Talep Arttıkça Elektrikli Araç Fiyatlarında Artış Bekleniyor

0
437
Talep Arttıkça Elektrikli Araç Fiyatlarında Artış Bekleniyor

Elektrikli araçlar dünya genelinde her geçen gün daha yaygın hale geliyor. Ancak bu ilgi arttıkça elektrikli araç fiyatlarının da artması ihtimali oldukça yüksek. Bu da otomotiv sektörünü bazı zorlukların beklediğinin göstergesi.

Otomotiv sektörü son zamanlarda hiç olmadığı kadar yeniliklere ev sahipliği yapıyor. İklim krizine karşı sürdürülebilirlik odaklı bir dünyaya doğru ilerlerken otomobil anlayışı da değişime uğruyor. Bu nedenle içten yanmalı araçlara olan ilgi her geçen gün elektrikli araçlara doğru kayıyor. Çoğu otomotiv üreticisi elektrikli model üretiminde birbiriyle yarış içerisine girdi bile. Ancak sektördeki bu devrim niteliğindeki değişimin bazı problemlere yol açması olası. Her ne kadar çoğu otomobil üreticisi büyük bütçeli planlar açıklamış olsa da artan talebi karşılamak o kadar da kolay olmayacak.

Elektrikli araçların kullanımının artması için öncelikle altyapı çalışmaları yapılması gerekiyor. Çünkü elektrikli araç şarj istasyonları dünyanın birçok yerine yetersiz durumda. Bu nedenle şarj istasyonlarını hızlı bir şekilde artması beklentiler arasında. Ayrıca bu konuyu vizyon olarak belirlemiş olan birçok girişim de dünya genelinde destek görüyor.

Tedarik Zinciri Problemi Elektrikli Araç Fiyatlarını Artıracak

elektrikli araç fiyatları artışı

Altyapı sorununa ek olarak çip krizi adı verilen bir başka sorun da boy gösteriyor. Dünyadaki belirsiz ekonomik koşulların da etkisiyle tedarik zincirleri oldukça sıkıntılı süreçler geçiriyorlar. Pil üretimi de bu nedenle tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle talebi karşılamakta yetersiz kalabiliyor. Elektrikli otomobillerde bulunan pillerin yapımında temel madde lityum. Ancak lityumu elde etmek her geçen gün daha da zor bir hal alıyor. Bu üründe yaşanan kıtlık da direkt olarak elektrikli araç üretimini etkiliyor. Bu sorunun ileride daha da artması bekleniyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da elektrikli araç fiyat fiyatlarında artış bekleniyor.

2022 yılı sonunda dünya üzerinde 6 buçuk milyonu aşkın elektrikli araç olması bekleniyor. Aynı şekilde elektrikli araç sahibi olmak isteyenlerin sayısının da her geçen gün artması beklentiler arasında. Tüm bu artan talebe rağmen iki yıl öncesine göre tam 8 kat artan batarya malzeme fiyatları adeta zamların habercisi.

Arz Talep Arasındaki Uçurum Artacak

elektrikli araç fiyatları artışı, çip krizi

Lityum ve madencilik uzmanı Joe Lowry’nin açıklamalarına göre lityum kıtlığı katlanarak artacak. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda arz talep arasındaki uçurum daha da derinleşecek. Lityum tedarik zincirindeki olumsuzluklar otomatik olarak elektrikli araçların yaygınlaşmasını da kötü etkileyecek. Otomotiv sektörünün devleri bu sorunu aşmak için çözümler üretmeye çalışıyor. Tesla’nın CEO’su Elon Musk da sorun çözülmezse lityum madenciliği işine bile girebileceğini ifade ediyor.

İkinci El Elektrikli Araba Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here