TSI Motor Nedir ?

0
3659
tsi teknolojisi

TSI Teknolojisi

Eğer sizde Volkswagen markasına ait bir araca sahipseniz ya da otomobillerle ilgili gelişmeleri takip ediyorsanız TSI teknolojisini mutlaka duymuşsunuzdur. TSI teknolojisi, Volkswagen’in direk püskürtmeli benzinli motorlarını temsil ediyor.

Aslında bizler TSI teknolojisine sahip motorlara hakimiz. Bu motor çeşidi Volkswagen araçlarında önceden de kullanılan FSI motorları gibi yüksek basınçlı direkt benzin enjeksiyonu teknolojisine sahip. Bu motorların direkt enjeksiyonu sayesinde yakıt – hava karışımı yanma odasında gerçekleşiyor. Üstelik yüksek basınçlı enjektörlerin de yardımı ile yakıt daha iyi homojenize oluyor. Bununla birlikte de daha iyi yanma ve verim artışı gerçekleşiyor. Bu teknolojiye sahip motorlarda performans, yakıt ekonomisi ve düşük egzoz emisyonu bir arada bulunuyor.

TSI’ın açılımı Turbo Stratified Injection’dır. Yani, Turbo Kademeli Enjeksiyon anlamına gelmektedir. Kısacası bu motorun en temel iki özelliği bulunuyor. Bunlar; turbolu olması ve direkt enjeksiyona sahip olması.

TSI Motor Çalışma Prensibi

tsi teknolojisi

TSI motorlar, bir ve iki ayrı aşırı besleme ünitesiyle güçlendirilmiştir.

Tek şarjlı TSI motorlarda,

  • Yüksek verimli ve düşük devirlerden itibaren etkinlik kazanabilen ve bu sayede minimum turbo boşluğuna sahip (turbo lag) bir egzoz turbo şarjı kullanılmaktadır.

Tüm TSI motorlar yüksek devirlerde, turbo türbinin aşırı hızlanmasını ve limitlerin üzerinde basınçlara maruz kalmasını önlemek için bir “Wastegate” ile donatılmıştır. Vites değişimlerinde ise, turbo türbinin aniden serbest bırakılan gaz pedalı sebebiyle moment kaybetmesini engellemek için, “blow-off” benzeri bir kaçış valfi de bulunur. Tek şarjlı TSI motorlar, maksimum 1,8 bar yükleme basıncı sunar. Bu da bu teknolojiye sahip motorların her şeyi en yüksek verim ve performans sunmasını sağlamaktadır.

Çift şarjlı TSI motorlara bakacak olursak, egzoz turbo şarjına ek olarak bir kompresör bulunuyor. Bu kompresör, esas olarak düşük devirleri beslemeyi amaçlıyor.

  • Bu ünite, motora, ayrılabilir bir kavrama ile direkt olarak krank milinden bağlı. Aynı zamanda daha rolanti devrinden itibaren çok yüksek bir basınç üreterek de motoru besleyebiliyor. Kompresör, yüksek devirlerde, ayrılabilir kavrama ile motordan ayrılıyor. Aşırı besleme görevi turboya bırakılır. Böylece tüm devir bantlarında sürekli yüksek çekiş gücü garanti edilmiş olur. Çift şarjlı TSI motorların maksimum yükleme basıncı ise 2,5 bar.

TSI Motorlar Nasıl Ortaya Çıktı ?

golf

TSI motorların aslında Volkswagen markasının günümüzde benzinli motorların ismi olduğunu söyledik. Bu motorlar, ilk çıktıkları zaman, otomobil dünyasında devri değiştirdiler. Ancak artık bizler için standart birer motor haline geldiler.

Volkswagen, bu motorunu sunduğunda herkese, daha küçük motorlar, daha az sürtünme, daha az güç kaybı ve daha yüksek verimlilik için bunu yaptıklarını açıklamıştı. Aslına bakarsanız bu oldukça mantıklı. Bunun sebebi ise motorlar büyüdükçe, parça sayısı arttıkça ve parçalar büyüdükçe zamanla motorun verimliliği de bir o kadar düşüyordu. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte artık kullanılan malzemeler daha ucuz. Üstelik daha yeni alaşımlar da kullanılmaya başlandı.

Volkswagen ilk olarak 2006 yılında Jetta ve Golf modellerinde bu teknolojiyi kullandı. 1.4 140 beygir ve 1.4 170 beygir olmak üzere iki farklı motor seçeneğini sürücülerin hizmetine sundu. TSI teknolojisini zaman geçtikçe tüm araçlarına entegre eden Volkswagen, 1.4 litrelik motorunu bugüne kadar 122 bg, 140 bg, 160 bg ve 170 bg güçleriyle üretmiştir. Aynı zamanda 1.8 160 bg ve 2.0 200 beygir seçeneklerini de zaman içinde piyasaya sürmüştür.

jetta

TSI Motor Teknolojisi Avantajları Nelerdir?

  • Öncelikle TSI motorların turbo boşluğu olmaz.
  • Turbo boşluğu olmadığı için düşük devirde de güç kaybı olmaz.
  • Motor zorlanması durumu yaşanmaz.
  • Bu teknolojiye sahip motorlar, aha az yakıt tüketir.
  • Daha az yakıt tüketimi ile daha çevreci bir sürüş deneyimi sunar.
  • TSI motorlu bir araca sahip iseniz, performans ve ekonomi arasında seçim yapmak zorunda kalmazsınız.

Hangi yakıt türü kullanılıyor ?

TSI teknolojisine sahip motorlu araçlarda hangi yakıtın kullanıldığı da merak edilenler arasında. TSI teknolojisine sahip motorlu araçlarda yakıt olarak benzin kullanılıyor. Bu tip motorlu araçlar her zaman benzinli araçlar olarak bilinir. Benzinli olduğu için nasıl yakıt tasarrufu sağlıyor ? diye düşünebilirsiniz. Ancak, TSI motorlar yapısı gereği yakıt tasarrufu sağlar.

TSI teknolojisi başta Volkswagen markasının araçlarında kullanılıyor. Aynı zamanda Volkswagen çatısı altındaki kardeş firmalar tarafından da kullanılmaktadır.

Sıfır Km Volkswagen Otomobil Modellerini Görmek İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here