Pandemi Motosiklete Olan İlgiyi Artırdı

0
1009
Motosiklete İlgi Arttı

Artan Otomobil Fiyatları Motosiklete Olan İlgiyi Artırdı

2020 yılının başından beri hem ekonomik hem de sosyal hayatımız pandemi koşullarına göre şekillendi. Yaptığımız iş, kazandığımız para, piyasaların durumu, fabrikaların üretimi salgının kontrolü altına girdi. Böyle kötü zamanlarda parasını korumak isteyen insanların alım yapma isteğinin düşmesi, bazı sektörlerde satışların durması beklenirdi. Bugüne baktığımız zaman ise durumun böyle olmadığını görmek mümkün. Durma noktasına gelmesi beklenen sektörlerden olan otomotiv ve motosiklet sektörü de şaşırtıcı olarak durmanın aksine rekor satış rakamlarına ulaştı. Toplu taşımanın salgın açısından büyük risk teşkil etmesi yanında birikmişi olan insanların araba almak istemesine sebep oldu. Ülkemizde kurla paralel olarak artan fiyatlar hatta ÖTV zammı bile bu yükselişin önüne geçemedi. Kesesi otomobil almaya yetmeyen müşteriler de gözünü motosiklete çevirdi. Özellikle küçük cc’li motosikletler en çok tercih edilen tip oldu.

Pandemi dönemi sonunda motosiklete gelen ek ÖTV’ye rağmen yaz aylarında motosiklet satışları sürekli yükseldi. Satışlar ağustos ayında patlayarak büyük bir zirve yaptı. TÜİK verilerine göre ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan motosiklet sayısı geçen yıla göre yüzde 94 oranında artarak 25 bin 425 oldu. 2019 yılı aynı ayında ise bu rakam 13 bin 77’ydi.

Düşük Maliyet Müşteriyi Cezbetti

Toplu taşımadan kaçınmak tüketicinin temel motivasyonu. Hem toplu taşıma kullanmayıp hem de bir otomobil sahibi olmanın muayene, yakıt, MTV, kasko gibi maliyetli yükümlülüklerinden kurtulmak isteyen tüketici ise motosiklete yöneldi. Motosikletler içinde de özellikle 250cc altı ve 50cc motosikletlerin tercih edildiği görüldü. Hem fiyat avantajı hem MTV avantajı hem de bakım maliyetlerindeki avantajlar bu tercihin temel sebepleri olarak gösterilebilir.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş: “Büyümeyi tetikleyen 250 cc altındaki motosikletler oldu. Özellikle 50 ve 100 cc’de artış çok yüksek. Bu önemli bir veri çünkü çoğunun yeni motosiklete başlayan insanlar olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki toplu taşımadan uzaklaşma isteği bu talebi artırdı. Bireysel ve ucuz olması 50 cc’de MTV olmaması, ehliyet avantajı gibi sebepler tercihi bu alana kaydırdı” dedi.

Büyük cc’li motorsikletlere ilgi azalıyor.

Geçtiğimiz aylarda otomobillere gelen ÖTV zammı gibi motosiklete de yaz aylarının başında ek vergi getirildi. Normal şartlarda eylül ayında kalkacağı söylenen bu verginin süresi yıl sonuna kadar uzatıldı. Bu vergi sebebiyle özellikle yüksek cc’li motosikletlerin fiyatları da arttı. Fiyat artışı tüketicinin daha küçük hacimli motosikletlere yönelmesine sebep oldu.

Başarı Erbaş: “Büyük cc motosiklet satışlarında adetler düşüyor ama alımlarının çoğu fiyatların daha da artma endişesi ve bazıları için de yatırım olarak görmesinden kaynaklanıyor diyebiliriz. Tabii ki diğer bir olumsuz yönü de var işin, fiyatların yükselmesi günden güne büyük cc motosikletleri erişilebilir olmaktan çıkartıyor” dedi.

2. El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here