Motor Yağını Değiştirme Kılavuzu

0
1572
motor yağını değiştirmek

Araçların en önemli bileşeni olan motorların performansını korumak ve ömrünü uzatmak için uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden bazıları daha fazla zaman alırken, bazıları ise daha basittir. Detaylar için “Motor Yağını Değiştirme Kılavuzu” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Motor Yağı Neden Değiştirilir?

Yakıt ve hava ile birlikte motorun içine ulaşan bazı kirler ne partiküller yağ filtresi yardımıyla temizlenir. Ancak motor yağı belli bir sürenin sonunda kirlenir ve kirli yağın kullanılması aracınıza zarar verir.

Motor Yağını Değiştirmek Neden Önemli?

Arabanızın motor yağını değiştirmeyi ertelemek cazip gelse de, bunu doğru ve zamanında yapmak size zaman ve paradan tasarruf sağlayacaktır. Hareketli parçalar birbirine sürtündüğü için kirli yağ içeren bir motor daha çabuk yıpranır. En kötü durumda ise, motorun onarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.

Motor yağı kontrolü.

Motor yağı yalnızca aracın sorunsuz çalışmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda motor hasarını önler. Zamanla, yağ bozulmaya başlayabilir ve motorunuzun parçalarını tıkayabilir. Bu nedenle, önerilen aralıklarla araç yağınızı değiştirmelisiniz.

Motor Yağını Kendiniz Değiştirebilir Misiniz?motor yağını değiştirmek

Kendi arabanızın yağını değiştirirken tek bir cevap yoktur çünkü her araba aynı değildir. Gerekli aletlere sahipseniz ve ne yaptığınızı biliyorsanız, ortalama yağ değişim süresi bir saat civarında. Tüm arabaların aynı olmadığını unutmayın. Ayrıca yağı değiştirme işlemine başlamadan önce, motorun soğuk olduğundan emin olun. Fakat genellikle yağ değişimi aracın altında bulunan yağ karteri tıpası üzerinden gerçekleşir. Yağ karterinin kapağı açılarak eski yağ bir haznenin içine boşaltılır. Yağın tamamen hazneye boşaltılmasının ardından yağ çubuğu çekilerek motor yağı dökülür.

Yağ Filtresini Değiştirme

Araba yağını değiştirirken ilk iş eski filtre contanızı değiştirmek olacaktır. Bu sadece beş dakika kadar sürecektir. Bu işlemin ardından yağı eklemeye başlayabilirsiniz.

Profesyonel Atölyelerde Motor Yağını Değiştirmek Ne Kadar Sürer?

30 ila 50 dakika, teknisyen tarafından motor yağı değişimi için ortalama süredir. Ancak servis yönlendirmenizin süresine ve bayinin mevcut iş yüküne göre bekleme süresi farklılık gösterir. Tamirciniz bu süre zarfında eski motor yağını boşaltacak. Sonra yenisini koyacak. Mevcut yağ filtresini yenisiyle değiştirecek, yeni yağ ile dolduracak ve ardından yağ seviyesini ölçecektir. Sonuç olarak, bir yağ değişiminin servis süresinin çoğu, eski motor yağının sistemden boşaltılması içindir. Tamirciniz, her şeyin çalışır durumda olduğundan emin olmak için aracınızın yağını değiştirdikten sonra genellikle motoru kontrol edecektir. Bu, işlemin biraz uzamasına neden olur. Genellikle yalnızca 10 ila 15 dakika sürer.

Motor Yağınız Ne Sıklıkla Değiştirmeliyiz?

Sürücülerin, arabalarının yağını 10.000 km’den sonra bir kez değiştirmeleri tavsiye edilir. Yoğun trafikte veya düzenli olarak soğuk iklimlerde araç kullanan biriyseniz. Yağınızı daha sık değiştirmelisiniz. Bunun nedeni, motordaki yağın basıncı, pistonların tutukluk yapmasına ve diğer sorunlara neden olması. Ayrıca aracın altında bulunan şasi veya motor bloğu üzerinde bulunan yağ değişim kartına bakarak motor yağı çeşidini öğrenebilirsiniz.

Yağ değişim sıklığı, ne kadar süre araç kullandığınızla doğru orantılı olacaktır. Standart araçlar için her 10.000 ila 15.000 km’de bir ve ağır hizmet kullanımı için yaklaşık 12 ayda bir motor yağlarınızı değiştirmelisiniz.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here