Günlük olarak kullanmış olduğumuz otomobillerimiz, su bitmesi, termostat açmaması, fan açmaması gibi sebeplerden hararete sebep olmaktadır. Hararet yapan bir araç yüksek ihtimalle motor kapak contası yakar. Peki bu motor kapağı ne demektir ? Bu yazımızda sizlere motor kafasının ne işe yaradığını neden çatladığını veya yamulduğunu anlatacağız.

Motor Kapağı nedir?

Motor Kapağı

Bir başka ismi Silindir kafası olan motor kapağı, motor bloğunu üstten örten motor parçasıdır. Örtme işlemi motor kapak contası ile sağlanır. Yukarıdan bakıldığında bujiler, emme manifoldu ve egzoz manifoldu motor kafasının üzerinde görülmektedir. Motorlardaki motor kafası sayısı motorun büyüklüğüne göre değişmektedir.

Otomobil motoru gibi daha küçük olanlarda tüm motor bloğunu örtecek şekilde tek bir silindir kafası bulunurken daha büyük motorlarda her silindir kendine ait bir kapağı olabilmektedir. Ek olarak motor kafasının motor kısmında subaplar vardır. Bu subapların emme ve egzoz görevini gerçekleştirir.

Motor kapağı nerededir

Motor Kapak Çatlağı

En çok ihmal edilen ve büyük hasarlara yol açan bakım hatalarının başında motorla ilgili olanlar gelir. Silindir kafasındaki çatlak da eğer kısa sürede onarılamazsa benzer hasarlara yol açabilir. Eğer iç veya dış sızıntı söz konusuysa silindir kafası çatlamış olabilir. Bu çatlaklık sıvılar arası beklenmedik değişimle de belli olur. Örneğin su içerisinde yağ parçaları veya yağ içerisinde su parçaları bulunuyorsa veya araçta tekleme varsa sık sık hararet yapıyorsa, silindir kafasının kontrol edilmesinde fayda vardır. Ayrıca bujilerin uçları ıslaksa yine bu da bir diğer silindir kapak çatlağı belirtisi olabilir.

Silindir Kapağı Neden Çatlar?


Silindir Kapak Çatlağına Neden Olanlar İse Genelde Şunlardır :

Motor suyunun donması

  • araba fan açmazsa;
  • Sıcak motora aşırı soğuk su eklenmesi
  • Sıcaklık fazlalığı ve düzensizliği
  • Silindir kapağının fazla sıkılması
  • Silindir kapağının dengesiz sıkılması
  • Yetersiz soğutma

Silindir kafasındaki çatlaklar, göz ile, basınç ile, manyetik floresan ile ve özel boyalar ile kontrol edilebilir. Kapaktaki çatlaklar dışarı, su, boya veya ışık sızmasıyla kapakta çatlak olup olmadığı anlarız.

Silindir Kapağı Fiyatları

Motor kapağı
Silindir kapak fiyatları aracınızın markasına ve silindir kapakları kalitesine göre değişiklik göstermektedir. 2022 Yılı itibariyle 2.500 ₺ ile 15.000 ₺ arası değişiklik göstermektedir.

Conta Yanması Nedir Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here