Lastik Üzerindeki Numaralar Ne Anlama Geliyor ?

0
4657
lastik numaraları

Arabaların olmazsa olmaz parçalarından biri de lastiklerdir. Lastik numaraları anlamları, lastik ölçüleri nasıl okunur ?

Araba lastikleri, aracın hareket etmesini sağlarlar. Ama görevi sadece bununla sınırlı değildir. Diğer görevleri:

  • Fren yapıldığı esnada ve virajları alırken motorun gücünü yola aktarmak,
  • Yolun durumu ve iklim şartlarına bakmaksızın aracı güvenli bir şekilde yönlendirmek,
  • Şoförün ve yolcuların konforunu sağlamak,
  • Aracın daha uzun ömürlü olması için yoldaki pürüzlerin etkisini azaltmak gibi görevleri vardır.

lastik ölçüleri nasıl okunur

Kaç Çeşit Lastik Var ?

Araba lastiklerinin hepsi tek çeşit değildir. Lastiklerin desenlerine göre özellikleri değişmektedir. Gelin lastik çeşitlerine ve özelliklerine birlikte bakalım.

  • Düz tip lastikler: Bu lastikler, sessiz ve konforlu bir sürüş imkânı sağlar. Aynı zamanda da üstün direksiyon hâkimiyetleri ve düşük yakıt tüketimi ile ön plana çıkarlar.
  • Dişli tip lastikler: Özellikle ıslak zeminlerde, çamurlu ve karlı yollarda üstün manevra kabiliyeti sağlarlar. Bu lastiklerin yol tutuşları ve fren performansları da maksimum seviyededir.
  • Blok tip lastikler: Kavrama ve çekiş güçlerinin yüksek olması ile öne çıkan blok tip lastiklerin, fren performansları da oldukça güçlüdür.
  • Düz-dişli tip lastikler: Bu lastikler, özellikle asfalt dışı yollarda sürüş kolaylığı sağlarlar. Aynı zamanda direksiyon hâkimiyetleri de iyi dengelenmiştir.
  • Kar-çamur tip lastikler: Adından da anlaşılacağı üzere karlı ve çamurlu yollarda yüksek performans sergilerler. Aynı zamanda bu lastiklerin fren emniyeti ve yol tutuş kabiliyetleri maksimum seviyededir

Lastik numaraları

Lastik Numaraları Anlamı/ Lastik Ölçüleri Nasıl Okunur ?

Hemen hemen hepimiz aracımızın lastiğinin üzerinde ki bazı rakamlar ve harfler ile karşılaşmışızdır. Peki bu lastik numaraları ne anlama geliyor ?  Tahmin edilebileceği üzere bu lastik numaraları, lastiğin boyutları hakkında bilgi veriyor. Gelin bunu bir örnek ile açıklayalım.Üzerinde 175/75 R 20 92 T yazan bir lastik ile karşı karşıya olduğumuzu varsayalım. Peki, bu lastik numaraları ne anlama geliyor? Lastik ölçüleri nasıl okunur?

175: Lastik taban genişliği (Kullanılan ölçü birimi milimetredir.).
75: Yanak genişliğinin lastik taban genişliğine oranı (% değeri).
R: Lastiğin radial (telli) olduğunu gösterir.
20: Lastik iç çapı, jant ölçüsüdür (Kullanılan ölçü birimi inçtir.).
92: Lastik üzerindeki yük endeksidir.

Lastik Üzerindeki Harfler Ne Anlama Geliyor?

Her oto lastiğin üzerinde farklı lastik numaraları dışında harf kodları da bulunur. Bunların anlamlarını açıklayacak olursak:

TL: Tubeless (iç lastiksiz). Halk içerisinde “dubleks” olarak bilinir.

TT: Tube-Type (iç lastikli).

RF: Rein-Force (güçlendirilmiş).

XL: Extra Load (daha fazla yük).

Yukarıda saydıklarımıza ek olarak eğer lastik üzerinde kar kristali işareti var ise bu, onun bir kış lastiği olduğunu belirtmektedir. Bir de harfler ile belirtilen hız sınırı vardır. Örneğin: 98V gibi. Ancak burada bilinmesi gereken hangi harfin hangi hız sınırına denk geldiği. Örnek verecek olursak:

Hız Endeksi Lastiğin Çıkabileceği Maksimum Hız (Km/Saat)
J 100
K 110
L 120
M 130
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
Z 240+
W 270
Y 300

 

lastik numaraları

Araba Lastiğinin Üretim Yılı Nasıl Anlaşılır ?

Lastikler üzerindeki yazıların anlamını araştıran kişilerin çoğu aslında lastiklerinin son kullanma tarihi bilgisini arıyor. Ancak oto lastiklerin üzerinde son kullanma tarihi yazmaz. Bunun sebebi ise oto lastiklerin son kullanma tarihinin önceden belirlemenin zor olmasıdır. Lastiklerin kullanım ömrü, nasıl ve ne kadar kullanıldığı gibi etkenler ile birlikte değişkenlik göstermektedir. Ancak üretim tarihi mutlaka lastiklerin üzerinde yazar. Bu yüzden de oto lastik satın alırken üretim tarihine bakılması önerilir. Eğer üretiminin üzerinden 2 yıl geçmiş ise bu lastiklerin tercih edilmemesi önerilir. Bunun yerine daha yeni olanların tercih edilmesi önerilir. Peki, lastik üzerinde üretim tarihi nasıl yazıyor ? Bunu da bir örnek ile açıklayabiliriz. Örneğin: 4020 şeklinde yazar. Buradaki 40, yılın 40. haftası ve 20 de 2020 yılı anlamına gelir. Üzerinde 4020 yazan lastik, 2020 yılının 40. haftasında üretilmiştir diye özetleyebiliriz.

Lastik Seçiminde Dikkatli Olun!

Oto lastik seçimi oldukça önemli bir konu. Lastik satın almadan önce lastiğin üzerindeki harf ve rakamları incelemeniz ve sonrasında aracınızın üreticisinin verdiği bilgilere göre seçim yapmanız gerekmektedir. Lastik bakımı ve seçimi de önemli olan bir diğer konu. Lastiğinizin hava basıncı kontrollerini aksatmayın ve aracınıza göre lastik hava basıncı ayarlamayı öğrenin.

Lastik Kiralama Hakkındaki Yazımızı Okumak İçin Tıklayın

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here