Türkiye’nin Yerli Otomobil Hikayesi

0
498
türkiye yerli otomobil
Cumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllarda Türkiye’nin de otomobil macerası başlamıştı. Ülkenin o dönemde hiç bir otomobil tecrübesi olmamasına rağmen yabancı yatırımlar sayesinde ilk adımları attı. Hatta Cumhuriyet ilanından sadece 6 yıl sonra Türkiye’ye otomobil, kamyon ve kamyonet fabrikaları kuruldu. Fakat 1930 yılındaki imkansızlıklar nedeniyle üretim başlamadan sona erdi. İşte Devrim’den TOGG’a Türkiye Yerli Otomobil Hikayesi..

İlk Yerli Otomobil – Nobel 200 

 

Nobel 200 

Ford’un yatırım desteğinin üzerinden neredeyse 20 yıl geçtikten sonra seri üretime geçen ilk otomobil Nobel 200 adında çok bilinmeyen ekonomik bir aile arabasıydı. Dünyanın bir çok lisanslı olarak farklı isimlerle piyasaya sunulan bu araç 3 tekerlekli ve 4 kişilikti. Ayrıca piyasadaki en ekonomik aile aracı olarak dikkat çekiyordu.

Türkiye’nin İlk Göz Ağrısı – Devrim

 

yerli otomobil devrim

1961 senesinde darbe sonrası göreve getirilen dönemin Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından seçilen mühendislere 4 ay içerisinde Türkiye’nin ilk yerli otomobilini üretme görevi verdi. Bu durum çok ciddiye alınmasa da ‘Devrim’ çok iyi bir ivme kazandı. Projenin sahibi olan 20 mühendis bunu bir emir olarak değil onur mücadelesi olarak algıladıklarını belirtmişti. Hatta il otomobil üretimi sırasında araba kaportasında dahi uyudular. O dönem bugün TOGG’da olduğu gibi Cumhuriyet bayramına yetiştirilmeye çalışılırken üretilince trende alev almasın diye benzini boşaltıldı. Cumhuriyet Bayramı günü, Ankara Demiryolu Fabrikası’na indirildi. 29 Ekim sabahı Devrim bir grup konvoy ile yollara çıktı. Fakat araca benzin koyulması unutulunca yarı yolda kaldı. Bu sayede yapılan propagandalar aracın lehine oldu ve sadece 4 adet üretilebildi.

Yollara Çıkamayan Yerli Otomobil – Zafer 

 

zafer

Devrim’in yolda kalmasının ardından yabancı firmalar bunu kendilerine bir avantaj olarak gördü. 1960’lı yıllarda Türk Otomobil Endüstrisi (TOE) ile Volvo arasında bir işbirliği kuruldu. Fakat karşılıklı anlaşamayınca yerli otomobil Zafer için çalışmalara başlandı. Fakat araç daha üretilmeden yine propagandalara uğradı ve üretilemeden yoldan dönüldü.

Yarım Yüzyıllık Yerli Efsane: Anadol

 

anadol

Anadol ile birlikte hep yarım kalan yerli otomobil macerası bu sefer yarıda kalmadı. 1966 yılında Otosan, İngiliz bir firmaya araç prototipi hazırlatıp adında bir yarışma sonucu Anadol olarak belirledi. Bu sayede Türkiye otomotiv endüstrisinde kendini tekrar göstermiş oldu. Anadol’dan sonra aynı tesiste lisans alınarak 1968’de Tofaş, 1971’de Murat 124 modellerinin üretimine başlandı. Daha sonrasında 1971 yılında Türk firması olan Oyak, Renault’dan lisans alarak Renault 12’yi üretti. Fakat bu araçların hepsi Yıllardır ithal ürünlerde üretildi ve uzun yıllar Devrim gibi yerli araçların üretilmesi sadece hayal olarak kaldı.

TOGG

 

yerli otomobil TOGG

TOGG ile birlikte Türkiye tekrar yerli otomobil üretme serüvenine başlamış oldu. 2011 yılında alınan kararla Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) kurulup çalışmalara başlandı. Ardından yine Türkiye’nin hayallerini süsleyen yerli otomobil rüyası başladı. Üretim ve AR-GE gibi yatırım konuları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üstlendi. Kısa sürede başta Çinli firmalar olmak üzere yatırımcılar bulundu. Resmi olarak 2018 de kurulan TOGG’un CEO’su ise Mehmet Gürcan Karakaş oldu. Bursa, Gemlik’te kurulan fabrika çok yakında seri üretime başlayacağını belirtti. TOGG’u 2023 yılında yollarda görmemiz mümkün.

yerli otomobil TOGG

Bugün Dünya’nın üçüncü sınıf ülkeleri dahi otomobil üretirken Türkiye’nin bu konuda geri kalmasının sebebini bilmesek de, bazı kişiler bunun Türkiye’nin iyi bir işçi konumunda olduğundan kaynaklandığını söylüyor. Araç üretiminde dünyada Fransa’dan sonra 13. en büyük üreticisi konumunda ve hatta çoğu firmanın Avrupa da ki en büyük ticari araç üretim merkezleri yine burada bulunuyor. Bu konuda yetkin kişiler Türkiye’de ki yabancı firmaların fabrikalara  hizmet veriyor. Umarız TOGG ile birlikte Türkiye’nin yerli otomobil rüyası gerçekleşir ve bizde Asya ve Amerika’ya üretim tesisleri konumlandırabiliriz.

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here