Rot Başı Nedir? Rot Başı Arızası Nasıl Anlaşılır?

0
4405

Son zamanlarda tekerlek hizalaması yaptınız, ancak aracınız hala yolun bir tarafına çekiliyor ve lastikleriniz yıpranıyor mu? Bu, bir rot başı değiştirilmesi gerektiği anlamına gelebilir.

Değiştirilmesi gerekiyorsa, birden fazla değiştirmeniz gerekebilir. Aracınızın her iki yanında bir iç ve dış olmak üzere 2 tane olacaktır. Tamirci, sol ve sağ tarafların aynı anda değiştirilmesini önerebilir.

Rot Başı Bedir?

Aracınız tipik olarak, arabanızın her iki tarafında direksiyon sisteminin bir parçası olarak dış ve iç rot uçlarına sahip olacaktır. Her iki ucunda bilyeli mafsallı çubuklardır ve iç taraftaki direksiyon kremayere ve tekerleğin arkasındaki dış taraftaki direksiyon mafsalına takılırlar.

Rot başı, ön ucu ve süspansiyonu sağlam tutmaktan sorumludur. Başarısız olduklarında direksiyonun gevşek hissettiğini fark edebilirsiniz. Rot başları zamanla aşınabilir. Bu genellikle koruyucu kauçuk kaplamanın hasar görmesinden kaynaklanır, bu da kir ve nemin içeri girmesine izin verir. Bu nedenle, ne zaman bozulabileceklerini belirlemek zor olabilir. Düzenli servis ve muayeneler, arızalı bir rot başının tespit edilmesine yardımcı olacaktır.

Rot Başının Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Tekerlek hizalaması bozuk

-Direksiyon simidinde titreşim veya sallanma

-Düzensiz veya aşırı lastik kenarı aşınması

-Direksiyon gevşek hissettiriyor

-Araba yolun bir tarafına çekiyor

-Vuruntu veya tıkanma sesi

rot başı arızası

Rot Başı Nasıl Değiştirilir?

Bu bir tamircinin işidir. Bağlantı çubuğu ucunu başarılı bir şekilde çıkarmak ve takmak için gereken bir dizi pim, tork ayarı ve araç vardır. En iyisi bunu profesyonellere bırakmaktır. Bir teknisyen aşağıdakileri gerçekleştirecektir:

  1. Bijon somunlarını gevşetip ve aracı kaldıracak
  2. Tekerleği çıkaracak
  3. İç ve dış rot başlarını bulacak
  4. İç ve dış rot başlarını sökecek
  5. Yeni rot başını takacak
  6. Tekerleği yeniden takacak
  7. Bir ön tekerlek hizalaması yapacak
  8. Test sürüşü gerçekleştirecek

Hatırlanması Gereken İpuçları

-Genelde benzer bir ömre sahip olduklarından, rot başları ile aynı zamanda bilyeli mafsalları değiştirmeyi düşünmek iyi olacaktır.

-Her ikisi de aynı süre boyunca araçta bulunuyorsa, iç ve dış rot başı uçlarının aynı anda değiştirilmesi önerilir.

Bir Rot Başını Değiştirmek Ne Kadar Önemlidir?

Arızalı bir rot başı ile sürmeye devam ederseniz, artan lastik aşınması ve hizasız direksiyon riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu, aracın kontrolünü zorlaştırıp direksiyon simidinde titreşim yaratabilir. En kötü durum senaryosu, rot başının tamamen kırılmasıdır. Bu, yönlendirme yapılmaması anlamına gelir ve potansiyel olarak sizi çok tehlikeli bir duruma sokar.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here