Motor Yağı Kontrolü Nasıl Yapılır?

0
791
Motor Yağı Kontrol Çubuğu

Motor yağı kontrolü araç için çok önemlidir. Motor yağı araçlarda kullanılan ve araç tipine göre farklılık gösteren olmazsa olmazdır. Yağ sayesinde aracınızın hareketli aksamları sorunsuz ve sağlıklı çalışırlar. Peki yağ seviyesinin nasıl kontrol edileceğini biliyor musunuz? Detayları sizler için derledik.

Motor yağı araçların hareketli aksamlarının aşınmasını önler. Bu sayede aracın motoru daha sağlıklı ve daha yüksek performans göstererek çalışır. Motor yağının tek görevi ise sadece bu değildir. Yağ, aynı zamanda aracınızın motor bloğu aksamlarında kir birikmesini önleyerek motorun temiz kalmasını da sağlamaktadır. Ayrıca motor yağı, aracın motorunun aşırı ısınmasını da engeller. Diğer yandan ise araç tiplerine göre farklı yağlar mevcuttur. Araç motorunun Euro 4, Euro 5, Euro 6 olması tercih edeceğiniz yağın tipini de etkilemektedir. Ayrıca motor tipine göre sentetik yağ mı, sentetik karışım mı yoksa mineral yağ mı kullanılacağı da farklılık göstermektedir.

Yağ Seviyesi Nerede Olmalıdır?

Aracınızdaki motor yağının seviyesini ve durumunu, yağ kontrol çubuğuna bakarak öğrenebilirsiniz. Yağ seviyesi genel olarak yağ çubuğunda yer alan iki çizgi arasında bulunmalıdır. Bu iki çizgi arası genel olarak 1 litredir. Ancak yağ seviyeniz bazı durumlarda farklı sebeplerden dolayı olması gereken seviyede olmayabilir. Böyle bir durumda mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Motor Yağı Kontrol çubuğu

Motor Yağı Kontrolü Nasıl Yapılır?

Motor yağı kontrolü yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı kurallar mevcuttur. Bunlardan ilki aracın motorunun sıcak olmamasına dikkat edilmesidir. Bu sebeple motoru kapattıktan sonra kontrol yapmak için bir müddet beklenmelidir. Ayrıca aracın yağ seviyesinin doğru tespit edilebilmesi adına araç düz bir zeminde durdurulmalıdır. Bu kuralları uyguladıktan sonra aracınızın kaputunu açarak yağ çubuğunu çıkartabilirsiniz. Çubuğun üstünde bulunan çizgi maksimum seviyeyi, altında bulunan çizgi ise minimum seviyeyi göstermektedir. Ayrıca bazı modellerde ise yağ durumu araç göstergelerinden de izlenebilmektedir.

Yağ Seviyesi Fazla Olursa Ne Olur?

Aracın motor tipine bağlı olarak 10 bin ila 15 bin kilometre arasında mutlaka yağ değişimi yapılması gerekmektedir. Bu yağ değişimi sırasında araca 100 veya 200 ml. civarında fazla yağ koyulursa bu bir soruna neden olmaz. Araç, bu fazla yağ miktarını kendi kendine tahliye etmektedir. Bunun sonucunda ise aracın performansı üzerinde bir etki yaşanmamaktadır. Fakat fazladan eklenen yağ miktarı 0.5 litre veya 1 litre düzeyinin üstünde olursa, bu durum araçta çeşitli sorunlara yol açacaktır. Fazla yağ, araçtaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilmektedir. Ayrıca artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızma oluşabilir. Son olarak ise yağ sızıntıları aracın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilmektedir.

Satılık İkinci El Araç İlanları İçin Tıklayınız⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here