Acemi şoförler başta olmak üzere araç park etme konusunda park sensörüne ihtiyaç duyarız. Bu konuda kurtarıcı bir faktör olarak gördüğümüz park sensörü yapısı itibariyle aracın kasasını, dış etkenlerden korumakla yükümlüdür.

Park sensörünü biraz daha yakından tanıyalım

Park Sensörü Tarihi

1970’li yıllarda ortaya çıkan park sensörün Dr. Tony Heyes tarafından 1983 yılında patenti alındı. İlk kullanan araba ise Toyota corona’ydı ve 1982 yılında ultrasonik park sensörlerini 6 yıl boyunca kullandı.

Park Sensörü Nedir?

Basit bir tanımla araba dışındaki her cismi algılayabilen ve sürücüye sinyal göndererek uyarma işlemini gerçekleştiren mekanizmaya park sensörü denir.

Park sensör’ü elektromanyetik ve ultrasonik olarak ikiye ayrılır.

Elektromanyetik Park Sistemi

Elektromanyetik park sistemi araçta bulunduğu tamponda oluşturduğu elektromanyetik alan ile cisimlerin nerde olduğunu algılayabiliyor. Bu alana giren cisimlere radyo dalgalarıyla bir uyarı göndererek geri dönen radyo dalgalarına göre cismin nerede olduğunu analiz ederek çalışıyor.

Elektromanyetik sistem radyo dalgalarıyla algıladığı bir cisme doğru yaklaşan arabaya ilk sinyali gönderdikten sonra araba hala yaklaşmaya devam ediyorsa aralıklı ötme işlemini gerçekleştiriyor. Araba biraz daha yaklaştığında bu sefer aralıklı ötme işlemi çok hızlı oluyor. Arabayla cisim arasındaki mesafe yok denecek kadar az bir aralıktaysa sensör durmaksızın ötüyor ve sürücüye verebileceği en yüksek sesli uyarıyı veriyor.

Park Sensörü
Elektromanyetik Park Sensörü

Elektromanyetik sistemin patenti 1992 yılında alınmıştır.

Montajı Nasıl Yapılır?

İstersek serviste orijinal sensör değişikliğini yapabilir ya da aracınıza yeni sensör takıyorsanız internetten sipariş edebilirsiniz.

Elektromanyetik sensörler araba tamponunun iç tarafına monte edilir. Bunun için aracın tamponunu söküp iç kısmına anten görevi görecek şerit şeklinde bir aliminyum folyo yerleştirmek gerekiyor. Araç tamponuna paralel olacak ve kıvrım yapmayacak şekilde yerleştirdikten sonra aliminyum folyodan aracın sensörlerini yönetecek olan beyne bir çıkış vermemiz gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra sensörün elektrik bağlantısını yapmak için önce bir avometre ile geri vites lambasının artı ucunu ve şaseyi buluyoruz. Kablo renklerini ayırt ettikten sonra sensörleri kontrol eden beynin bir ucunu geri vites kablosunun ucuna, diğer ucunu şaseye bağlayarak bu üniteyi arka tarafta uygun bir yere montajlıyoruz.

 

Avantajları

  • Diğer mekanik aksamlarının yanında gayet kolay bir montaj işlemi gerektiren sensör, bu konuda sürücülere kolaylık sağlıyor. Yalnız küçük bir sorun olarak kabul edebileceğimiz tampon sökme işleminde uzman bir kişiden yardım alabilirsiniz.
  • Montajın tamponun iç kısmına yapılması sonucu dış estetik açısından bir sorun teşkil etmemesi avantaj olarak kabul edilebilir.
  • Cisme 40 cm kala ötmeye başlıyor 10 cm yaklaştığımızda ise devamlı ötüyor. 10cm’e kadar yaklaşmaya izin vermesi iyi bir özellik olarak değerlendirilebilir.

Dezavantajları

  • 0,8 metreden itibaren algılama sağlaması bu tür sensörlerin dezavantajı olarak sayılabilir.
  • Bazı modellerde sensörlerin algılama özelliği aracın hareket halinde olması sonrası devreye giriyor. Park halinde sensörlerin devre dışı olması haneye eksi puan getiriyor.
  • Çok sık rastlanmamakla beraber yağmurlu havalarda sensör gerektiği gibi çalışamıyor.

