Arabanızı yıllardır kullanıyorsunuz ve zaman içerisinde boyası eskidi, hava koşulları çalılar gibi dışsal etkenlere maruz kaldı. Genel olarak ilk aldığınız günden daha eski bir görüntüye sahip. Pasta cila gibi yöntemleri denediniz ama daha uzun süreli bir yöntem arıyorsunuz. Seramik kaplama düşünür müsünüz? Araçlara mükemmel bir görüntü verdiği söylenen seramik kaplama nedir? Ne şekilde uygulanır?

Otomobil bakımında en çok tercih edilen uygulamalardan biri olan geleneksel cila işlemleri günümüzde nanoteknolojinin avantajlarıyla buluşmaya başladı.

Seramik Kaplama Nedir?

seramik kaplama

Seramik kaplama, aracın orijinal boyası üzerine uygulanır. Aynı zamanda amacı ikinci bir tabaka oluşturarak aracın orijinal boyasına zarar vermeyi engellemektir. Yüzeydeki gözeneklerin en derin noktalarına nüfuz eder. Böylece bir nevi aracın boyası üzerinde kalkan görevi görmektedir.

Seramik kaplama, pasta cilaların aksine, daha uzun süre parlaklık ve uzun süreli koruma sağlar. Arabanın yüzeyini koruyan nanoteknoloji kullanılarak üretilmiş bir maddedir. Gümüş molekülleri seramik, silisyum oksit, kil, cam, elmas, kuvars, feldspat vb. bileşenlerden elde edilir. Diğer cila ürünler de aynı teknik kullanılarak üretilmektedir. Ancak çok miktarda cam içermektedir. Ayrıca seramik kaplamalar kadar dayanıklı değildir.

Seramik kaplamalar kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı paslanma, dökülme, sararma, çatlama ve soyulma yapmaz. Araç yüzeylerini daha fazla yenileme ve işleme gerek kalmadan korur. Kiri ve suyu iter. Bu da temizlemeyi kolaylaştırır. İlk olarak aracınıza zarar veren dış etkenlere karşı koruma sağlar. Ayrıca zamanla eskiye dönmesini önlemek amaçlanmıştır.

Nasıl Yapılır?

Seramik kaplama

Seramik kaplama uygulaması işlemi gerçekleştiren firmalara göre küçük değişiklikler gösterebilir fakat uygulanan temel aşamalar aynıdır. Boya koruma ile seramik kaplama, araba yüzeylerini temizlemek, korumak ve parlatmak için kullanılan geleneksel yöntemlerden biridir. Ayrıca seramik kaplamalar iki farklı uygulama olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu süreçler birbirini tamamlamaktadır. Boya koruma, otomobil yüzeylerini seramik kaplama uygulamasına hazırlar ve reçine, zift ve çiziklerin giderilmesini sağlar. Bu işlemi pürüzlü yüzeyleri gideren bir boya koruma işlemi yapmadan yaparsanız istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Bu nedenle boyama işlemine başlamadan önce arabayı yıkamalısınız.

Seramik kaplama işlemindeki pürüzlerin, asfalt taşlarının, çimento lekelerinin vb. temizlenmesi için kil temizliği yapılır. Bu durum standart yıkama ile mümkün değildir. Böylece, arabanın yüzeyi tamamen pürüzsüz olur. Aracın detaylı yüzey temizliği, kaporta boyasının parlatılması ve daha düşük devirde hassas bir yapıştırma işlemi ile elde edilir. Aracın orijinal parlaklığına ulaşması için cilalama, kapalı ve ışıklı bir ortamda yapılmalıdır. Ardından 40 dakika sonra yüzeyi mikrofiber bir bezle iyice parlatılmalıdır. Aynı zamanda bu işlemlerin yapıldığı ortamın sıcaklığı 10-25 derece arasında olmalıdır. Ayrıca seramik kaplama 20 dakika sonra kurur. Ardından 24 saat sonra araç kullanım için hazırdır.

seramik kaplama nasıl yapılır

Ne Kadar Dayanıyor?

Seramik kaplamanın kullanım ömrü çevresel faktörlerden etkilenmez. Yani kuş pisliği ve yağmur çamur ne seramik kaplamaya zarar verir ne de ömrünü kısaltır. Bir seramik kaplamanın ömrü büyük ölçüde kullanılan malzemenin ömrü ve işçilik ile orantılıdır. Aynı zamanda çok yüksek kaliteli bir ürün için çok uzun bir garanti alabilirsiniz. Fakat sıradan ürünlerden yapılan seramik kaplamaların kullanım ömrü 2 yıldan fazla değildir. Aracınızı uzun yıllar tertemiz görmek ve kullanmak istiyorsanız, işini anlayan bir profesyonel tarafından seramik kaplamayı denemelisiniz.

Yararları Neler?

Seramik kaplama teknolojisi, yüksek seviyede koruma sağlayan mükemmel bir uygulamadır. Bir aracın boyasına zarar verebilecek birçok faktöre karşı koruma sağlar. Bu faktörler;

  • Asit yağmurları,
  • Aşırı asitli ürünlerin boya üzerinde yarattığı yıpranmalar,
  • Toz, kir ve çamur gibi sert etmenlerin neden olduğu küçük kılcal çizilmeler,
  • Kuş, böcek pisliklerinin ve ağaç reçinelerinden dolayı oluşan boya yanmaları,
  • Uv ışınlarının oluşturabileceği güneş yanıkları
  • Yol şartlarında tuz, asit ve endüstriyel tozlardan dolayı oluşabilecek korozyon ve paslanmalar.

Seramik kaplamalar tüm bu etkenlere karşı koruma sağlıyor. Aynı zamanda araç boyanızda kalıcı olarak yüksek bir parlaklık oluşturuyor. Hidrofobik özelliğinden dolayı yüzeylere toz, su ve kirin yapışmasını engeller.

Seramik Kaplama Fiyatları

2022 yılından itibaren geçerli seramik kaplama fiyatları ortalama 1500 TL- 4500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlar aracın boyutuna, zorluğuna ve kaplama tipine göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca fiyatlar döviz kurlarına göre değişiklik gösterebilir.

Arabam Kaç Para?

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here