Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir ?

0
2450
motor yağı çeşitleri

Motor Yağı Nedir ?

İçten yanmalı motorların hepsinde motor yağı kullanılıyor. Ancak her motorun teknolojisi ve yapısı farklı. Bu sebeple her motorun türüne göre farklı özelliklerde motor yağları kullanılmaktadır. Yani birçok motor yağı çeşitleri vardır.

İçten yanmalı motorların içerisinde birçok parça bulunuyor. Bu parçalarda parça birbirleri ile sürtünme halinde oluyor. İşte motor yağı burada devreye giriyor. Motor içinde bulunan parçaların yağlamasını, temizlemesini, korunmasını ve sürtünmeden dolayı oluşan ısı ve aşınmayı azaltmak için kullanılıyor.

motor yağı çeşitleri

Motor yağı viskozitesi nedir?

Öncelikle motor yağının çeşitlerine geçmeden önce viskozite kavramından bahsedelim.  Motor yağında bahsedilen o meşhur viskozite kelimesi bir sıvının akışa direnci anlamına gelmektedir. Daha basit ifade ile belirtecek olursak yağın belirtilen sıcaklıklarda ne kadar kolay aktığını belirtir.

Halk arasında ince yağ olarak ifade edilen düşük viskoziteye sahip yağlar düşük sıcaklıklarda daha akışkanlardır. İnce yağlar, kışın düşük derecelerde katılaşmazlar. Akışkan oldukları içinde aracınızın motorunun hızlı şekilde zarar görmeden çalışmasını sağlar. Kalın yağlar ise yüksek viskoziteye sahiptir. Yüksek sıcaklıklarda motor içindeki parçalar üzerindeki film mukavemetini ve yağ basıncını azaltmadan çalışmaya yardımcı olur.

Motor Yağının Görevleri Nelerdir?

Motor yağının temel görevleri;

  • Sürtünmeyi en aza indirir ve aşınmayı engeller.
  • Yüksek sıcaklıkta çalışan motor parçalarının soğutulmasına yardımcı olur.
  • Parçaların ısınarak deforme olmasını önler.
  • Toz ve kiri yağ filtresine taşır, motor parçalarını temizler.
  • Segman, piston ve silindir arasındaki boşlukları doldurur. Gaz kaçağını engelleyerek verimliliği artırır.

Motor yağı aynı zamanda, yakıt tüketimini de etkiler. Eğer kaliteli motor yağı kullanırsanız sürtünmeye harcanan enerjiden tasarruf edeceğiniz için yakıt tüketiminiz düşecektir.

motor yağı çeşitleri

Motor Yağı Çeşitleri

Motor yağı çeşitleri, motor yağının türüne bağlıdır diyebiliriz. Ancak artık günümüzde artmış viskozite çeşitliliği de motor yağları üzerinde değişkenlik göstermektedir. Çünkü ortada sınıflandırılması gereken bir karmaşa bulunuyor.

  • Motor Yağ Viskozitesi
  • Motor Yağ Türü 

Yağ türüne göre motor yağı çeşitleri

Dört genel motor yağ türü vardır.

  • Mineral yağlar ( Geleneksel yağlar )
  • Sentetik yağlar
  • Yüksek kilometre yağlar
  • Tam Sentetik Yağlar

motor yağı çeşitleri

Mineral Motor Yağı

Mineral motor yağı bir diğer adı ile halk arasında geleneksel motor yağı olarak bilinmektedir. Bu motor yağları tarihsel bir yaklaşım ile en yaygın motor yağı çeşitleri arasındadır diyebiliriz. Ortalama ve düşük kilometre kullanım mesafesine ve basit bir motor tasarımına ve teknolojisine sahip hafif ticari ve otomobiller için en uygun olanıdır. Mineral motor yağı da sentetik veya yarı sentetik yağ gibi macerasına ham petrol olarak başlar. Farklı kimyasal katkılar ile rafine edilerek, kullanılabilir bir motor yağı haline getirilmektedir.

Yarı Sentetik Yağlar

Yarı sentetik motor yağları, benzetmek gerekirse güzel yapılmış bir yemeğe benzer. Birçok ürünün bir araya gelmesi ile ortaya çıkardığı mükemmel bir lezzet! Sentetik motor yağı, mineral ve tam sentetik yağın en iyi özelliklerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş yağ çeşidi. Bu yağlar, yarı sentetik olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda tam sentetik yağın önemli özelliklerini taşıyor ve maliyet olarak tam sentetik yağlardan daha ekonomik olarak piyasada en çok tercih edilen yağ türü oluyor. Yarı sentetik yağların üretiminde genellikle %70-80 oranında mineral yağa %20-30 oranında sentetik yağ eklenir.

Yüksek Kilometre Yağları

Eğer aracınız 200.000 km’deyse ya da daha üstü kilometrelerde ise yüksek kilometre yağı kullanmanız aracınızın motoru için daha uygun olacaktır. Yüksek kilometre yağları, adından da anlaşıldığı üzere yüksek kilometrelere ulaşmış araçlar için özel olarak dizayn edilmiş olan yağlardır. Bu yağlar, yağ tüketimini azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda da yağ sızıntılarını ve motor içindeki aşınmaları tolere etmeye yardımcı olurlar. Üstelik aynı zamanda eski motorlarda oluşan duman ve emisyonu da azaltmaya yardımcı olurlar.

Tam Sentetik Motor Yağı

Tam sentetik motor yağlarının, piyasada full sentetik veya sentetik yağ olarak adlandırıldığını duyabilirsiniz. Bu yağlar, üst düzey performans ve yüksek yağlama özelliği gerektiren araçlar için dizayn edilmiştir. Tam sentetik motor yağı, yarı sentetik motor yağları ve mineral motor yağlarından daha yüksek viskozite seviyelerine sahiptir. Bu sayede oksidasyon (oksitlenme) ile termal bozulmaya karşı yüksek direnç sağlar. Motor yağlarından söz ederken tam sentetik motor yağı en iyinin de en iyisi olarak tabir edilir. Ancak tam sentetik yağlar her araç için doğru tercih olmayacaktır.

Sıfır km araba modelleri ve fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here