Şanzıman Yağı Ne Zaman Değiştirilmelidir ?

7
11709

Şanzıman Yağı Hayati Derecede Önemlidir.

Günümüzde birçok kişi otomobil satın alırken kullanım kolaylığı sebebiyle otomatik vites tercih etmektedir. Otomatik vitesli şanzımanlar her ne kadar farklı türde olsalar da, Çalışma prensibi gereği, en önemli noktası şanzıman yağıdır. Yalnızca otomatik şanzımanlar için değil aynı zamanda manuel şanzımanlar için de şanzıman yağı hayati derecede önemlidir. Bu yazımızda sizlere şanzımanı ve yağ değişiminin önemini açıklayacağız.

Şanzıman Nedir ?

Şanzıman, otomobillerin motorunun oluşturmuş olduğu dönme momentini tekerleklere iletmeyi sağlayan aktarma organıdır. İçerisinde bulunan dişlilerin büyüklüğü vites aralıklarını belirler. Bu dişlilerin düzgün çalışması için yağa ihtiyacı vardır. Manuel şanzımanlarda eksik olmaması yeterliyken, otomatik vites sistemine sahip şanzımanlarda belirli periyotlarla bu yağın değiştirilmesi gerekir.

Şanzıman Yağı Nasıl Kontrol Edilir ?

Arabadan arabaya değişmekle birlikte, Otomatik vites sistemine sahip olan araçlarda, genelde motor kaputu altından erişimi olan bir yağ çubuğu vasıtasıyla kontrol edilir. Yağ çubuğundan kontrolü sağlamadan önce araç çalıştırılır. Optimum çalışma sıcaklığına ulaşınca, sırası ile tüm vites konumlarına getirip son olarak P (park) modunda bırakılır. Araç çalışır vaziyette iken şanzıman yağ çubuğu çekilir ve seviyesi kontrol edilir. Manuel Şanzımanlarda ise genel olarak motor kaputu altından kullanıcının erişimi yoktur. Araç yağcıya götürülür. Yağcı şanzımanın yan kısmında bulunan tıpa dan yağını kontrol eder. Eksik ise eksikliğini giderir.

 

Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur ?

Manuel Şanzıman

Yukarıdaki paragrafta şanzıman yağının öneminden bahsetmiştik. Şanzıman yağının hayati öneme sahip olduğundan da söz ettik. Eğer aracın şanzıman yağı biterse manuel şanzımanlar için araç yağsız da hareket kabiliyetine sahiptir. Ancak çok kısa bir süre sonra şanzımanın içerisindeki dişliler yağlanamadığı için sürtünme nedeniyle yanacaktır. Eğer araç bu şekilde kullanılmaya devam ederse , yanmış olan dişli kırılıp şanzımanın kovan adı verilen dış kısmına da zarar verebilir. Bu durumda yapılması gereken, Şanzımanın sökülüp yanmış olan dişlilerin değişimidir. Kimi zaman sadece dişlilerin fiyatı komple şanzımanı da geçebilir. Bu durumda komple şanzıman almak daha mantıklıdır.

Otomatik Şanzıman

Otomatik şanzımanlar modelden modele değişmek üzere genel manada yağ basıncı ile çalışmaktadır. Eğer şanzıman yağı biterse basınç olamayacağı için araç harekete geçemez. Bir çekici çağırıp aracı gerekli servise götürmek gerekir.

 

Otomatik Şanzıman Yağ Değişim Fiyatları

Otomobiller markadan markaya değişmek üzere farklı türde şanzıman yağlarını farklı miktarlarda kullanırlar. Aşağıda bu yağların litre fiyatlarını görebilirsiniz. Aynı zamanda Otomatik şanzımanlarda yağ değiştirilirken filtre de değiştirmek gerekir.

Mobil Atf 220  34₺

Liqui Moly Atf 1800  65₺

Swag ATF 134  85₺

Lubex ATF II  26₺

2. EL OTOMOBİL İLANLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ >>>

7 YORUMLAR

  1. Megan2 2005 model aracımın şanzıman yağını değiştirmem gerekiyor mu? Manual Vitesliler için şanzımana her hangi bir müdahale yoksa değişim gerekmez demişlerdi. Ancak bazı yorumlarda değişmesi gerekiyor diyor. Bilgi paylaşırsanız memnun olurum

  2. Megan2 2005 model aracımın şanzıman yağını değiştirmem gerekiyor mu? Manual Vitesliler için şanzımana her hangi bir müdahale yoksa değişim gerekmez demişlerdi. Ancak bazı yorumlarda değişmesi gerekiyor diyor. Bilgi paylaşırsanız memnun olurum.

  3. Yaa arkadaş tamircilere göre hiç birşey değişmeye gerek yok. Ne zaman cortlarsa o zaman gel diyolar. İş işten geçiyor sonra motor aksamı elektrik aksamı hava ve su aksamları zamanla büyük masraflar acıyor. Arabalarda : Motor yağı, Şanzıman yağı, Fren yağı, Hidrolik yağı – Yakıt filtresi, Kabin filtresi, Hava filtresi ve yağ filtresi… Birde Antifriz, bunların düzenli periyodlarla sürekli yenilenmesi lazım. Hepsinin değişim km si farklıdır. İllaki arıza çıkarmasını beklemeyin aracın. Daha büyük arızalar ve maliyetler bakımsızliktan meydana geliyor. Tamirciler serviste bakmıyor çoğuna. Takibini kendiniz yapacaksınız. Ayrıca triger kayışı, bujiler, buji kabloları, akü gibi elektrik ve mekanik parçalarında belli periyodlarda değişmesi lazım. Bunun takibini araç sahibi yapması lazım. Tamirci size bunları tek tek sormaz. Çok parça var ve hepsi ayrı bir bakım gerektiriyor. Araba işi maliyetli iş kardeşim. 10000 km de bir bakım yetmiyor. Bunu unutmayın kişi kendinin doktoru olduğu gibi arabasınında doktorudur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here