porya

Porya ve porya bilyesi deyince aklınıza bir şeyin gelmemesi normal. Belki de adını ilk defa duymuş bile olabilirsiniz. Ama bunu aracınızın tekerlerine baktığınız da , her seferinde gözgöze gelmişsinizdir Porya ile.

Bugün ki ele alacağımız konu Porya Nedir? Ne işe yarar? kısaca bunlardan sizlere bahsedeyim…

Porya Nedir?

Porya; aks başlarının, fren sistemlerinin ve tekerleğin üzerine bağlandığı o elemanları taşıyan bir parçadır. Aracın tekerlerinin dönmesini bu parça üstlenir. İçindeki rulman ve bilyeler sayesinde görevini başarıyla gerçekleştirir.

Porya Bilyesi Nedir?

Porya’nın tam merkezinde bu bilyeler dönme hareketini pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirir bu bilyeler. Bu parça ömrünü doldurunca ses yapmaya başlar. Eğer tekerlerden bir ses geliyorsa özellikle de hızlandıkça . Bilinki bilyeler işlevini yitirmiş veya yitirmeye başlamıştır.

Arızalar Nasıl Anlaşılır?

Poryanın içinde tekerleğin dönebilmesi için bir rulman bulunduğunu dedik. Bu rulman bozulduğunda tekerden uğultu sesi gelmeye başlar. Düzeltilmezse tekeriniz kitlenebilir. Tekerleklerden gelen uğultu sesi çok belirgindir.  Zaten her zaman kendisini belli eder araba rampa çıkarken ve ya zor yollara girdiğinizde  zorlanır.

Bu ses gelmeye başladığında bilyeyi değişmeniz gerekmektedir.  Genelde arıza yapmasının sebebi, sürücü kaynaklı değil de çok narin bir yapı olduğu için eskimeye daha elverişlidir. Çünkü sürtünen parçaların içinde bulunan yağ zaman ile özelliğini kaybeder. Yeni nesil bir arabada bu arıza karşınıza çıkmaz, genelde eski model arabalarda karşınıza çıkan bir arıza durumudur.. Rulman arızası hemen giderilmez ise aracınız harcadığından daha fazla yakıt harcayabilir. Bunlara ilaveten ustanızdan kaynaklı arızalar da olabilir. Ustanız fren kaliperlerini sıkarken ellerini kullandıkları için poryaya hasar veriyorlar ve böyle olunca değişim şart oluyor.

Direksiyon Hidroliği Hakkında Bilmedikleriniz için Tıklayınız

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here