Otomobillere Yüzde 25’lik Zam Kapıda!

0
1246

Covid-19 pandemi sürecinde tüm dünyada yaşanılan otomobil çip krizleri, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yüksek oranda bulunamaz ve yetersiz bir boyut aldı. Savaşın etkilerini oldukça fazla yaşayan otomotiv sektöründe maliyetler artış gösterdi. Otomobillere yüzde 25’lik zam kapıda! Sene sonuna kadar araçların fabrikadan çıkış fiyatına en az %25 zam geleceği bekleniyor. Zam yapılmasıyla birlikte yalnız sıfır araçlar değil ikinci el otomobil fiyatları da pik yapacağı ön görülmektedir.

Otomobil Sahibi Olmak İsteyenler İçin Üzücü Haber Geldi.

Otomobil fiyatlarına büyük zam

Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı etkiler ve üretim maliyetinin artması fiyatlara yansıyacağı ön görülmekteydi. Ancak sayısal değerler bilinmiyordu. Bu konuya açıklık getiren Ziya Alp Gülan, “yılsonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini” söyledi. Gülan, otomotiv sektöründeki daralmayı ve fiyat artışlarını İTO’nun nisan ayı meclis toplantısında da gündemine de taşıdı.

Türkiye de her ay artışta olan otomobil fiyatları, bu kez tüketicileri çok sert etkileyecek. Rusya-Ukrayna savaşının etkileriyle birlikte otomobil severleri alışılmışın çok üzerinde zamlar bekliyor. Her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de maliyetler rekor seviyelere ulaştı. Ocak ayından nisan ayına kadar sıfır otomobillerde %8 fiyat artışı yaşandı. Ancak yüksek üretim maliyetlerinin hat safhaya ulaşması ile önümüzdeki aydan başlayarak yıl sonuna kadar en az %25 gibi yüksek bir oranla kademeli fiyat artışlarının olacağı belirtilmektedir.

Paladyum Krizi Üretim Maliyetlerini Ne Ölçüde Etkiledi?

Sıfır otomobillere yüzde 25'lik zam kapıda!

Alp Gülan, pazarın son yıllarda gerilediğinden bahsederek, “Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30’luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dışarıdaki sorunlar edeniyle yüzde 25’e yakın bir zam beklentisi var” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşının gelecek bu zamlarda büyük etkisi olduğunu dile getiren Gülan, “Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı“. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı.

Ayrıca, küresel çapta enflasyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yılsonuna kadar otomobillerin Türkiye’ye yüzde 25 zamlı gelecek” diye konuştu. Bu sadece otomobillerin fabrikadan çıkıştaki baz maliyetindeki artış. Gülan, Türkiye’deki vergi sistemi ve kura bağlı olarak bu oranın daha artabileceğine dikkat çekti.

Otomobil Yatırımcıları Sektörün Canlılığını Sağlıyor!

Ziya Alp Gülan, fiyatların artacağı beklentisinin yatırımcıları harekete geçirdiğini belirtti. “Yatırım amaçlı otomobil alanlar pazarın bir nebze de olsa canlı kalmasını sağlıyor” dedi.

Piyasada Araç Bulmak Daha Zor Olabilir!

Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, iç pazarda arz ilişkisinin sorunlarının giderek artan büyüklükte olduğuna dikkat çekti. “Satışlarda bulunabilirlik yine çok öne çıkmaya başladı. Alternatif çözümler yaratılmaya çalışılıyor ama genel olarak çip ve kablo tedarikindeki sıkıntıların artmasının yanı sıra hammadde fiyatlarındaki rekor fiyat artışlarının da sektörü zorlayacağı bir yıl olacak” dedi.

Aradığın Araç Arabam.com’da

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here