LPG Nedir? LPG Kullanmak Mantıklı mı?

0
1427

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobilleri günlük olarak kullanan sürücülerin en büyük sıkıntısı yakıt fiyatlarıdır. Yakıt fiyatlarının yüksek olması birçok kişiyi LPG kullanımına yöneltmiştir. Ülkemizde bulunan benzinli otomobillerin büyük çoğunda lpg kiti mevcut. Son zamanlarda gelişen lpg teknolojisi, iyi bir  montaj işlemi ile birlikte oldukça verimli bir şekilde kullanılabiliyor. Peki LPG sistemi nedir? Herhangi bir tehlikesi bulunuyor mu? LPG hakkında detaylar yazımızın devamında.

LPG Nedir?

Ülkemiz şartlarında yakıt fiyatlarına her geçen gün gelen zam, yakıt fiyatlarının artmasına sebep olmuştur. Yakıt fiyatlarının çok yüksek olması birçok kişiyi lpg kullanımına yönetmiştir. LPG, ülkemiz şartlarında “tüp” olarak bilinir. LPG aslında sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Normal şartlarda renksiz ve kokusuz olan LPG, sızıntıların anlaşılabilmesi için rafineride bilinçli olarak kokulu olması sağlanmıştır. Ham petrolden üretilen LPG’nin içeriğinde bütan ve propan gazları bulunur. Bu gazların oranı %70 bütan, %30 propandır. Oldukça yanıcı ve havadan ağır bir gazdır.

LPG çelik tüplerde depolanır. Sıkıştırılmış alanda sıvı ve gaz halde korunur. Tüp kullanıma başlandığında tank içerisinde bulunan gaz çıkar. Çıkan gazın yerinı sıvılaşmış lpg gaz hale geçerek doldurur. LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu için oda sıcaklığında gaz hale gelir. LPG’nin iyi yanları çelik tüplerde kolayca taşınabilip; soğuk havalarda dahi kolayca buharlaşabilmesidir.

LPG Zehirli Bir Gaz mıdır?

LPG zehirli gazlar arasında bulunmamaktadır. İçeriğinde bulunan propan ve bütan maddelerinin solunmasının insan sağlığı üzerinde zehirleyici bir etkisi bulunmamaktadır. LPG’nin zehirli oluşu toplum arasında yaygınlaşmış ve yanlış bilinen bir bilgidir. LPG kaçağı sebebiyle oluşan ölümlerin nedeni LPG’nin zehirli oluşu değil havadan daha ağır olduğu için oksijenin azalmasına sebep olduğu içindir.

Soğuk Havalarda LPG Donar mı?

LPG’nin kimyasal özellikleri incelendiğinde normal yaşam şartlarında donması mümkün değildir. Sıvı LPG 0 derece sıcaklığında dahi kaynayarak gaz haline geçer. LPG’nin bulunduğu ortam şartları 0 derecenin altına düştüğünde ise dışarıdan enerji alması gerekir. Kimi zaman mümkün olmadığı için bulunduğu tankın çiylenmesine, ardından ise donmasına neden olur. Halk arasında geçen “tüp dondu” ibaresi de buradan gelmektedir. Hatta otomobil lpg sistemlerinde soğutma suyu eksildiğinde lpg beyni donar ve araç tekleyerek çalışır. Durumun sebebi de tam olarak budur.

Tüp Patlar mı? 

Çelik tanklarda bulunan LPG, kullanım alanına göre ihtiyaç sağlanan çıkışın yakalanabilmesi için dış ortamdan alınan ısı ile gaz fazına geçere kullanılabilir. Gaz tankı içerisinde bulunan gazın basıncı ortalama 2-3 bardır. Gaz tankları üzerinde emniyet valfi bulunur. Bu valf, gaz tankı üzerinde yazan maksimum basınç değerine ulaşınca açılır ve basıcın normale gelmesini sağlar. Bu sayede patlamaların önüne geçilmiş olur. LPG tankları üretildikten sonra mukavemet testine sokulur. Testi geçen tanklar satışa sunulur. Bir LPG tankının patlayabilmesi için içerisindeki basıncın çok fazla yükselmesi gerekir. Bu emniyet valf basıncının yaklaşık 2 katıdır. LPG’nin bu basınca ulaşabilmesi için emniyet valfinin bozulması ve bir süre yangında kalması gerekir. Haberlerde “tüp patladı” olarak lanse edilen haberlerin büyük çoğunluğu tüpün açık unutulup alevlenmesi sonucu olur. LPG tüpü gerçekten patlarsa yangın değil bomba etkisi gösterir. Evinizde aracınızda lpg kullanıyorsanız. Düzenli olarak kontrollerini ve bakımlarını yaptırmalısınız.

lpg enjektörleri nedir

LPG İle Çalışan Cihazlar Tehlikeli midir?

Seri üretim olarak üretilen LPG sistemleri, sıkı denetimlerle yüksek güvenlikli olarak üretilir. Ayrıca güvenlik ekipmanları ile donatılır. Bu durum hesaba katıldığında LPG sistemlerinde bakım ve kontroller zamanında yapıldığı takdirde herhangi bir tehlike bulunmamaktadır.

LPG Yakıt Katkısı Nedir Ne İşe Yarar?

LPG katkısı da diğer yakıt katkıları ile ayı özelliklere sahiptir. LPG yakıt katkıları, aracın yakıt sistemini temizler. Bu sayede verimliliği arttırır. Verimlilik arttığı için de yakıt tüketimi düşer ve performans artar. Ancak piyasada birçok marka yakıt katkısı bulunmaktadır. Fiyatları arasında da ep ey bir fark vardır. Bu farkın kaynağı tabi ki kalitedir. Kaliteli yakıt katkılarının duruma göre araca faydası olmaktadır. Ancak uygun fiyatlı yakıt katkılarının herhangi bir faydası olmadığı gibi kimi zaman zararı dahi olabilir. LPG katkısı; lpg yakıt sistemini temizler. Ancak bu durumun faydası araçtan araca değişmektedir. Kimi araçlarda en kaliteli katkı bile kötü sonuç oluşturabilmektedir.

lpg nedir lpg katkısı

LPG Katkısı Aracınız İçin Zararlı Olabilir

Özellikle lpg tankı ömrünün az kaldığı araçlarda lpg katkısı kullanmak tavsiye edilmez. Zamanla gaz tankı içerisinde bulunan pisliği çözen katkı, bu pisliğin enjektörlere ulaşıp enjektörleri tıkayarak bozmasına neden olabilmektedir. Aracınızın gaz tankı yeni değiştiyse lpg katkısı kullanmak sistemi temizleyeceği için mantıklı olacaktır. Lpg tanklarının tarihi 10 yıldır. Lpg tankının seri numarasının yazılı olduğu bölümde XX/YY veya XX/YYYY şeklinde ay/yıl olarak üretim tarihi yazılıdır. Bu tarihten itibaren 10 yıl süresi olan gaz tankları, 10 yıldan sonra aracınızın muayeneden geçmesine engel olacaktır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here