Supercharger Nedir? Nasıl Çalışır?

0
5097
supercharger

Günümüze kadar içten yanmalı motorların gelişmesiyle hem otomobil firmaları hemde otomobil kullanıcılarının istekleri artmıştır. Bu isteklerden en önemlisi bana göre motorlardan daha fazla performans alabilmektir. Performansın en basit şekilde motorun iç aksamlarının üzerinde modifikasyonlar yaparak yükseltmektir. Ancak bu yol hem maliyetli hem de uzun uğraşları yanında getirmektedir. Bunlarda başka performans arttırmaya yönelik çözümler aramaya yöneltmiştir. İşte bu yol ise yanma silindirlerinin içine fazla hava ekleyerek meydana gelir. Daha çok hava, çok da yakıt kullanır ve aracınızın performansını arttırmış olursunuz.

Şu an bunun ne olduğunu merak ediyorsunuzdur. Supercharger nedir? Nasıl çalışır? Gelin beraber inceleyelim…

Supercharger Nedir?

Diğer adı “Blower” olarak bilinen supercharger aslında bir hava pompasıdır. Motordan daha fazla güç alabilmek için kullanılan bir cihazdır. Supercharger mekanik olarak motorun ona vermiş olduğu etkiler sayesinde çalışır. Çoğu superchargerlar, motorun krank miline bağlı olan  kayış, dişli, veya zincirleri ile basit bir şekilde etki kurulabilir. En yaygın bağlantı kayış kullanmaktır. Hem arıza anında vereceği hasar azdır hem de maliyet olarak daha düşüktür. Aynı turbolar da olduğu gibi bir superchargerlar da, motora basılan havanın basıncını ve havanın yoğunluğunu artırılarak güç üretilir.

Çalışma Presinsibi Nedir?Nasıl Çalışır?

Fazla gücün oluşması için yanma neticesinde ortaya çıkan egzoz gazlarını kullanan turbolar yerine, supercharger güçlerini direkt krank milinden alırlar. Tümü, etki  miline bağlı bir kasnağın etrafına dolanan bir kayışla etkileşim haline sokulur. Etki milinin bağlı olduğu dişli rotoru çevirir. Kompresör rotoru her araca uygun hem farklı yerlerde hem de fark şekillerde bizleri karşılayabilir.Şaşırmanıza gerek yok. Ancak asıl görevi havayı emmek, havayı daha küçük bir alana bastırmak ve emme manifolduna yönlendirmektir.

Supercharger hava ile alakalı olduğundan kasnakları motordan daha hızlı döner , ancak doğrudan motorun devriyle doğru orantılıdır. Motor devri ikiye çıkarsa , supercharger da hızını aynı şekilde arttırır. Kasnak ne kadar yüksek olursa çıkaçağı seviyelerde o kadar yüksek olur. Daha küçük bir kasnak daha hızlı dönecektir. Daha küçük veya daha büyük çaplı kasnaklar kullanarak supercharger’ın hızını buna göre artırabilir veya azaltabiliriz.

İşte oluşan güç için üretilen bu hava uygun yakıt oksijen karışımıyla beygir gücünde yaklaşık %40 torkunda ise %30’a yakın ciddi veriler almamızı sağlamış olur.

Supercharger ve Turbo arasındaki farklılıklar yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here