Ultrasonik Park Sensörü

Ultrasonik detektörlere sahip olan bu park sensörü yakındaki cisimlerin nerde olduğunu tespit etmek için kullanılır. Sonar dediğimiz bu sistemde dedektörler, insan kulağının işitmesinin mümkün olmadığı 20.000 Hz’in üzerinde akustik sesler yayar ve seslere çarpan cisimlerden yansıyan sesin geri dönüş hızını ve cismin nerde olduğunu hesaplayabilir. Geri dönüş sinyali cismin uzaklık ve yakınlığına göre artıp, azalabilir.

Bu park sensörü sisteminin çalışma prensibini yarasaların cisimlerin ye tayinini, ses dalgalarıyla yapmasına benzetebiliriz.

Arka sensörler geri vites ile bağlantılı olup başka bir vitese geçildiğinde etkinliğini kaybeder. Ön sensörler ise manuel olarak açılıp kapatılabilir.

Park Sensörü

Montajı Nasıl Yapılır?

Sensörlerinizde arıza varsa değişim konusunda aracın orijinalliğini bozmamak için profesyonel birinden yardım alabilirisiniz. Veya sistemi kurmakla alakalı bilgiye sahipseniz internetten sipariş ettiğiniz sensör kitini aracınıza montajını yapabilirsiniz. Başlamadan önce arabanızın tamponunda sensör yuvaları olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa bu delikleri aracın tamponuna açacağımız deliklere referans olarak belirleyebiliriz. Delikleri varsa referans delikler yoksa kendi belirleyeceğimiz eşit aralıklı ölçüleri referans olarak deliyoruz. Sonrasında sensörleri deliklerden geçirip kabloları bagaj kısmında topluyoruz. Kabloların dağılmasını önlemek için bantlayabilirsiniz.

Sırada sensörün çalışmasını sağlayan beyinle park sensörü bağlantısını yapmak var. Beynin elektriği geri vites lambasından alması gerektiği için “+” ucunu geri vites lamba kablosuna bağlıyoruz. “-“ ucu ise şasi olarak aracın gövdesine bağlıyoruz. Sonrasında sensör kablo uçlarını set içinden çıkan kart üzerine takıyoruz. Kart üzerine sensör gösterge paneli kablosunu taktıktan sonra bu kartı araç içinde uygun bir yere yerleştiriyoruz.

Avantajları

  • Şeffaf ve yansıtıcı yüzeylerde çalışabilme özelliklerine sahip bir park sensörüdür.
  • Cisime gönderdiği ses ile beraber uzaklık ve sesin geri dönüş hızını hızlı bir şekilde hesaplayabilir.
  • Yüksek frekans aralığına sahip ses dalgası gönderirler.

Dezavantajları

  • Ses dalga yansıması konusunda cismin büyüklüğünün önemli bir etken olması bu sensörler de sorun yaratabilir. Yani ses dalgası göndererek gönderdiği cisimden geri dönüt aldıktan sonra alan analizi yapıp cismin nerde olduğunu tespit eden bir sensörün, cisim küçüldükçe ses dalgalarını ulaştırması mümkün olmayabilir.
  • Karşıdaki cisime minimum 40 cm yaklaşılabilir.
  • Tamponu görsel olarak kötü göstermesi sensörlerin en bilinen dezavantajlarından biri olduğunu söyleyebiliriz.
  • Tamponun dışında olduğu için yağışlı havalarda veya kirlenme durumlarında sensörün etkisi zayıflayacak ve zamanla arıza vermeye başlayacaktır. Ancak bu sensörünüzün kalitesine göre değişkenlik gösterebilir.
  •  Ultrasonik sensörler arabanın tamponuna açılan deliklere yereleştiği için yerleşim için ince işçilik gerektiriyor. Bu işlemi iyi yapmazsanız açılar doğru yeri göstermeyebilir ve sensörden gerekli verimi alamazsınız.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here