ÖTV Yükseldi Ancak Otomobil Satışları Patladı.

2
1089

Covid-19 ‘dan Otomotiv Satışları da Etkilendi

Covid-19 birçok sektörü vurduğu gibi otomobil sektörünü de derinden etkilemiştir. Fabrikalarda üretimin belirli bir süre aksaması veya durması, otomobil üretimine engel olmuştur. Sosyal mesafe dolayısıyla toplu taşıma kullanmak istemeyenler, her ne kadar araba almaya çalışsa da stoklarda araba kalmamıştı. Son zamanlarda gelen ÖTV zammının otomobillere oluşan talebi azaltması beklenirken, ülkemizde ilginç bir şekilde talep daha da arttı. Bu durum 2020 Eylül ayındaki otomobil satışlarının tüm tarihin en yüksek satış rakamı olmasını sağladı. Otomotiv Distribütörleri Derneğinin açıkladığı 2020 Eylül otomobil satışları 90.619 adet olarak görüldü. 71.266 tanesi otomobil iken 19.323 tanesi hafif ticari olarak belirtildi.

Araç Satışları Etkilendi

ODD Başkanı Ali Bilaloğlu ve Genel Koordinatör Dr. Hayri Erce online olarak yapmış oldukları satışlarıtoplantıda otomobil satışlarıyla ilgili bazı rakamlar açıkladı. Bu rakamlar baz alındığında son zamanlarda rövanşta olan C segmenti kompakt araçların otomobil piyasasının büyük kısmını oluşturduğu görülüyor. Satılmış olan araçların %70 i Otomatik vitestir. Benzin ve Mazot fiyatlarının birbirine yaklaşmasının bir sonucu olarak görmüş olduğumuz dizel araç satışları ise % 44 ‘e düştü.

 

“Yılı 700-750 bin adetlerde tamamlanacağını öngörüyoruz”

Geçtiğimiz 10 yıl düşünüldüğünde eylül aylarında gerçekleşen toplam araç satışı ortalama 60 binlerde olduğunu belirten Başkan Bilaloğlu, “Bu yıl bu rekor çok geride kaldı. Bu hızla yılı 700-750 bin adetlerde tamamlanacağını öngörüyoruz.” bilgisini verdi.

satışları

Pandeminin etkisiyle tüm dünyada otomobil pazarları küçülürken Türkiye’de 2020 Ocak-Eylül dönemi baz alındığında 493 bin adetle pazar 2019 yılına göre %75 oranında büyüdü. Yalnızca otomobil satışları düşünüldüğünde dahi bir önceki yıla göre büyüme payı %70 ‘lere ulaşmıştır. Yalnızca geçtiğimiz Eylül ayını baz aldığımızda 90 binin üzerinde gerçekleşen araç satışı, bir önceki yılın eylül ayıyla kıyaslandığında büyüme %114 olarak görülüyor. Bahsi geçen otomotiv pazarında satışı gerçekleştirilen hafif ticari araçlardaki değişim %101 e yükseldi. Yalnızca Eylül ayını geçtiğimiz senenin Eylül ayıyla kıyasladığımızda gerçekleşen artın %189 olduğunu görebiliyoruz. Bu yıl ülkemizde satılan Hafif ticari araç sayısı Türkiye ‘nin son 10 yıllık ortalamasının %23 üzerinde seyretti.

satışları

Otomobil pazarının % 87,2’si A, B ve C segmenti araçlar bunlar içinde ise C satışlarısegmenti otomobiller 245.503 adetle %63,2 pay, B segmenti otomobiller 91.536 adetle %23,5 pay sahibi oldu.

SUV Araçlara Talep Artıyor

SUV araçlara talep gittikçe artıyor. 2019 yılında SUV araçların otomotiv pazarındaki yeri %22 ‘iken %29 ‘lara çıktı. ÖTV artışının özellikle premium sınıfına vurduğunu düşünürsek talebin azalması öngörülüyor.

Hibrit ve elektrikli araçlar da yavaş yavaş pazarda yer oluşturmaya başladı 261 elektrikli, 12 bin hibrit araç satıldı

2.El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here