LPG Sistemi Nasıl İptal Edilir ? Aşamaları Nelerdir?

1
18292

LPG Sistemi ‘nin İptal Aşamaları

Günümüzde birçok kişi yakıt fiyatları sebebiyle ikinci el otomobil alırken LPG’ li otomobil tercih etmektedir. Bazı kişiler de LPG Sistemi ‘nin motora zarar verdiğini düşündüğü için otombillerinden LPG sistemini sökmek istemektedir. Bu yazımızda sizler için LPG sisteminin iptal aşamalarını derledik.

LPG montajı yapılmış ve projesi ruhsata işlenmiş olan bir araçtan LPG sistemini söktürmek, bununla birlikte  ruhsat & trafik tescilden düşürmek için yapılması gereken işlemler şu şekildedir :

  • Öncelikle yetkili bir Otogaz servisinde LPG sisteminin tamamının söküm işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Lpg sistemi sökülen bu araca seri tadilat projesi (AİTM) belgeli projelendirme yetkisi olan bir firma tarafından lpg söküm projesi hazırlanmalıdır.
  • Hazırlanmış olan LPG söküm proje evrağı ile birlikte muayene istasyonuna gidilmeli.
  • Araç muayene istasyonu ( TUVTURK) dan LPG Siz olarak geçen araç muayene istasyonundan verilen belge ile noterden LPG’li İbaresi olmayan yeni ruhsatlarını çıkarmalıdır.

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra aracınızı benzinli olarak (LPG olmaksızın) kullanabilirsiniz. Bu kadar efor sırf ruhsattaki “Benzin-LPG” ibaresini kaldırmak için sarf edilir mi ? Yoksa LPG ‘yi söktürmeden yalnızca benzinde kullanmak mı ? Bu da kullanıcıya kalmıştır.

Otogaz Kullanımı Motora Zarar Verir mi?

Araçlarda kullanılan gaz sistemi motor yapısına göre değişiklik göstermektedir. Günümüz araçları genellikle çok noktalı enjeksiyona sahip olduğundan, sıralı sistem LPG’ler kullanılmaktadır ve bu sıralı sistemler araç motoruna zarar vermek yerine motoru korumakta ve ömrünü uzatmaktadır. Sıralı sistem LPG’li araçlar istendiğinde benzinli olarak kullanılabilir. Benzin fiyatlarının artması nedeniyle LPG’ye yönelen araç kullanıcılarının, kurulum ve kalite açısından doğru seçimi yapmaları ve yetkili servislere LPG taktırmaları gerekmektedir. Binlerce insan, aracın motor ömrünü uzatan cep dostu LPG’yi yoğun bir şekilde talep ediyor. Diğer yakıtlara göre pek çok avantajı olan otogaz, sıfır kilometreli araçlara takılarak artık fabrikadan temin edilebilmektedir.

LPG Sistemi Hakkında 

  • LPG Dönüşümü mutlaka TSE tarafından belgelendirilmiş yetkili servislerde yapılmalıdır.
  • Motor ve LPG bakımları 10 bin veya 6 ay (önce hangisi dolarsa) aralığında yapılması gerekir.
  • Otogaz’ın araca zarar vermediği yapılan kilometre bakımlarında açık şekilde belli olacaktır.

Aracın ağırlığı, motor hacmi, beygir (Hp) ve tork (nm) gücü LPG çekiş ve tüketimini büyük ölçüde etkilemektedir. Doğru ayar ve doğru montajda LPG kullanımı sırasında performans kaybı yaşanmaz.  Lpg li araç sahibi yaklaşık 100-150 liraya deposunu sürekli fulleyebilir. Deponun düzenli olarak doldurulması yakıt tankını ve aracın LPG sistemini temiz tutar.

LPG kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru işçilikle, benzin kullanımına göre motorunuzun ömrü uzar. LPG kullanımı ile motor yağının ömrü de uzar.

İkinci El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here