Sequential Şanzıman Nedir?

0
894
Sequential Şanzıman

Kullandığımız otomobillerin bazı olmazsa olmazları vardır. Bunlardan en önemlileri motor ve şanzımandır. Motor ve şanzıman aynı zamanda en çok korunması ve bakım yapılması gereken parçalardır. Otomobillerde kullanılan şanzıman sistemi aynı zamanda günlük konuşma dilinde vites olarak tabir edilir. Şanzıman sistemi aynı motor gibi kendi içerisinde apayrı dünyadır. Genel kullanıcılar arasında en çok bilinen şanzıman tipleri düz ve otomatik şanzımanlardır. Aslında olay göründüğünden daha da karmaşıktır. Bu iki vites türünden farklı olarak vites türleri arasında Sıralı Şanzıman ya da Sequential olarak da adlandırılan vites tipi yer alır.

Yarış araçlarında ve motosikletlerde kullanılan bu şanzıman günlük hayatta aftermarket olarak araç modifiyesinde ileriye gitmek isteyenlerin de tercihi oluyor. Peki Sequential Şanzıman nedir gelin birlikte inceleyelim.

Sequential Şanzıman Çalışma

Sequential Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sequential (Sıralı) Şanzıman sistemini çok fazla derin terimlere girmeden basit bir şekilde anlatmak gerekirse bildiğimiz manuel şanzımanlara benzeyen bir şanzımandır. Genellikle otomatik şanzımanla karıştırılan bu şanzıman tipi aslında debriyajı olan otomatik bir şanzıman türüdür. Sequential şanzımanlar yapısı itibari ile genellikle 1-N-2-3-4-5-6 şeklinde sabit geçiş yapısına sahiptir.

Bu şanzımana sahip otomobillerde başta aracı çalıştırmak ve hareket ettirmek için debriyaj kullanmanız gerekmektedir. Sequential şanzımanın olayı vites değiştirmeniz gerektiğinde ortaya çıkıyor. Vites geçişlerinde debriyajla alakanız olmaz. Çünkü bu şanzımanda senkromeç dişlisi yoktur. Yani aynı Dogbox şanzımanda olduğu gibi. Bu şanzıman tipinde vitesi kendinize çektikçe bir üst vitese normalden hızlı geçiş yaparsınız. İtince de hızlı şekilde vites düşersiniz. Bu işlem esnasında debriyaj kullanılmaz. Vitesi yükseltmek veya düşürmek için elinizin bir hareketi yeterli olmaktadır. Buradan anlaşıldığı üzere vites geçişleri çok seridir. Bu yüzden motor sporlarında kullanılan otomobillerde vazgeçilmezdir. Sıralı şanzıman kullanılan bir otomobilde vitesi istediğiniz vitese atamazsınız. Adı üstünde sıralı şanzıman olduğu için vitesi birer birer artırmalı veya birer birer azaltmalısınız.

Sequential Şanzıman Kullanılma

Neden Sequential Şanzıman Kullanılır?

Bu vites türü söylediğimiz üzere motor sporlarında kullanılan otomobiller için vazgeçilmezdir. Bunun sebebi vites geçişleri çok seri yapılır. Aynı zamanda bu esnada güç kaybı da mümkün olduğu kadar minimum seviyede tutulur. Şanzıman bu kadar seri çalıştığında otomobil üst hızlara çok çabuk bir şekilde ulaşır. Aynı zamanda sürücü için büyük bir kullanım kolaylığı sağlar.

Yukarıda anlatmış olduğumuz üzere sürücü sadece aracı çalıştırırken ve kaldırırken debriyaj kullanır. Bunun haricinde debriyaj kullanılmadığı için sürücü araca ve yola daha iyi odaklanır. Bu odaklanma yarışta ciddi farklar ortaya çıkarır. Aynı zamanda sürücünün işi kolaylaşır. Profesyonel arenanın dışında bu şanzımanı kullanmak istiyor olabilirsiniz. Bir proje aracı almış ve o aracın motoruna bir o araç kadar masraf etmişsinizdir. Bu gücü kaldıracak ve aracın hızına hız katacak bir şanzımana ihtiyacınız vardır. İşte burada Sequential şanzıman kullanarak olayı kökten çözüp maksimum performans alabilirsiniz.

Otomatik Şanzımanları İnceleyelim!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here