Radyatör Tamiri Nedir? Günümüz Araçlarında İşe Yarıyor mu?

0
2004

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Geçmişten günümüze otomobil geliştirmede temel amaç verimliliği artırmaktır. Verimliliği artırmak için yapılan işlemlerden biri de ağırlığı azaltmaktır. Eski otomobillerin ne kadar ağır olduğunu biliyoruz. Aracın kaportasında kullanılan metalden, araçta bulunan sistemlere kadar her şey ağırlığı etkilemektedir. Su soğutma sisteminde bulunan radyatör, eski otomobillerde komple metalden oluşsa da günümüz otomobillerinde plastik kazan ve alüminyum gövdeden oluşmaktadır. Bu durum eskiden yaygın olan radyatör tamir işleminin önüne geçmiştir. Otomobillerin su soğutma sisteminde çok önemli bir konuma sahip olan radyatör, zamanla; eskir, delinir, tıkanır ve görevini yerine getiremez. Bu durumda değişimi gerekir. Komple metal gövdeye sahip radyatörlerin tamiri mümkünken; yeni tip radyatörler tamir edilemez. Radyatör tamiri hakkında detaylar yazımızın devamında.

radyatör tamiri

Radyatör Tamiri Nedir?

Eski model araçlarda radyatör tamamen metal malzemeden oluşur. Radyatör delindiğinde veya tıkandığında radyatörün kazanları açılır. Tıkanıklık giderilir. Lehim yapılarak kaçaklar giderilirdi. Bu aslında “radyatörcü” adı altında bir meslekti. Radyatörcüler radyatör tamiri yapardı. Ancak otomobil teknolojisinde verimliliği artırmaya yönelik çalışmalar sonucunda radyatörün yapı malzemesi değişti. Bakır veya pirinç kazanlar yerine daha hafif ve düşük maliyette olan plastik kazanlar kullanılmaya başlandı. Plastik kazanlı radyatörlerin tamiri mümkün değil. Bu durumda radyatörcüler tamir yapmayı mecburen bıraktı ve radyatör satışı, değişimi gibi işlere yöneldi. Plastik kazanlı radyatörlerde kaçak oluştuğunda değişim gerekirken; “radyatör tıkayıcı” isimli bir ürün kullanarak da alternatif bir çözüm sağlayabilirsiniz.

Radyatör Tıkayıcı Nedir?

Birçok kişi tarafından önerilmeyen radyatör tıkayıcının görevi, su kaçağının önüne geçmektir. Oto yedek parçacılardan satın alınabilen radyatör tıkayıcı içerisinde küçük parçacıklar bulunmaktadır. Bu parçacıklar suyun çıkış yaptığı yerlere gelerek orayı tıkar. Bu durumda su kaçırmanın önüne geçmiş olursunuz. Bu ürünün önerilmemesinin sebebi ise aracın soğutma sisteminde bulunan ince hortumlarda tıkanma oluşma riskidir. Böyle bir durumda soğutma sistemi görevini tam olarak yerine getiremeyecek ve araç hararet yapacaktır. Aynı şekilde araçta su kaçağı var ise ve bu kaçak tıkayıcı ile giderilmişse orayı tıkayan tanecikler tıkalı yerden çıkar ve aracınız su kaçırırsa siz de bu durumu fark etmezseniz hararet yapacak ve motorunuzda ciddi masraflar oluşacaktır.

Radyatör Su Kaçırırsa Ne Olur?

Otomobilin soğutma sisteminde büyük bir öneme sahip olan radyatörün asıl görevi; soğutma sisteminde bulunan suyun dışarıdan alınan hava ile soğutulmasıdır. Motor içerisinde dolaşan su ısınır ve basıncı artar. Radyatörün artan basınca dayanıklı olması gerekir. Yüksek basınçta su kaçıran radyatör, araçta suyun bitmesine neden olur. Bu durumda motor soğuyamaz. Sıcaklık devamlı artar. Araçta bulunan hararet göstergesi suyun sıcaklığını ölçerek çalışır. Suyu komple biten aracın hararet göstergesi de tam olarak çalışmaz. Bu durumda motorda olacak ilk şey silindir kapak contasının yanmasıdır. Sonrasında blok yüzeyi yamulur. Devamında pistonlar erir. Piston erimesi ile birlikte aracın gömlekleri zarar görür. En son ise kol çıkararak motorunuz çöp olur.

Conta Yanması Tamiri Nasıl Gerçekleştirilir?

Tamir Servis yetkilisi biri aracınızın conta yakmış olduğunu size söylediği an süreç başlar. silindir kapağı sökülür. Sökülen silindir kapağı kapakçıya gönderilir. fazla sıcaklıktan yüzeyinde şekil bozukluğu olan kapak taşlanarak düz bir hale getirilir. Yeni conta takımıyla birlikte araç toplanır. Aracın tamir-teslim süresi 1-2 iş günüdür.

Conta yanması ile karşılaşmamak için Dikkat Edin

  • Aracınızın su seviyesini düzenli olarak kontrol edin
  • aracınız da her zaman antifreeze olsun
  • aracı kullanırken gözünüz hararet göstergesinde olsun
  • Normal olmayan bir değişim fark ettiğinizde kenara çekip belirli bi süre (içerisindeki su soğuyana kadar) bekledikten sonra suyu kontrol edin eksikse doldurun ve neden eksildiğini sorgulayın.
  • Trafiğe girdiğinizde sert dur-kalk lar yapmayın.

Bunlara dikkat edildiği takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

radyatör tamiri

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here