Otomatik Araç Yıkama Cihazları Zararlı Mı?

0
1352
otomatik araç yıkama cihazları zararlı mı

Otomatik Araç Yıkama Cihazları Zararlı Mı?

Petrol istasyonlarında bulunan ve bozuk parayla çalışan otomatik araç yıkama cihazlarını hepiniz bilirsiniz. Fazla zamanı olmayan araç sahipleri için oldukça etkili olan, özellikle çocuklar için de farklı bir macera ve heyecana dönüşen bu temizlik metodu sıklıkla tercih ediliyor. Ancak bu sistem araçlarınıza zarar veriyor olabilir mi?

Özellikle, yağmur algılayıcı silecekler ve otomatik frenleme sistemleri ile donatılmış yeni nesil otomobillerde bu temizlik sistemi çok çok nadir de olsa birtakım zararlara yol açabiliyor. Bu zararlarla karşı karşıya kalmamanın en garanti yolu da tabi ki aracın elde yıkanması.

otomatik araç yıkama makinesi

Bazı uzmanlar ısrarla aracınızın otomatik araç yıkama cihazlarından geçmelerinin zararlı olduğunu ve aracınız için aşındırıcı bir yöntem olduğunu savunsa da bu birçoğumuz tarafından dinlenen bir tavsiye değil. Çünkü fırçaların birkaç dakika içerisinde yaptığı temizliği elimizde bir sünger ve bir kova ile yapmamız ciddi derecede vakit kaybına yol açıyor. Kabul, bazen araç yıkamak bir hobi, bir kafa dağıtma yöntemi olarak kullanılsa da bu işlem periyodik olarak gerçekleştiğinde çok yorucu olmaya başlıyor.

Özellikle Bazı Yeni Nesil Otomobillerde Ekstra Dikkatli Olmak Gerekiyor

Yabancı bir araç yıkama sitesinin yayımladığı bir yazıya göre örneğin; bazı Lexus hibritlerinin cihaz içerisinde hareket ettirilebilmesi için aracı boşa alma işlemi dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Bu durumda Lexus için konuşmak gerekirse dinamik hız sabitleyicinin kapatılması gerekiyor. Ayrıca bazı modellerde de aracı boşa aldıktan sonra çarpışma algılayıcı fren sistemlerinin ve otomatik yağmur algılayıcı sileceklerin kapatılması gerekmektedir. Bu durum için Volvo 2017 yılından sonra bir güncelleme yaptı ve artık araç “N” konumundayken; Pilot Assist teknolojisinin bir parçası olan ve aracın özellikle yokuşlarda geriye doğru gitmemesini sağlayan otomatik tutma sistemi tetiklenmiyor. Benzer bir çalışmada 2020 model Mercedes Benz GLS’de yapıldı. Bu tarz cihazlarda araçlarını yıkatmak isteyen kullanıcılar için Alman otomotiv devi araca yıkama modu özelliği ekledi.

Bahsettiğimiz bu durumlar tabi ki her araç için geçerli değil. Ancak eğer bu yıkama metodunu kullanacaksanız eğer kullanıcı el kitabınızı kontrol etmenizde fayda var.

(Kaynak: carwash)

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here