Uzun yola çıktığımız zaman yorgun olmaktan kaçınırız ve yolda uyuya kalmak gibi kötü bir durumun içerisinde olmak istemeyiz. Çünkü araba kullanırken uyumak demek ölümle burun buruna geldiğimiz anlamına gelir.

Araba Kullanırken her türlü güvenlik önlemini alıp yola çıksak bile en önemli güvenlik önlemi olan kendimize gerekli dinlenme zamanını tanımazsak yolda uyuklayıp kazaya sebebiyet verebiliriz. Bilincimizin açık olduğu durumlarda aniden gelişen kazalarda bile hamle yapma durumumuz bulunurken uykulu araba kullanırken bilincimiz kısa süreli de olsa kapalı olduğu için herhangi bir hamle şansımız kalmıyor.

Bugünkü haberimizde çok tehlikeli bir durum olan yolda uyuya kalmak sorununun nasıl engellenebileceğine dair ipuçlarına yer verdik. Uykunuz olduğu durumlarda da uygulayabileceğiniz bu yöntemler tamamen bilincinize açmaya yönelik.  Detayları inceleyelim

Beynimizin uykuya dalmak için geçiş yapmaya hazırlandığı zamanlarda genellikle odaklanmakta güçlük çekeriz, hayal gücümüz devreye girer ve minik hayaller görmeye başlarız, trafik levhalarının ne anlattığını idrak etmekte zorlanıp yolun ne kadar kaldığını hesap edemeyebiliriz.

En net uyuklama belirtilerinden biri de gözleri ovuşturmak ve başımızı dik tutamamaktır. Bu gibi durumlar hissediyorsanız muhtemelen yolun geri kalanına yetecek enerjiniz kalmamıştır.

Bilim adamları uyuya kalmak esnasında gösteremediğimiz fiziksek reaksiyonların alkol içmiş birinin gösteremediği reaksiyonlarla eşit sayılabileceğini belirtmişti.

Yolculuk Öncesi İyi Bir Uyku Çekin

Tabi ki yolda uyuya kalmak gibi kötü bir durumun ortasında kalmamak için uygulamanız ve yolculuk öncesi yapmanız gereken şey uykunuzu iyice almak olsun. Uykunuzu yeterince aldıysanız uyuya kalmak gibi bir probleminiz olmayacaktır.

Kesinlikle Mola Verin

Yolculuk öncesi çok yoğun ve stresli bir gün geçirip gözünüze uyku girmediyse yolculuk sırasında yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de uykunuzu açmaya yönelik bir hamle olan mola verme durumudur.

Mola verip arabadan çıkmanız ve bir kahve içmeniz sizi ayık tutacaktır. Küçük bir tavsiye daha; Kahve içme eylemini uykunuz olmasa bile yapın. Çünkü kahve dikkat ve odak noktanızı artırır. Bir diğer tavsiye de bunu abartmayın.

Gece Yolculuklarını İkiye Bölün

uyuya kalmak

Gece yolculukları gece olması dolayısıyla gündüze göre çok daha tehlikelidir. Çünkü gündüz iyi bir seviyede olan dikkat seviyemiz gece yoğun ışık altında gerekli dikkati toplayamaz. Bunun üzerine birde uykusuz kalıyorsa hata yapma oranımız ikiye katlanır. Gece uyuya kalmak çok daha kolaydır.

Böyle bir durumda hata yapma payımızın düşük olmasına yönelik hareketlerde bulunmak yerine en garanti yöntemi seçip kendinize konaklayacağınız bir yer seçebilirsiniz. Kendinizi gereksiz bir şekilde riske atmanız hem sizin hem de yoldaki diğer sürücülerin zarar görmesine neden olabilir.

Camlar Açık Gitmeyi Düşünmeyin

uyuya kalmak

Yoğun uykumuzun geldiği durumlarda bilincimizin yavaş yavaş kendisini kaybettiğini anladığımız an refleks olarak camları açmamız kısa süreli bir şok etkisi yaratma açısından yararınıza olacak bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak bu süreyi uzun tutmanız ve soğuk rüzgarın sürekli olarak arabanın içine almanız gözlerinizin sulanmasına ve dikkatinizin dağılmasına yol açabilir. Bu durumda klimanın hava seviyesini sizi ayakta tutacak serinliğe getirerek çözüme kavuşturabilirsiniz.

Yol Arkadaşı Edinin

Tek yolculuklar hem daha sıkıcıdır hem de olası tehlike durumlarında sizi daha savunmasız yapar. Uyku problemi yaşadığınız zamanlarda ise yedek bir şoför olarak imdadınıza yetişen yol arkadaşlarınızın olmazı güvenliğiniz için iyi bir seçenek olacaktır.

Hareketli Müzik Dinleyin

Araba kullanırken her zaman yaptığımız işlerden biri de müzik dinlemektir. Gece yolculuklarının tadı genellikle yavaş müziklerle çıkmaktadır. Bu tarz müzikler gecenin sakinliği ve ince soğuğuyla beraber huzurlu bir yolculuğun kapılarını açar. Uykusuz olduğunuz durumlarda bile uyku moduna sokar. Uykunuz yoksa rahatlamanız sizi yolda uyutmaz. Ancak uykulu olduğunuz durumlarda böyle müzikler dinlemeniz sizin daha da uykunuzu getirecektir. Uykunuzu açmak için hareketli müzikler dinleyerek ritim tutmalısınız. Bu, beyninizin gürültüden dolayı kendisiniz dış dünyaya kapatmasını zorlaştıracaktır. İlk başta rahatsız edici gelse de kırılma noktasını atlattığınız anda beyniniz bu durumu normal karşılayacak ve uykunuzu bir süre daha erteleyecek.

Seyahatlerinize 00:00 – 06:00 Kısıtlaması Getirin

Gece Uyuya Kalmak

Bu saatlerde yolculuk yapmak çoğu insanın uyku saatine denk geldiği için beyin otomatik olarak kendisini dinlenme moduna alıyor. Seyahatlerinizi mümkün olduğunda gündüz yapmaya çok zor durumda kalırsanız güneşin batmaya yaklaştığı saatlerde yapabilirsiniz. Çok daha zor durumda kalırsanız gece seyahat etmek için yapmanız gereken şeylerin listesini hazırladığımız  yazımıza göz atabilirsiniz.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here