Oktan Sayısı Nedir? Araca Etkisi Var Mıdır?

0
1789
oktan sayısı

Oktan sayısı, teknik olarak benzinin vuruntu kalitesinin değerlendirilmesi için kullanılan bir ölçüttür. Bir yakıtın oktanı, yanma kalitesinin ve zor koşullara dayanmasının bir ölçüsüdür. Benzinin motora uygun bir oktana sahip olması gerekir. Uygun olmayan oktanlı yakıt araç performansının düşmesine ve motorun hasar görmesine neden olur. Motorlarda kullanılacak benzin, motorun yapısına ve teknolojisine göre seçilir.

Benzinli motorlarda sıkıştırma zamanında silindir içerisindeki yakıt ve hava karışımının sıcaklığı sıkıştırmadan dolayı artar. Bu sıcaklık artışından dolayı, karışımın zamanından (buji ateşlenmeden) önce tutuşması vuruntuya neden olur. Vuruntu da motorun performansını düşüren ve de ömrünü azaltan bir durumdur.

Vuruntunun olmaması için benzinin daha zor tutuşması sağlanmalıdır bu da benzinin oktan sayısına bağlıdır. Oktan sayısı ne kadar fazla ise o benzin o kadar zor tutuşur. Bu yüzden yüksek oktanlı benzin vuruntuya karşı daha dirençlidir.

Oktan sayısı neye göre seçilir?

Aynı zamanda benzinin zor tutuşması da istenmeyen bir durumdur. Çünkü bujinin ateşlendiği anda benzinin tutuşması istenir. Oktan sayısı ne kadar fazla ise benzinin gerektiği anda tutuşması o kadar zor ya da geç olur. Bu da motorun performansını düşüren bir durumdur.

Araçların kitaplarında “minimum 95 oktanlı benzin kullanılmalıdır” gibi ifadeler olur. Bu, o aracın 95 oktanlı benzin ile vuruntusuz çalışmaya başladığını ifade eder. O arabada daha yüksek oktanlı benzin de kullanabilirsiniz ama motorun performansı 95 oktana göre daha düşük olacaktır.

Fazla oktan fazla performans demek mi?

Genellikle kullanıcılar  “ne kadar yüksek oktanlı benzin kullanılırsa motorun performansı o kadar artar” gibi bir düşünceye sahiptir.  Aksine düşük oktanlı benzin daha performanslıdır ama vuruntuya neden olduğu için motorun performansı düşmektedir.

Araçların kitabında minimum 95 oktanlı benzin kullanın yazıyorsa 95 oktanlı benzin kullanılmalı. Bundan daha düşüğü ya da fazlası yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü motorun performansını düşürmektedir.

İkinci El Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here