Kaynaklardan gelen bilgilere göre Lamborghini reklamlara ihtiyacı olmadığından reklam kullanmadığını belirtti. Daha önce televizyonda Lamborghini Countach süper otomobilinin reklamlarını neden hiç görmediğinizi hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni, Lamborghini’nin şirketin reklamlara ihtiyacı olduğuna inanmamasıdır. Yani Lamborghini arabalarını satmak için reklam yapmaya veya araba kalitesini göstermek için sergileme yapmaya gerek duymuyor. Hatta Lamborghini ürün ve otomobilleri kendini o kadar iyi ki satıyor ki şirket pazarlamaya çok vakit ayırmıyor. Ve ayrıca çoğu kişinin merak ettiği şekilde lüks markanın gerçekten pazarlama ihtiyacı olup olmadığını inceleyelim.

Lamborghini Pazarlama İçin Para Harcıyor Mu?

Automotive News’den eski bir arşivlenmiş gönderide yazar, pazarlamada para kullanan lüks markaları tartıştı. Yazar, “Yalnızca 100 adet satış yapmayı planlıyorsanız ve en ucuz Lambo model 200.000 dolardan daha fazla satıyorsa, böyle bir arabayı pazarlamak zor olabilir” dedi. Ayrıca kaynaklar Lamborghini, Ferrari ve Rolls-Royce gibi markaların, 1998’de bile pazarlamaya fazla para harcamadığını doğruladı.

Lamborghini bayilerinden bazıları, markaya ait basılı reklamların faydalarını tartıştı. Marka bayisi, “Aldığımız her Lamborghini modeli zaten satıldı ve bilindiği üzere markanın modelleri oldukça rağbet görüyor. Bu yüzden neyse ki bizim için reklam yapmamız gerektiğini düşünmüyorum” dedi. Ve işte marka tam 22 yıl sonra, alıcıları cezbetmek için nadiren geleneksel bazı medya reklamlarını kullanıyor.

Lamborghini Reklamlara İhtiyacı Olmadığından Reklam Kullanmıyor

Lamborghini modellerinin hepsinde oldukça yüksek bir fiyat noktası var tabi bu kalite ile doğru orantılı. Ancak marka geleneksel medya reklamını tercih ettiği için bunun doğru bir pazarlama yöntemi olmadığı anlaşılıyor. Bunun yerine marka, medyada farklı şekilde yer alacak büyük ölçekli lansmanlara ve etkinliklere odaklanıyor.

Araba şovları, genellikle nitelikli alıcı olabilecek belirli bir grubu cezbetme eğilimindedir. Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya araçları artık bu olayları belgeliyor. Yeni araçları bizzat görmeden arabalara ait detaylı fotoğrafları herkes görebilir. Yorumlarını ve düşüncelerini rahatça paylaşarak diğerleri ile tartışabilir.

Lamborghini Reklam Yapmadan Modeller Tükendi

Pandemiye ve getirdiği zorluklara rağmen Lamborghini başarılı bir yıl geçirdi ve geleneksel pazarlamayı kullanmadı. Marka 2020’de süper otomobil markası Huracan ve Urus SUV’yi piyasaya sürdü. Huracan, İtalya’nın Milano kentindeki Milano Monza Açık Hava Motor Show’unda (MIMO) insanların beğenisine sunuldu. Araç o andan itibaren birçok izleyicinin ve muhtemel alıcının ilgisini çekti.

Lamborghini Reklamlara İhtiyacı Olmadığından Reklam Kullanmıyor

Lamborghini, Urus SUV’yi piyasaya sürdüğünde, sosyal medyada hemen reaksiyon alınarak gerekli paylaşımlar yapıldı. Hatta Kim Kardashian West, Floyd Mayweather ve Justin Bieber gibi ünlüler, satışa çıkmadan önce lüks SUV’yi kullanmaya başlamıştır. Kim Kardashian, Lamborghini Urus’unu bir tanıtım gösterisi olarak bulanık bir malzemeyle kapladığında modelin haberini yaptı.

Lamborghini’nin Eski CEO’su Stephan Winkelmann, Bloomberg’e Lamborghini’nin yaklaşık 10 aylık üretim kapasitesinin tükendiğini bildirdi. Ünlü şirket geçen yıl televizyon reklamları olmadan 7.500 doların biraz altında araç sattı.

Ünlü Marka Pandemide Bile Büyüdü

Marka pandemideki duraksama ve kapanma dönemlerinde dahi yol aldı ve satışları hız kesmeden devam etti. Lamborghini almak isteyenler reklama gerek duymadan bir tane satın aldı. Lamborghini Countach geçen ay piyasaya çıktığında, markanın en yeni süper otomobili resmi duyuru yayınlanmadan önce tükendi. Süper otomobili çevreleyen sosyal medya sirki, ondan önceki hiçbir reklam ve tanıtıma benzemiyordu. Bu yılın ilk altı ayında, süper otomobil markası bir önceki yıla göre %37 artış sağladı ve dünya çapında 5.000 otomobil teslim etti.

Lamborghini Supercar Markasının CEO’su şirketin Covid sırasındaki başarısını şu açıklamalar ile özetledi: “Pasif değildik. Kısıtlamalar neredeyse tüm geleneksel operasyonları etkilese bile, bizim için tamamen yeni olan dijital lansmanlara erişim sağladık.”

Lamborghini, Ferrari ve Porsche, marka modellerinden daha önce satın alanlara satış yapma eğilimindedir. Bu kişiler, bir araba satın almak için bir mağazaya girmesi gerekmeyen güvenilir alıcılardır. Yeni nesil sosyal medya reklamları sayesinde Lamborghini, milyon dolarlık bir süper araba satın almak isteyenlere kolayca ulaşacak. Böylece markanın ürün envanteri bir sihir gibi ortadan kaybolacak.

Geleneksel reklamlar, üst düzey markalar için yanlış türde tüketiciye ulaşır. Bu alıcılar oturup televizyon izlemiyor ya da dergileri karıştırmıyor. Lamborghini etkinliklere katılır ve daha doğrudan alıcılara yönelik bir yaklaşım kullanır. Bunların birkaçı; Monterey Otomobil Haftası, Milano Monza Açık Hava Otomobil Fuarıdır. Ayrıca Pebble Beach Concours D’elegance bu etkinliklerden biridir.

İkinci El Lamborghini İlanları

Yeni Lamborghini Countach LPI 800-4 Tarihine Sadık

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here