Nissan ve Mercedes-Benz Ortaklığı Sona Yaklaştı

0
188
Nissan ve Mercedes-Benz ortaklığı bitiyor

Nissan ve Mercedes-Benz ortaklığı uzun süredir hem motor yapımında hem de araç üretiminde devam ediyor. İki şirket bazı modellerde aynı motorları bile kullanıyorlar. Diğer yandan ise bazı araçlar ortak platformlarda üretiliyor. Fakat görünüşe göre uzun yıllardır devam eden ortaklık yavaş yavaş sona yaklaştı. Bu konuda ise ortak fabrikada alınan üretimi durdurma kararı etkili olacak gibi gözüküyor. Detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.

Nissan ve Mercedes-Benz Ortaklığı, Tennessee’deki Anlaşmazlık Yüzünden Zarar Gördü

Nissan ve Mercedes-Benz ortaklığı kapsamında 2014 yılında Amerika’da 319 milyon dolara Tennessee Fabrikası kurulmuştu. Kurulan fabrika ise bir Infiniti fabrikası olarak işlev görmekteydi. Ayrıca bu fabrikada Mercedes-Benz tarafından geliştirilen turboşarjlı 2.0 litrelik 4 silindirli motor üretimi yapılmaktaydı. Bu motor ise hem Mercedes-Benz araçlarında hem de Infiniti araçlarında ortak olarak kullanılıyordu. Fakat geçtiğimiz günlerde Mercedes-Benz, Tennessee Fabrikasında üretilen ve diğer yandan GLE, Sprinter ve Metris gibi modellerinde kullandığı 4 silindirli motoru bırakacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından ise Nissan’ın Kuzey Amerika temsilcisi Brian Brockman’da bir açıklama yaptı. Buna göre Brockman, Tennessee Fabrikasında üretimi yapılan güç aktarma ünitelerinin üretiminin gelecek modellerinin tanıtımına kadar durdurulduğunu açıkladı. Yapılan ortaklık anlaşmasının Nissan’ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn ile Daimler AG’nin eski CEO’su Dieter Zetsche arasında yapıldığını düşündüğümüzde ortadaki problemi daha rahat görebiliyoruz. Buna göre yeni yöneticiler eski yöneticilerin yapmış olduğu bu anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmek istemiyor gibi gözüküyor.

Nissan ve Mercedes-Benz ortaklığı zarar gördü

Yıllık Üretim Sadece 50.000 Adet

Nissan ve Mercedes-Benz ortaklığı kapsamında kurulan Tennessee Fabrikası ise şu anda veriminin oldukça altında çalışıyor. Fabrikanın normalde yıllık üretim kapasitesi 250.000 adet. Fakat son zamanlarda bu kapasitenin sadece ama sadece yüzde 35’i kullanılıyor. Geçtiğimiz aylarda AutoForecast Solutions tarafından yapılan araştırmaya göre geçen yıl Tennessee Fabrikası’nda yapılan toplam üretim adeti sadece 50 bin. Bu verilere dayanarak Nissan ve Mercedes-Benz ortaklığı üzerindeki çatırdamaları görmek mümkün. Fakat gelecekte neler yaşanacağını hiçbirimiz bilemeyiz.

 

Satılık Tüm Mercedes-Benz Modellerini İnceleyin⇒

Satılık Tüm Nissan Modellerini İnceleyin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here