Porsche Cayenne Üretiminde Bir Milyon Adeti Geçti

1
1013
milyonuncu cayenne

Porsche adı öncelikle 911 ve Boxster gibi spor otomobillerle ilişkilendirilirse de Cayenne şirketin başarısında önemli bir kilometre taşı oldu. Finansal krizin ortasında olan Porsche, SUV araçların yükselişi sırasında kendini kurtaracak bir fikir ortaya atmıştı. Markanın bu fikrinin ürünü olan Porsche Cayenne 1.000.000’luk bir üretim adetinde ulaştı.

Piyasaya sürülmesinden tam 18 yıl sonra Alman üretici Porsche bir milyonuncu Porsche Cayenne’i üretti. 911 modelinde ise milyon adete ulaşmak 54 yıl sürmüştü.

Kısa bir süre önce Slovakya’daki Bratislava fabrikasında banttan inen bir milyonuncu Porsche Cayenne GTS müze için ayrılmıştır diye düşünmüştük fakat böyle olmamış. Porsche’nin finansal olarak kurtulmasını sağlayan modelinin bir milyonuncu üretimi Almanya’da bir müşteriye teslim edildi.

Porsche Cayenne Neden Geliştirildi?

Porsche 1990 yıllarında finansal açıdan oldukça sorunlu bir durumdaydı ve daha uygun bir model olan Boxster modelini tasarladı. 1996 yılında piyasaya sürülen Boxster başarılı olsa da Porsche için yeterli olmayacaktı. SUV araçların yükselmesini fırsat bilen Porsche belirli araştırmalar yaptı. Dahili analizin ve müşteri anketlerinden alınan olumlu geri bildirimlerin ardından, Cayenne üretim için onaylandı.

Porsche bu aracın geliştirilmesine kendi evinde başlasa da spor otomobil dışında bir otomobil tasarlayacak yeterliliğe sahip değildi. 1990’lı yılların sonunda Porsche, Volkswagen ile bağlantı kurdu. İlk nesil olan Cayenne ve VW Toureg’lerin ortak geliştirilmesini hedef alan “Colorado Projesi” için kolları sıvadı.

2002 Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Cayenne, kısa sürede büyük başarılar elde etti. Şirketin krizden çıkmasını sağlayan model 2009 yılına geldiğimizde 250.000 adet üretilmişti. Araç şu anda da ortak parçalar kullandığı VW Toureg, Audi Q7 ve Lamborghini Urus ile birlikte Bratislava fabrikasında üretiliyor.

porsche cayenne coupe

2019 yılında ise Porsche, Cayenne serisine bir ekleme yaptı ve Coupe versiyonunu tanıttı. 911’den esinlenen bir tavan hattı kullanan aracın oldukça farklı göründüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca Porsche, standart Cayenne modelinin çatısını keserek bir coupe araç denemesi yaptı. Sonuç oldukça garip gelince proje hızla iptal edildi. O yıllardaki Targa 911 modelinin tavan alt yapısı kullanılan araç hiç bir zaman üretime girmedi.

İkinci El Porsche İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here