Klima Açmak Yakıt Tüketimini Ne Kadar Etkiler?

0
2442

Hava sıcaklığının çok fazla olduğu bu zamanda otomobil ile seyahat ederken en büyük yardımcı, şüphesiz klimadır. Klimasız otomobillerle gündüz saatlerinde yolculuk yapmak oldukça zordur. Otomobil klimalarının çalışma prensibi, v kayışına bağlı olan bir kompresörün motorun dönmesi ile birlikte dönmesi sonucunda soğutucu akışkanları kullanarak soğutma sağlanması işlemidir. Kompresörün hareketini sağlayan enerji motordan alınmaktadır. Peki klima açmak yakıt tüketimini ne kadar etkiler? Bu soru yakıt fiyatlarının çok yüksek olduğu bu zamanlarda birçok kişinin merakı arasındadır. Yazımızın devamında ekonomik şekilde klima kullanımı ve klimanın yakıt tüketimine etkisi hakkında detaylara yer verdik.

Klima Nasıl Çalışır?

Klimaya soğutma özelliğini kazandıran motor, klima kompresörüdür. Klima kompresörü aracın v kayışının hareketi ile döner. Kompresör içerisinde bulunan pistonlar; sırasıyla içeride bulunan gazı sıkıştırır. Soğutucu akışkan klima radyatörünü ve kurutucu filtreyi geçtikten sonra aracın iç bölümünde bulunan petekten geçerek soğuğu iç kabine aktarır. Bu sayede soğutma sağlanmış olur.

klima açmak klima paneli

Klima Açmak Yakıt Tüketimini Etkiler mi?

Klima kullanımı yakıt tüketimini etkiler. Klima kompresörü gücünü direkt motordan alır. Motorun yaptığı iş artacağı için yakıt tüketimi de mantıken artar. Ancak yakıt tüketimini arttıran bir başka sebep de cam açmaktır. Aracın aerodinamisini doğrudan değiştirdiği için özellikle 70-80 km/h hızdan sonra cam açmak aracın yakıt tüketimini ortalama %20 oranında arttırır. Bahsi geçen hızlarda klimanın yakıt tüketimine etkisi ise %10 civarındadır. Yani yüksek hızlarda klima kullanmak ekonomik bir yolculuğu beraberinde getirir. Ayrıca klimanın tüketime etkisi otomobilden otomobile değişir. Güçlü motora sahip araçlarda tüketim farkı, küçük ve güçsüz motorlara sahip araçlardakine oranla daha azdır.

Klima Açmak Yakıt Tüketimini Ne Kadar Etkiler?

Yakıt fiyatlarının yüksek olması birçok kişiyi klima yerine cam açmaya yöneltmiştir. Ancak sabit hızla yolculuk yaparken klimanın yakıta etkisi cam açmanın etkisinden daha azdır. Ortalama 80 km/h hız ile yolculuk yapan bir araçta camlar açıldığında tüketim %20 oranında artacaktır. Cam yerine klima açılması durumunda tüketimdeki artış ortalama %10 olacaktır. Ayrıca uzun yolculuklarda cam açıldığında çok fazla rüzgar sesi oluşacaktır. Rüzgar sesi de yolculuk konforunu azaltır.

klima açmak

Klimanın yakıt tüketimine etkisi sabit hızda camdan daha az olsa da şehir içi trafiğinde, dur kalklarda ve yokuşlarda tüketime etkisi artar. Düşük hızda camların etkisi %5-%10’ken klimanın etkisi %20 civarındadır. Bu sebeple trafik anında klima kullanmak yerine camları açabilirsiniz. Bu sayede havaların da aşırı sıcak olduğu bu zaman diliminde trafik ile birlikte aracı daha az yormuş olursunuz.

Otomobilinizin Kliması Çalışmıyor mu? 5 Ana Neden

Klimanızın çalışmamasının birçok olası nedeni vardır. Arabanızın kliması çalışmıyorsa, dikkat etmeniz gereken en yaygın beş neden aşağıda belirtilmiştir.

1) Klima Sisteminin Tıkanması

Aracınızı çok fazla kirlilik ve nemin olduğu yerlerde kullanıyorsanız, klima sisteminizin kirlenmesi mümkündür. Başka bir deyişle, normalde klima sisteminize soğuk hava üretmek için giren hava akışını engelleyebilir.

klima açmak

Sisteme hava giremezse, havayı hiçbir şekilde soğutulamaz. Eğer klima kondansatörünüz tıkanmışsa, soğutucu sıvısı aşırı ısınacaktır çünkü kondansatöre ulaşamayacak ve soğuyamayacaktır.

2) Arızalı A / C Kompresörü

A / C kompresörü yüksek basınç ile çalışır. Görevi soğutkan sıvıyı sıkıştırmaktır. Soğutucu akışkanın soğutulduğu klima kondansatörüne pompalanmasından önce olan işlem sıkıştırılmadır. Klima kompresörünüz çalışmıyorsa, soğutucu akışkanı sıkıştıramaz. Sonuç olarak; hava soğuyamaz ve klima devre dışı kalır.

3) Soğutucu Kaçağı

Soğutucu akışkan, klima sisteminin kanı gibidir. Sıcak soğutucu sıvısı klima kondansatörü tarafından yoğunlaştırıldığında, hava menfezlerinden çıkan soğuk hava haline gelen soğuk bir gaz üretir. Klima sisteminizde yeterince soğutucu akışkan yoksa, klima devreye girmez ve soğutma gerçekleşmez.

4) Arızalı A / C Kondansatörü

Daha önce bahsedildiği gibi, A / C kondansatörü, A / C kompresöründen gelen aşırı ısınmış basınçlı soğutucuyu soğutmaktan sorumludur. Ancak kötü veya arızalı bir klima kondansatörünüz varsa, soğutucu aşırı ısınmış kalacaktır.

5) Elektrik Problemleri

Klima sisteminizin elektrikle çalıştığını unutmayın. Klimanızı araç akünüze ve gösterge paneli kontrollerine bağlayan çok sayıda kablo vardır. Bu tellerden herhangi biri aşınmış veya hasar görmüşse, klimanızın düzgün çalışması ve soğuk hava üretmesi için gereken elektrik beslemesinden mahrum kalır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here