Otonom Trafik

Bir Otomobil = Gelişmiş Bir Bilgisayar ?

İlerleyen teknoloji ve gelişen otonom sistemler büyük ölçüde hayatımızı kolaylaştırıyor diyebiliriz. Otonom teknolojiler sayesinde yakın gelecekte kendi kendine sahibini istediği konuma götüren araçlar sokaklarda olacak. Bugün bile bu teknolojileri kullanan sistemler sayesinde otomobillerin kaza durumlarına karşı olan güvenliği artmış vaziyette.

Tabii birde madalyonun öbür tarafından bakmak lazım. Bünyesinde otonom teknolojileri barındıran bir araç alırken aslında onunla beraber bir bilgisayar almış oluyoruz. İçindeki sensörler ve daha bir çok donanımla anlık hızımızı, konumumuzu, aracın bileşenlerine ait bilgiyi topluyor. Peki belki de daha bilmediğimiz bir çok veriyi de toplayan bu bilgisayarlar bizim için güvenli mi?

Bilgisayarlar yaygınlaştığından beri insanların hayatına giren “Hacker”,”Hacklenmek” kavramları çoğu kullanıcının korkulu rüyası. Kişisel hesapların hacklenerek dolandırıcılık senaryolarına alet edilmesi, makro boyutta global sistemlere gerçekleşen saldırılar bu aktivitelerin sadece bazıları. Peki içinde seyahat ettiğimiz aracı kontrol eden bir bilgisayarın varlığı gerçekten bizim güvenliğimizi mi artırıyor yoksa hedef olma ihtimalimizi mi?,

Ülkemizde ilk defa bu konu yargıya taşındı.

Türkiye’de yaşayan A.D isimli iş adamı, sahip olduğu Volvo, Scania ve Audi marka araçların uzaktan müdahale ile bozulduğu, gittiği serviste tamir için fahiş fiyatlar istendiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Bu müdahalelerin yapılmasıyla araçların bilinçli olarak bozulduğunu, daha sonra tamir için istenen fahiş ücretlerle haksız kazanç elde edildiğini iddia eden iş adamı Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Açıklamada bulunan A.D, lüks araçların sistemlerine uzaktan müdahale olabildiğini söyledi ve ekledi; “Genellikle otobanlarda araca uzaktan müdahale ile kontrollü şekilde arıza uyarısı veriliyor. Bazen araç durduruluyor. Siz de dolayısıyla servisi arıyorsunuz. Servis elemanı da uzaktan bağlanarak aracı tekrar çalıştırıyor ve bunun karşılığında çok ciddi paralar alıyor. Konuyu araştırdığımızda organize bir yapının olduğunu fark ettik, konuyu savcılığa ilettik. Aynı marka otomobillerde başka mağdur arkadaşlarımız da olduğunu öğrendik”

Otonom Hacker

Otonom Araçlar Hacker’ların İlgi Odağı

Yaygınlaşan otonom teknolojisi ile alakalı yorumlarda bulunan Teknoser Genel Müdürü Ozan İnan, raç içindeki veya dışındaki “sensor” ve “IoT” teknolojileri merkezi veya araç içinde daha fazla veri paylaşımında bulunulduğunu belirterek, “Büyük veri hızla artıyor. Bu sürecin farkında olan hacker’ların da ilgi odaklarından birisi artık otonom araçlar. Üreticiler testler sırasında birçok atak ile karşı karşıya kalıyorlar” dedi.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here