Stellantis İş Kaybı Yaratmayacak, Üretim Sinerjisi Oluşacak

PSA Peugeot ve Fiat Chrysler’in birleşmesiyle oluşturulan otomobil üreticisi Stellantis ‘in CEO’su geçtiğimiz günlerde bazı açıklamalar yaptı. Bu bağın, yıllık milyarlarca tasarruf sağlandığını ve bundan dolayı işlerin, fabrikaların ve markaların korunmasına yardımcı olacağını söyledi.

Carlos Tavares, Stellantis’in resmi olarak yeni bir şirket olarak doğumundan sadece günler sonra sanal bir basın toplantısında; işlerin üretim maliyetlerinin yalnızca % 10’unu oluşturduğunu ve karlılığı artırmak için yapabileceği “tonlarca başka şey” olduğunu söyledi.

Şirket, büyük ölçüde azalan üretim, mühendislik ve parça satın alma maliyetleriyle yılda 5 milyar euro (6 milyar $) tasarruf sağlayan sinerji yaratmayı planlıyor.

logo

“Santralleri Kapatmayacağız”

Tavares, “Bu birleşme konusundaki taahhüdümüz, birleşme sonucunda santralleri kapatmayacağımızdır” dedi. PSA Peugeot’nun para kaybeden Opel ve Vauxhall markalarını General Motors’tan satın aldıktan sonra 18 ay içinde tersine çevirebildiğini belirtti.

“Otomobil şirketimizde maliyetleri düşürmekten daha çok yapılacak şeyler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Jeep SUV’lerdan Alfa Romeo spor arabalara ve lüks Maserati sedanlara kadar uzanan mevcut markaların “şirket için güçlü bir varlığı temsil ettiğini” söyledi.

Bazı durumlarda marka kimliğini netleştirmek için yapılacak işler olduğunu söyledi. Üretim sinerjisinin, platformların ve bileşenlerin bazı kombinasyonlarını paylaşan benzersiz modeller olan “kardeş arabalar” sistemi aracılığıyla elde edileceğini belirtti.

Pandemiden önce bile fabrikaların yetersiz kullanıldığı İtalya da dahil olmak üzere,oluşan  işten çıkarılma korkusunun temelsiz olduğunu iddia etti.

stellantis ceo

“Birleşme Bir Kalkan Görevi Görüyor”

“Bu birleşme, bu yeni varlığın yaratılması konusunda endişeli olabilecek insanlar için bir risk oluşturmaktan ziyade tesisler üzerindeki faaliyeti korumak için bir kalkan görevi görüyor” dedi. Birleşmenin daha fazla satış, verimlilik üreteceğini ve paylaşılan teknoloji nedeniyle daha düşük maliyetler ile yeni modellerin piyasaya sürülmesine yol açacağını söyledi.

Ancak araçların fiyat ve kalite açısından rekabetçi olması gerektiğini ve eğer masraflar çok yükselirse kar marjlarının düşeceğini ve maliyetleri düşürmek için başka adımlar atılması gerekebileceğini de söyledi. “Ondan kaçınamayacağın anlar var” dedi.

Fiat’ın sattığı araçlar bazı pazarlarda zorlansa da Tavares, şirketin markalarının daha büyük şirketten gelen teknoloji, daha iyi kalite ve sinerjilerle çalışmasını sağlayabileceğinden emin olduğunu söyledi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here