Triger kayışı ve zamanlama zinciri, bir motorun dahili bileşenlerinin çalışmasını senkronize etme görevine sahiptir. Ancak ikisi arasında ciddi farklılıklar vardır. Arabanızın hangisini taşıdığını biliyor musunuz?

Hem triger kayışı hem de zincirinin işlevi tüm motor parçalarının dahili işleyişini senkronize etmeye yarayan basit bir cihazdır. Çalışmasındaki bir hata, oldukça maliyetli ve hatta onarılamaz bir arızaya neden olabilir.

Triger kayışı veya zinciri nasıl çalışır?

Triger kayışı, motorun iç elemanlarının senkronizasyonundan sorumlu olan bir pnömatik malzeme elemanıdır. Bu nedenle üretici firmanın talep ettiği tavsiyelere uyulmazsa motorun ömrünü sona erdirebilir. Dağıtım sisteminin içinde valfler, pistonlar, eksantrik milleri ve pinyonlar vardır. Aracımızın bir triger kayışı veya zincir içerip içermediğini bilmek için, içerdiği sistemi gerçekten gösterecek bileşenlerin görsel bir tanımını yapmalıyız. Veya bakım kitabının bununla ilgili bir şey belirtip belirtmediğini kontrol edin. Motorun türüne ve aracın markasına bağlı olarak el kitabı, bize bu motorda kayış veya zincir olup olmadığını söylemiyorsa, görerek hangisine sahip olduğunu anlamak daha zor olucaktır. Kaputu kaldırdığımızda sadece plastik gördüğümüz bazı araç modeller olduğundan dolayı. Bakarak anlamaya çalışalım; aracın motorunun uzunlamasına veya enine konumda olup olmadığını göreceğiz. Enine motorlarda normal olarak motora önden bakarsak sağdadır. içeriden oturur pozisyonda bakarsak triger sol tarafdadır. Motor boylamasına yerleştirilirse, Mercedes-Benz C200 CDI W204’te olduğu gibi arkada taşıyan modeller olmasına rağmen triger genelde motorun önüne yerleştirilir .

Unutulmamalıdır ki, motorlarına prestij ve güvenilirlik kazandırmak ve elemanlarındaki aşınmayı azaltmak için birçok modelinde yıllardır triger zinciri monte eden araç markaları vardır. Zamanlama zincirini oluşturan markalar arasında BMW , Mazda , Mercedes-Benz … Bir gergi dişlisi kayış vasıtasıyla hareket ettirilirse, bu sistem yağlamaya ihtiyaç duymaz ve bunun metalik olmak zorundadır. Bu nedenle korumak dirençli fakat esnek olan bir plastik kapak, gözlem ve dişli kayışın aşınmasını ve bozulmasını hızlandırabilecek toz veya diğer faktörlerden korunması için gereklidir. Şu anda kayış ve zamanlama zincirini ortadan kaldıran markalar var, bunlar başka bir makalede daha ayrıntılı olarak ele alınacağız.

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here