soruldu

klasik-otomobil-salon-retromobile
klasik otomobil salon retromobile

 

Patrick Peter, tüm bunlar nasıl ortaya çıktı, klasik otomobil dünyasını onurlandırma arzunuzu nereden aldınız?

P.P: Başlangıçta eşimle birlikte bir halkla ilişkiler ajansıydık. 1983’te Monthléry’deki Altın Çağ Kupalarının organizatörleri, ortaklar ve sponsorlar bulmak için bizimle iletişime geçti. Etkinlikten için heyecanlandık ama organizasyonu biraz ‘hafif’ bulduk. Arabaları seven bir neslin parçası olarak, bu etkinliği 1986’da altın çağın ‘Lanvin’ büyük ödülü haline getirerek büyütmeye karar verdik. Bu sebeple 80’lerin sonlarının en büyük iki festivalinden biri oldu.

klasik-otomobil-peter-auto
klasik-otomobil-peter-auto

Sizi Tour Auto, Le Mans Classic veya Chantilly gibi büyük başarılarla tanıyoruz, ancak beklenen başarıyı elde edemediğiniz bazı etkinlikler var mı?

P.P: Düzgün bir seyir yok. Bazı büyük isimler hayal etmemizi sağladı, Targa Florio, Ventoux, F2, ama işe yaramadı. Tarihi bir yarış, muazzam miktarda iş, yatırım, zaman ve parayı temsil eder. Örneğin, Chantilly Concours d’Elegance 2014’te piyasaya sürüldü ve 5 yıl sonra bile zar zor kırıldı. Kârlı bir etkinliğe başlamak için ortalama 5 tekrar gerekir, yoksa bunları ekonomik olarak yürütemezsiniz

Otomotiv dünyası değişiyor, hibritleniyor, heyecanlanıyor ve aynı zamanda klasik arabalara olan ilginin arttığını hissediyoruz. Orada bir sebep-sonuç bağlantısı olduğunu düşünüyor musunuz?

P.P: ‘Elektrikli araba’ fenomeni oldukça yeni; retro araba ise 30 yılı aşkın süredir başarılı devam ediyor. Tasarımda veya modada olduğu gibi nostalji var. Modern otomobil üzerindeki kısıtlamalar gittikçe daha sert hale geliyor, arabaların sürmesi sıkıcı hale geliyor ve retro otomobile ilgiye yol açıyor. Rétromobile, Le Mans Classic, Tour Auto, Artcurial satışları, Fransa’nın temelini oluşturduğu bir ekosistemi yaratıyor ve canlandırıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here