Otonom Araçlar Kocaeli’de Kıyasıya Yarıştı

0
360
Otonom Araçlar Kocaeli'de Kıyasıya Yarıştı

Otonom araçlar Kocaeli’de kıyasıya yarıştı. Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması’nda Gebze’de gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinin projeleriyle katıldığı yarışmada sürücüsüz araçlar piste çıktı. Öğrencilerin tasarlamış olduğu araçlar yarış pistinde şeritleri takip ettiler. Teknofest 2022 yılı içerisinde dördüncü kez Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması düzenledi. Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında gerçekleşen bu etkinliğe tam 120 takım başvurdu. Bunlardan 70’i de hazır araçları ile yarışmaya fiziksel olarak katıldı. Burada öğrenciler geliştirdikleri yazılım sistemleri ile yarıştılar.

Otonom Araçlar Kocaeli'de Kıyasıya Yarıştı

Piste çıkmadan önce öğrenciler kendi kendine giden araçlarını son kez test ettiler. Sonrasında ise sırasıyla tüm araçlar piste çıktı. Şerit takibi yapan ve engel görünce durması gereken araçlardan bazıları engelleri geçemedi. Durması gereken yerde durmayı başaramayan araçlar elendi. Bu araçları geliştiren öğrenciler ise her anlamda kazandıklarını ifade ettiler. Çok büyük bir tecrübe kazandıklarını söyleyen öğrenciler, sürücüsüz araçlar üzerine çalışmaya devam edeceklerini belirttiler. Özgün araçlar kategorisinde yarışan Ali Natur, “Aracımızı 1 yıl içerisinde kendimiz tasarladık. Bu sene ilk senemiz. Daha yeni kurulduk. İlk başladığımızda bir anahtarımız bile yoktu maalesef. Şu an bir arabamız var. Yarışma bizim için güzel geçti. Birkaç mekanik aksaklık yaşadık. Onun dışında bariyere çarpma durumumuz oldu. Fakat eğlenceli ve güzeldi. İyi tecrübeler kazandık. Seneye tekrar gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Geleceğin Teknolojisi Otonom Araçlar

Otonom Araçlar Kocaeli'de Kıyasıya Yarıştı

Geleceğin teknolojisinin bu araçlar olduğunu söyleyen bir diğer yarışmacı Beyzanur Utuş da Teknofest’te bulunmanın çok önemli olduğunu söyledi. Ayrıca yarışmada aracı hareket ettirmeyi başardıklarını da ekledi. Ne yazık ki araçları dubaya çarpmış olsa da hareket etmesinden bile çok mutluluk duyduklarını belirtti. Geleceğin teknolojisi olan bu araçlar üzerine yazılım geliştirmenin kendileri için her anlamda iyi olduğunu da sözlerine ekledi.  

Otonom Sürüş Dünya’da ve Türkiye’de Ne Durumda?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here