Taysad Son Verileri Açıkladı!

0
695
TAYSAD LOGOSU

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Türkiye otomotiv sektörünün üretim, satış ve ihracat verileri doğrultusunda yılın sekiz aylık dönemini ve yıl sonu beklentilerini paylaştı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı’nın yaptığı ortak değerlendirmede, Türkiye’nin en fazla ihracatı gerçekleştirdiği Avrupa ile küresel pazarlardaki güncel tablo da ortaya koyuldu. Kanca, yaptığı açıklamada; “2020 yılı, adeta ölümü neredeyse görmeye yakın bir dönemden geçip ondan sonra sıtma, sonra da iyileştiğimiz bir dönem oldu. Daha mutluyuz, keyifliyiz. Tahmin ettiğimiz gibi önce inanılmaz bir düşüş oldu. O düşüş artık yukarı doğru çıkıyor. Belki de en iyi haberlerden bir tanesi otomotiv sektöründe üretimin devam etmesine rağmen önemli bir sağlık sorunu olmaması.” diye konuştu.

Otomobil Üretimi

Taysad; Daha İyi Günler Geliyor!

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı da; “Sektör şu anda geleceği daha iyi görüyor ve yüksek tempo ile çalışıyor. En kötü günler geride kaldı diyebiliriz. Otomotiv endüstrisi olarak salgının ilk anlarında çok iyi bir sınav verdiğimize inanıyoruz. Herkesin evde olduğu dönemde fabrikalarımızda siperlik ve sağlık ürünleri ürettik. Şimdi ise sosyal mesafe ve sağlık önlemleri açısından üst düzey çalışmalar yapıyoruz.” Sözlerine şunları da ekleyerek; “Düzenli testler ve anında izolasyona dikkat ediyoruz. Üretim tarafında, kendi üyelerimiz üzerinden OEM’lerin üretim tahminlerine bakıyoruz. Orada gördüğümüz kadarıyla Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık dönemi doluluk açısından yüzde 90 ila 92 arasında değişiyor. Yani, sektörün kapasite kullanımı çok iyi bir seviyeye geliyor. Avrupa tarafında da pazar bu haliyle devam eder, pandemide 2. dalga veya yeni bir problemle karşılaşmazsak yılın son 4 aylık bölümü çok iyi olacak diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Taysad’dan Küresel Değerlendirme!

Küresel pazarlar ile Avrupa pazarlarındaki güncel durumu aktaran Alper Kanca, son 4-5 yıldır 92 ile 97 milyon arasında gezinen yıllık otomobil üretiminin %22 daralmayla 72 milyon seviyesine düşeceğini tahmin ediyor. Son 5 yıllık ortalamaya bakıldığında Avrupa’da da üretimin 22 milyon seviyelerinde olduğu görülebiliyor ve bunun 16 milyona inmesi bekleniyor. 2021 yılındaysa dünya çapında %13 artışla 81 milyon araç üretileceği, bunun 18.5 milyonunun Avrupa’dan geleceği bekleniyor. Türkiye otomotiv sanayisinin gerçekleştirdiği ihracatın açıklanan son verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde %36’lık bir düşüş yaşadığı hatırlatılan değerlendirmede, ihracat açısından Türkiye’nin Avrupa’ya bağlı olduğu vurgulandı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here