Renault Clio 1.8 Rsi | 90’ların Hot Hatch Serisi

0
2575
Renault Clio 1.8

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Serimizin bu sayısında sizlere tam bir Hot Hatch model olan minik sevimli Renault Clio 1.8 Rsi’den bahsettik.

Renault Clio 1.8 Rsi | 90’ların Hot Hatch Serisi

Renault Markası, araçlarına sayısal model ismi veriyordu. (R9, R11, R12, R19, R21) Bu durumun değişmesi gerektiğini düşünen marka, yeni modelin isim tanımlamasına sahip olması gerektiğini düşündü. Ardından Haziran 1990’da Paris Motor Show’da Clio tanıtıldı. Clio, çok sevilen Renault 5’in yerini almıştı. 1.2, 1.4 litrelik “Energy” ve 1.8 litre benzinli modeller; 1.7 ve 1.9 litre dizel motorlar tercih edilebiliyordu. Benzinli motorlar emisyon düzenlemesine uygun bir biçimde tek nokta enjeksiyon sistemine sahipti.

Renault Clio 1.8

Araç satışa başladıktan bir süre sonra makyaj geçirdi. Yapılan makyaj aracın ön tasarımını yumuşattı. Farlar ve kaputtaki küçük değişiklik aracı daha sevimli bir hale getirmek için yeterli olmuştu. Ayrıca araç içerisinde de bazı değişiklikler görüldü. Arka stop lambalarında da yumuşatma işlemi yapılmıştır. 1996 yılında Renault Clio’nun motorunda bazı değişikliğe gidildi. 1.2 litrelik energy motor yerine Twingo’larda kullanılan 1.2 Mpi motor kullanılmaya başlandı. Ayrıca yakıt ekonomisi için 1.4 litrelik modelin silindir kapağında değişiklik yapıldı. Yapılan bu değişiklikler aracın gücünün bir miktar azalmasına neden oldu.

Renault Clio 1.8 Rsi

Renault Markası, 1991 yılında Clio’nun Hot Hatch versiyonunu da tanıttı. Tasarım olarak herhangi bir fark görülmeyen modelin en büyük farkı kaputun altındaydı. Kaput altında bulunan 1.8 litrelik 110 PS gücündeki 8 valf motor, marşpiyeldeki ekler ve fren diskleri ile birlikte 1.8 RSii ortaya çıktı. 1991 yılından itibaren tek nokta enjeksiyon sistemi ile çalışan bu motor, Avrupa pazarına verilen lüx Baccara modelde bulunan 1.7 motorun yerini almıştı. Baccara modelinde deri koltuk, ahşap detaylar ve birçok donanım sunulmuştu. Baccara, 1997 yılında “İnitale” olarak adlandırıldı.

Renault Clio 1.8

1991 yılında Clio motor seçenekleri arasına eklenen bir diğer motor da 137 PS gücünde 1.8 litrelik 16 valfli enjeksiyon sistemli motordur. Bu motor seçeneği ile birlikte Clio’nun maksimum hızı 209 km/h’a yükselmiştir. R5 GT Turbonun üreitminin sonlanması sonucunda o aracın dengi olarak tasarlandı. Aracın tasarımında da gözle görülür farklar vardı. Ayrıca 16 valf model içerisinde anlık yağ basıncı, yağ sıcaklığı gibi motor çalışma verileri de sürücüye sunulmuştur. Aracın koltukları da motorun vermiş olduğu gerginliğe uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bazı pazarlarda katalizörsüz olarak sunulmuş olan bu araç, katalizör olmadan 140 PS güce sahiptir. Ayrıca 0-100 km/h hızlanması 7.8 saniye olarak belirtilmiştir.

Renault Clio 1.8

Clio Williams

1993 yılında piyasaya sürülen Renault Clio Williams 3.800 adet olarak sunulmuştur. Talep çok fazla olduğu için Renault 1600 adet daha üretti. İlk seri o kadar sevildi ki daha sonra Williams 2 ve Williams 3’de üretildi. Toplam üretim 12.000’i aştı. Williams, Renault F1 takımı  WilliamsF1’den gelmektedir. Ancak F1 takımının bu araç üzerinde herhangi bir çalışması olmamıştır. Bu araç Renault Sport’un eseriydi. Renault Clio Williams 1996 yılında Formula 1 yarışında güvenlik aracı olarak kullanıldı.

Renault Clio 1 Teknik Özellikleri

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here