Otomatik Aracın Ekspertizi Nasıl Yapılır?

0
8962
İkinci el otomobil alırken

Bir motorlu aracın durumunu değerlendirmek üzere yapılan testlere ve bu testler sonucunda verilen rapora oto ekspertiz deniyor. Hem manuel hem de otomatik vitesli araçlarda oto ekspertiz çok önemli. Peki, otomatik şanzımanlı araçlarla manuel şanzımanlı araçların ekspertizleri birbirinden farklı mı?

Otomatik Vitesli Aracın Ekspertizi

Otomatik şanzımanın gerektirdiği bazı detayların incelenmesi, ekspertizde bu araç tipi için bir farklılık oluşturabiliyor.  Standart olarak kaporta ve boya kontrolü, motor ve mekanik kontrolü, değişen ve boyanan parça incelemesi, mikron değerleri tespiti, ön ve arka şasi kontrolü, podye, kule, çamurluk, ön ve arka tampon, kapı sacları, orta iç direk, motor ön iç paneli, ön kaput, ön cam, travers, sunroof, tavan sacı, arka bagaj sacı, arka cam, geri iç panel, jantlar ve boya hata kontrollerinin yapılmasının yanında otomatik vites kutusu ve şanzıman kontrolleri de uzman kişiler tarafından teknik ekipman ve cihazlarla yapılıyor.

Özellikle şanzıman yağı incelemesi otomatik araç ekspertizinde önemli. Zira, şanzıman yağının kokusu ve renginden anlaşılabilen sorunlar mevcut. Çoğu araçta kırmızı bazı araçlarda ise sarı renkte olan bu yağın berrak ve kokusuz olması aracın otomatik şanzımanında sorun olmadığını gösteriyor.

Otomatik Vites Türleri

En genel haliyle iki tipte otomatik vites bulunuyor. Yarı otomatik şanzıman ve tam otomatik şanzıman. Motor ve şanzıman arasındaki bağlantı bilgisayar destekli bir debriyaj tarafından gerçekleştirilen yarı otomatik vitesli araçlarda şanzıman, ara bağlantı ve debriyaj da ekspertiz kapsamına giriyor. Debriyajı kontrol eden bilgisayar desteğinin de kontrol dahilinde olduğunu hemen belirtelim. Maliyeti düşük, yakıt tüketimi az olan bu tip viteslerde, vites geçişleri yavaş ve sarsıntılı olurken, yokuşlarda geri doğru kayma olasılığı da fazladır. Bu nedenle de 2. El yarı otomatik vitesli araç alınırken ekspertizin doğru bir şekilde yapılması gerekiyor.

Tam otomatik vitesli araçlarda ise yukarıda bahsettiğimiz geçiş yavaşlığı ve yokuşta kayma olsalığı yoktur. Oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi de ekspertiz kapsamındadır. Yakıt tüketiminin düz vitese ya da yarı otomatik vitese oranla daha fazla olduğu tam otomatik vitesli araçların, tüketimi en aza indirmek ve yakıt maliyetini makul sınırlarda tutmak için dizel tercih edilmesi gerektiği uzmanlar tarafından da sık sık söyleniyor.

 

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here