TDI Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
840
TDI motor nedir?

Günümüzde araç teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte farklı çeşit bir sürü araç motoru üretilmeye başlandı. Her geçen gün daha güçlü, daha ekonomik ve daha verimli motorlar üretiliyor. Aynı zamanda yeni üretilen motorların çoğu çevre dostu olarak çıkıyor. Bu motorların yanında geçmişten günümüze gelen performanslı ve verimli motorlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de TDI motordur. Gelin birlikte bu motor tipini inceleyelim.

TDI Motor Nedir?

Volkswagen’in üretmiş olduğu TDI motor tipi yakıt türü dizel olan motordur. Bu motorun bir diğer adı enjeksiyonlu turbo dizel motor olarak da adlandırılır. Motora giren yakıtın içerisindeki enerjinin büyük kısmını hareket enerjisine çevirir. Bu nedenle mühendislik harikası diyebiliriz. TDI motor şu zamana kadar çıkmış otomobillerde en az 2 en fazla 12 silindire sahip motorlardır. TDI ibaresinin açılımı Turbocharge Direct Injection baş harflerinden birleşmesiyle olmuştur. Kısacası bu motoru en verimli ve en uzun ömürlü kullanmak için kullanılan yakıtın kaliteli olması gerekmektedir. TDI motor yakıtı direkt motora püskürtme yöntemiyle çalışır.

Vag grubu araçlarTDI motor tipi, VAG grubu adı verilen araçlarda kullanılır. Bu motor tipini söylediğimiz gibi Volkswagen markası üretiyor. Bugün VAG grubu olarak adlandırılan diğer markaların da dahil olduğu geniş bir otomobil grubu tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda turbo şarj beslemeli bu motorlar dizel araçlarda yer almaktadır. Oldukça dayanıklı olan bu motorlar aynı zamanda yakıt cimrisi olarak da bilinirler.

Sessiz Çalışan Bir Sistem

TDI motorlar Common Rail Dizel Enjeksiyona sistemine sahiptir. Yenilenen teknolojisi ile yüksek basınç verirken aynı zamanda sessiz çalışan bir sistemdir. Bu sistemde yakıt tek bir yüksek basınç pompası tarafından kanallara iletilir. Kanallarda bulunan yüksek basınçlı dizel yakıt, elektronik motor sayesinde sıradaki silindirlere piezo adı verilen enjektörlere püskürtülür.

Sessiz çalışan bir sistem TDI motor

Bilindiği üzere dizel motorlarda ısıtma bujisi dışında buji bulunmadığı için bu sistem adeta buji görevi görüyor. Böylece TDI motorlardaki Common Rail Dizel sistemi yüksek sıcaklıktaki sıkışmış havaya düşük miktarda yakıt göndererek tekrardan patlama gerçekleştirir. Bu düşük patlamalar motorun daha sessiz çalışmasına olanak sağlar. Bu işlemin ardından gerçekleşecek enjeksiyon, yanma zamanı geçtikten sonra silindirde bulunan egzoz gazına yapılır. Daha sonra yanmamış gazların yanması sağlanarak aracın emisyon değerleri aşağılara çekilir.

Bahsettiğimiz üzere TDI motorlar adeta mühendislik harikasıdır. Bunun sebebi esnek, verimli ve güçlü olmasıdır. Volkswagen markasının üretmiş olduğu bu motor tipinde değişken geometriye sahip bir egzoz turbo şarjı bulunmaktadır. Aynı zamanda bu sistemin amacı düşük devirlerden itibaren yüksek verim alınabilmesidir. TDI motorlarda düşük devirlerde egzoz gazı çıkışı yavaştır. Bu yüzden turbo türbinini harekete geçirmek için elektronik kontrollü kanatçıklar mevcuttur. Bu kanatçıklar havanın geçiş yolunu daraltır. Geçiş yolu daralan havanın debisi artar. Hızlanan hava türbini döndürecek momenti elde eder.

Bu motorlarda bulunan bir diğer sistem “Wastegate” adı verilen sistemdir. Wastegate sistemi yüksek devirlerde aşırı hızlı dönen turbo türbini zarar görmemesi için kullanılır. Üstelik bu sistemin yanında vites değişimlerinde turbo türbininin hızını kaybetmemesi için bir kaçış valfi de yer almaktadır.

Kronik sorunlar

Kronik Sorunlar

TDI motorun kronik sorunları internet üzerinde oldukça araştırılıyor. İşte bunlardan birkaçı

  • Enjektör arızası

Çözümü

Enjektör arızasının çözümü ucuzdan pahalıya doğru gitmektedir. İlk olarak Carbon clean adı altındaki temizlik işlemini yaptırabilirsiniz. Ya da Dizel motor araçlar için olan katkıları kullanabilirsiniz. Bu katkılar motorun içindeki kurumları temizler ancak bazı durumlarda EGR valfi gibi parçalarda partikül filtresinde tıkanmalara sebep olabilir.

  • Yağ yakma

Çözümü

Yağ yakmanın çözümlerinden biri motor yağ katkısı kullanmaktır. Bu katkı yeni yağ yakmaya başlayan motorlar için iyi olsa da ileri düzeydekiler için yetersizdir.

  • Katalitik Konvektör

Çözümü

Eğer bu parça zarar görmemişse tıkanıklığın sebebi parçanın yeterli düzeyde ısınmıyor olmasıdır.

  • Map Sensörü Arızası

Çözümü

Map sensörü arızasının çözümü değiştirmektir. Map sensörü bağlantı hortumları 5-6 yılda bir değişmelidir.

  • EGR Valfi Arızası

Çözümü

EGR valfini temizlemek, değiştirmek veya iptal ettirmek çözüm olarak görülebilir.

  • Araç bakımlı değil ise turbo kronik sorunlar arasındadır.

Sıfır Km Volkswagen Fiyat Listesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here