Türkiye’de Elektrikli Araç Satışı Gün Geçtikçe Artıyor

0
279
Elektrikli araç satışı

Otomotiv Distribütörleri Derneği bu senenin ilk yarısıyla ilgili verileri açıkladı. Verilere göre Türkiye’de elektrikli araç satışları bu yılın ilk yarısında yüzde 154 artarak 2 bin 263’e çıktı. Bunun yanında hibrit otomobil satışları ise yüzde 4,6’lık bir artışla 27 bin 582’ye çıktı. Otomobil ve hafif ticari araçların satışı ise yüzde 9,3 azalışla 357 bin 904’e geriledi. Bu azalma daha çok otomobil satışlarını kapsamakta. Otomobil satışları yılın ilk yarısında yüzde 10,3 azalarak 278 bin 282’ye geriledi. Bunun yanında hafif ticari araç satışları yüzde 5,6 azalarak 79 bin 622’ye geriledi.

Benzinli otomobil

Dizel Motorlu Otomobil Üretimi Azaldı

Dizel Otomobil

Otomobillerde azalış yaşanmasının sebebi artık dünya genelinde kademeli olarak içten yanmalı motorların üretiminin azalması. Yıllar geçtikçe üretiminin durdurulması beklenen dizel motorların satışlarının şimdiden düşmesi dikkati çekti. Üreticilerin geçmiş yıllara oranla daha az dizel motorlu aracı piyasaya sürmesi de bu azalışta önemli etkenlerden biri olarak kabul edilmekte. Ayrıca artan mazot fiyatları da artık tüketiciye elektrikli araçları daha cazip hale getirdi. Ayrıca oto gazlı otomobil satışlarında da azalma meydana geldi.

Oranlara bakıldığında gelecekte hibrit ve elektrikli araçlar içten yanmalı motorlu otomobillerin yerine daha hızlı geçebilir.

Türkiye Otomobil Pazarı Satış Sıralaması

Elektrikli araç satışı

Türkiye otomobil pazarı satış sıralamasında bu yılın ilk yarısında benzinli otomobiller 195 bin 996 adetlik satışla birinci. Bununla birlikte dizel otomobiller ise 47 bin 147 adetlik satış rakamıyla ikinci sıradan takip ediyor.

Bu satış rakamlarını hibrit otomobiller 27 bin 582 adet ile takip etmekte. Bunun yanında oto gazlı otomobillerin 5 bin 294 adet satışı oldu. Ayrıca son dönemlerde en çok tercih edilen elektrikli otomobil satışı 2 bin 263 adet olarak kayıtlara geçti.

Ocak-Haziran 2021’de 200 bin 12 benzinli, 68 bin 446 dizel, 26 bin 365 hibrit, 14 bin 611 oto gazlı ve 891 elektrikli otomobil satışı oldu.

2021 Yılına Göre Sadece Elektrikli Ve Hibrit Araç Satışı Artış Gösterdi

Yukardaki verilere bakıldığında otomobil satışları 2021 yılının Ocak-Haziran dönemiyle karşılaştırıldığında benzinli otomobil satışları yüzde 2, dizel otomobil satışları yüzde 31,1 ve oto gazlı otomobil satışları ise yüzde 63,8 geriledi. Satışta artış gösterenler sadece yüzde 4,6 ile hibrit ve yüzde 154 ile elektrikli araçlar oldu.

Elektrikli araç satışı

Bu oranlara bakıldığında elektrikli otomobiller hakkında tek bir sonuç çıkıyor. Türkiye otomobil pazarında elektrikli otomobillerin payı halen düşük. Yüzde 154 gibi yüksek bir oranla satışların artmasına rağmen bu hala yeterli değil. Özellikle Dünya’da yaygınlaşmaya başlayan ve gitgide satış hızını arttırmaya devam eden elektrikli otomobillerin yurt dışına oranla ülkemizde yaygın hale gelmesi bir tık daha yavaş gitmekte. Fakat ‘’Yeşil otomobillerin’’ pazardaki payı ileri zamanlarda oluşacak olan gelişmelerle birlikte artacak gibi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here