V Kayışı Neden Ses Yapar? Nasıl Anlaşılır?

0
6356

Günümüzde otomobiller lüx olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelerek, günlük olarak birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Otomobilleri kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. En çok dikkat edilmesi gereken aracın tüm bakımlarının zamanında veya zamanı gelmeden yapılmasıdır. Ne yazık ki birçok otomobil sahibi araçlarının bakımlarını zamanından çok sonra yaptırmaktadır. Bu durum her ne kadar kârlı gözükse de ileriye dönük olarak düşünüldüğünde büyük hasarlar oluşabilir. Bakımların yanı sıra otomobillerde görmüş olduğumuz normal dışı ses, tepki vs de hemen bir uzmana gösterilmelidir. Aksi takdirde yüksek maliyetli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere “V Kayışı Neden Ses Yapar? Nasıl Anlaşılır?” Sorularının cevabını vereceğiz.

v kayışı neden ses yapar

V Kayışı Nedir?

V kayışı, Eksantrik milinden alınan motor gücünü, dişli çarklar sayesinde motor için öneme sahip olan devirdaim (su pompası), alternatör(şarj dinamosu), direksiyon pompası, pervane, klima kompresörü gibi parçalara iletir. Bu parçalar her araçta bulunsa da bazı araçlarda su pompasını V kayışı yerine Triger kayışı çevirmektedir.

v kayışı neden ses yapar

V Kayışı Neden Ses Yapar?

V kayışı zamanla deformasyona uğrayarak genişler. Kasnak ve kayış arasında boşluk oluşur. Motor devriyle doğru orantılı olarak dönen V kayışı, boşluk olunca ses yapmaya başlar. V kayışı ses yapınca 2 çözüm vardır. Bunlardan biri kayışı germektir. Bir diğeri ise kayışın değişimini gerçekleştirmektir. Renault’un Megane, Clio gibi birçok aracında kullandığı 1.4 16 valf, 1.6 16 valf motorlar V kayışı kopardığında kopan V kayışını Trigeri setinin arasına alır ve aracın triger sıyırmasına neden olur. Sonuç subap yamulmasıdır. Aracın silindir kapağının sökülüp onarılması gerekir. Aynı zamanda büyük bir masraf demektir. Bu sebeple bu motora sahip bir aracınız var ise v kayışınızı aksatmadan değişmeniz gerekir.

Sesin V Kayışından Geldiğini Nasıl Anlayacağız ?

Otomobilimizin motorundan tabiri caizse “cıykcıykcıyk” gibi bir ses çıkar. Bu sesin V kayışı sesi olup olmadığını anlamanın yolu araç çalışır vaziyetteyken v kayışının üzerine bir miktar su dökmektir. Su döküldüğünde ses gidiyorsa veya değişiyorsa, kayışınızda veya kayışın gergisinde bir problem vardır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here