Otomotiv Endüstrisinde veriler, gelişmiş müşteri deneyimi sunarken müşteri odaklı modelleri güçlendirebilir

Otomotiv Endüstrisinde veriler inovasyonu nasıl etkileyecek veya ne derecede güçlendirecek? Gelişen teknoloji ile birlikte böyle sorular sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Bu sorulara cevap vermeden önce otomotiv endüstrisindeki değişimlere göz atalım. Nesnelerin internetinin (IoT) ve bağlı cihazların evrimi, son birkaç yılda otomotiv endüstrisini önemli ölçüde değiştirdi. Bu teknolojiler çok miktarda veri ürettikçe, otomotiv şirketleri yeniliği desteklemek için bunlardan yararlanmaya çalışıyor. Yapay zeka, bulut bilişim, bilişsel teknolojiler ve özellikle akıllı telefonların son teknolojik gelişmeleri ve yaygınlaşması yalnızca sektörü yeniden tanımlamakla kalmıyor. Aynı zamanda aktif olarak benzersiz deneyimler arayan müşterileri de güçlendiriyor. Bir araba seçerken ve satın alırken kusursuz bir uçtan uca deneyim bekliyorlar.

Otomotiv Endüstrisinde veriler, gelişmiş müşteri deneyimi sunarken müşteri odaklı modelleri güçlendirebilir

Otomatik pilotlu bağlantılı araçların inovasyonu gerçeğe dönüşürken, küresel otomobil sektörüne dijitalleşmeyi getiriyor. Bu aynı zamanda verilerin reddedilemez önemini ortaya çıkarıyor ve şirketleri bu verilerden anlamlı iç görüler elde etmek için büyük veri teknolojilerinden yararlanmaya zorluyor. Şu anda araçlarda hız, yakıt tüketimi, emisyonlar, kaynaklar ve güvenlik için kullanım verileri toplayan 60 ila 100 sensör bulunuyor. Bu veriler, arabalardaki modelleri bulmak ve kalite sorunlarını gidermek için kullanılabilir.

Veri analizi araçlarını burada kullanmak, hem müşteri memnuniyetini hem de kalite yönetimini makul bir maliyetle artırmada etkili olabilir. İleriye dönük şirketlerin çoğu, akıllı şehirler inşa etmek için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olabilecek otomotiv şirketlerinden toplanan verilere dayanarak yüksek tıkanıklık bölgelerini öngörmek ve tespit etmek için tahmine dayalı analitiği kullanıyor. Tahmine dayalı analitik ayrıca şirketlerin, müşterilerin hangi ürünleri ne zaman istediklerini öngörmek için müşteri satın alma modellerini anlamalarına yardımcı olur.

Otomotiv Endüstrisinde Veriler İnovasyonu Nasıl Güçlendirebilir?

Günümüz dijital çağında, müşteri beklentileri

Müşterilerin beklentilerinin her geçen gün artması, tercihlerinin karşılanması ve müşterilerin iyileştirilmesi, otomobil firmaları üzerinde büyük baskı yaratmaktadır. 2025 yılına kadar, Y kuşağının potansiyel otomobil satın alma kohortunun yüzde 45’inden fazlasını temsil etmesi ve en büyük yeni araba satın alma demografisini oluşturması bekleniyor. Bu, otomotiv OEM’lerinin kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için tercihlerini anlamaları ve bunlara uyum sağlamaları gerektiği anlamına gelir.

Bu bağlamda, Chatbotlar, robotik süreç otomasyonu (RPA) ve self servis bilgi tabanlı teknolojiler gibi dijital teknolojiler hakkında düşünmek faydalı bir yaklaşım olabilir. Şirketler, oyunlaştırma stratejileri olan uygulamalar aracılığıyla bu çözümleri kullanıyor ve sunuyor. Bu sayede ek faydalar elde edebilir ve daha az doğrusal müşteri deneyimi ile büyümeyi artırmaya yardımcı olabilir. Bu tür gelişmiş teknolojiler, müşteri katılımı için uygun maliyetli yollar olarak bile ortaya çıkıyor.

Bu nedenle, müşterilerin tercihlerinin ne olacağına dair bir bilgiye sahip olmak, otomobil üreticilerinin gelecekteki ürünü tasarlamalarına, etkili müşteri deneyimini şekillendirmelerine ve genel iş verimliliği sağlamalarına yardımcı olacaktır. 

Dünya zaten dijital dönüşüme yaklaşırken, otomotiv endüstrisi günümüzün rekabetçi ortamında güncel kalabilmek için giderek daha fazla teknolojik atılımlar yapıyor. Otonom araç telefonları ve smartwatches ile tam entegrasyon ile bağlı otomobil ve AR pano ekranlara bilgi gönderimi halihazırda mevcut. Bu sayede şirketler otomotiv endüstrisi kullanıcılarına gelişmiş otomotiv araba deneyimi sunmaya çalışıyor. Bir rapora göre , otomotiv pazarının 2030 yılına kadar 6,7 trilyon ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Aynı yıl satılan yeni otomobillerin yüzde 70’inden fazlasının kendi kendine sürüş özelliklerine sahip olabileceği, yalnızca %15’inin ise tamamen otonom olabileceği tahmin ediliyor.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here