Rolex Daytona: Neden Paul Newman’ınki Yarış Saatidir?

0
899
rolex-saat
rolex-saat

Rolex markasının en özel saatlerinden birinden bahsedeceğiz. Açık artıma 26 Ekim 2017’de sona erdiğinde, tek bir kol saati rekorla 17,8 milyon dolara satıldı. Neden bu kadar özel saat, o kadar da nadir olmayan bir 1968 Rolex Cosmograph Daytona? Koleksiyonculuk, yarış, ünlüler ve harika hikayesiyle çok fazla para ediyor.

Gizemli Rolex Hikayesi

rolex-newman
rolex-newman

Aktör Joanne Woodward, bu Rolex’i 1969’da kocası Paul Newman’a hediye etti. Newman o yıl muhteşem bir başarı için yarışmaya başladı. Önümüzdeki 15 yıl boyunca birçok yarışta bu Rolex’i giydi. Bu noktada Platon’u düşünün. Atinalı filozof, bu zevkin kendi içinde olduğu sonucuna vardı. Acı doğası gereği kötüyken doğası gereği de iyidir, dolayısıyla zevk veren her şeyin özünde bir değeri vardır. Rolex veya Duesenberg gibi mekanik bir nesne için, içsel değer tasarımın karmaşıklıklarında yatar: güzellik, üstün yapı ve işlevin faydası.

İsviçre yapımı Cosmograph Daytona, özgün bir tasarıma sahiptir. 1963 yılında motor sporları kullanımı için tanıtılan Reference 6239, “egzotik” siyah üzerine beyaz kadranı ile kronograf işlevlerini çalıştırmak için üç alt kadrana ve büyük butonlara sahiptir. Saatin mekanik kalbi, ünlü ve güvenilir Valjoux 72 hareketidir.

Uçuk Newman Rolex Fiyatlandırmaları Var

Vintage Daytona 6239, koleksiyoncular tarafından kendine özgü değeri nedeniyle büyük beğeni topluyor. Bayiler bazen Newman tarafından takılmayan örnekler için 250.000 $ veya daha fazlasını ister. Maliyetini şişiren saate tüm dışsal değeri getirdi.

Arabalar ve zaman olduğu sürece yarışlar ve saatler birbirine bağlıdır. Rolex’in 1930’lara uzanan yarışlarla bağları var. Sir Malcolm Campbell, 1935’te Daytona Plajı’nda kara hızı rekorunu kırdığında bir Rolex takmıştı. Bugün Rolex, Formula 1’in resmi saati ve 24 Saat Daytona’nın sponsoru. Rolex Daytona’nın romantizmi ve itibarı büyük ölçüde yarışla ilgilidir.

Paul Newman

rolex
rolex

Ancak Paul Newman sadece bir yarışçı değildi. Bir süre dünyanın en popüler film yıldızı, keskin bir iş adamı ve insan sarrafıydı. Diğerlerinin olmak istediği adamdı. Bu Rolex ona hayatının önemli bir anında başka bir film yıldızı olan karısı tarafından verildi. Woodward’ın saatin arkasına kazınmış olduğu “Dikkatle Beni Kullan” yazısı. Bir saat ve yaşam tarzı web sitesi olan Hodinkee’nin kurucusu Benjamin Clymer, “En önemli koleksiyoncu Rolex” diyor. Birçokları için koleksiyon saatinin arketipidir. Nadirliği, kaynağı ve olağanüstü tasarımı var. 1984 yılında Newman, saati kızı Nell’in üniversitedeki erkek arkadaşı James Cox’a verdi. Onu 2017’de Phillips müzayede evine emanet eden Cox’du. Cox, satış gelirlerinin bir kısmını babasının hayırseverlik mirasını sürdürmek için Nell Newman Vakfı’na bağışlayacağına söz verdi.

İçsel nitelikler yıllar geçtikçe kendini korur: Eski bir Ferrari V-12 mükemmel kalır. Ancak zaman bağlamında dışsal faktörler mevcuttur. Newman, 20. yüzyılın ortalarında doğanlar için çok şey ifade ediyor, 21. yüzyılda doğanlar için daha az. Bu Daytona bir dahaki sefere müzayedeye gittiğinde, ihale daha az çılgınca olacak. Hiçbirimiz, hatta Paul Newman bile sonsuza kadar değil.

 

2.El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here