Motor Rektifiye Nedir? Motor Yenileme Nasıl Yapılır?

1
6438

Otomobillerimizin ulaşım aracından daha fazlasını ifade ettiği şu günlerde kendi sağlığımız kadar onların sağılığını da düşünüyoruz. Otomobilin kalbi olan motor da hiç şüphesiz otomobil alırken en çok dikkat ettiğimiz hususlardan bir tanesi. Motor rektifiyesi de otomobilin motor sağlığını korumak üzere yapılan bir çalışmadır. Peki motor rektifiye nedir ve motor yenileme işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar!

Motor Rektifiye Nedir?

motor rektifiye

Otomobilin hararet yapması, yağsız kullanılması, zamanla yıpranması veya farklı nedenlerle motorunun hasar görmesi durumunda uygulananan motor yenileneme işlemine motor rektifiyesi denir. Motor yenilemenin halk arasındaki adı veya piyasa adı da olan motor rektifiye işlemi , motorun çalışması için gerekli olan standartlara uymayan parçaların standarda uygun hale getirilmesidir.

Motor rektifiye işlemi yapılırken öncelikle yenilenen alanlar pistonlar ve silindirlerdir. Silindir içinde meydana gelen yanma sırasında herhangi bir sızıntının olması, yanma veya patlama işleminin verimliliğini azaltacaktır. Burada pistonun sürekli aşağı yukarı yaptığı hareket ile zamanla meydana gelen aşınmalar nedeniyle motor yağ yakmaya başlayabilir. Ayrıca motor soğutma suyunun dolaştığı kanallarda korozyon nedeniyle aşınma ve birikmeler yaşanabilir, bu da motorun doğru bir biçimde soğutulmasını engelleyecektir. Eğer motor doğru bir şekilde soğutulamaz ise hararet meydana gelebilir.

Honlama Nedir?

motor rektifiye

Motor rektifiye işlemi sırasında ve sonrasında yenilenen parçaların yüzeylerinin pürüzsüz olduğundan emin olunmalıdır. Özellikle silindir içinde en ufak bir pürüzün dahi olmaması gerekir. O nedenle motor yenileme işlemi sonrasında bu parçalar itina ile temizlenir. Silindir yüzeylerinin çiziklerden arındırılarak pürüzsüz hale getirilmesi ‘honlama işlemi’ olarak adlandırılır.

Supablar ve subap yuvalarının de temizlenmesi ile rektifiye işlemi büyük ölçüde tamamlanmış olur. Motor, parçalara ayrıldıktan sonra tekrar bir araya getirilirken birleşme noktaları kontrol edilmeli, contalar yenilenmelidir. Yenilenmeyen contalar basınç altında hava veya yağ kaçaklarına neden olabilmektedir.

Motor rektifiye işlemi tamamlandıktan sonra bir süre motor silindir hacmi çok az da olsa genişleyeceği için aracın yakıtında değişiklikler meydana gelebilmektedir. Aracın sübap ayarları da yeni duruma göre yapılır. Genellikle silindir içinde meydana gelen hasarlar nedeniyle uygulanan motor yenileme işlemi sonrasında sağlıklı bir motoru uzun süre kullanabilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here