V2X Bağlantısı: Otomotiv IoT Çözümleri III

0
1724

Otomotiv endüstrisi, araçları daha akıllı hale getirecek olan bağlantılı otomobil çözümleri biçiminde yeniliğe doğru ilerliyor. Bu yazıda otomotiv IoT çözümlerini yönlendiren Mega trendlerin önemli bir aracından bahsedeceğiz. Ve bu yazıda V2X Bağlantısı konusunu yani araç ile çevre arasında oluşailecek tüm bağlantıları ele alacağız.

Araçtan Her Şeye (V2X), ulaşım sistemlerinin güvenliğini, hareketliliğini ve verimliliğini artırma becerisi sayesinde bağlantılı araç teknolojisinde kilit bir sürücü olarak ortaya çıkıyor. Araçlar, altyapı, ağlar ve yayalar arasında ara bağlantı sağlamak için otomotiv IoT sensörleri kullanılır. Bu sensörler çerçeveleri ve ağ geçitleri tarafından yönlendirilen akıllı bir iletişim sistemini oluşturur.

Bir V2X modülü, bir aracın yerleşik sensörleri, çevredeki alanlardaki sensörlerle yüksek bant genişliği, düşük gecikme süresi ve son derece güvenilir bağlantılar üzerinden bilgi alışverişinde bulunur. V2X, araçların sürücü menzilinin ötesine bakmasına ve gerçek zamanlı olarak yol güvenliği, trafik akışı ve engellerle ilgili uyarılar oluşturmasına olanak tanır.

Bazı V2X Bağlantısı bileşenleri aşağıdaki gibidir:

Bazı V2X Bağlantısı bileşenleri aşağıdaki gibidir:

  • Araçtan araca (V2V) iletişim:

    Araçtan araca, araçların yakındaki araçlarla geçiş halindeyken iletişim kurmasını sağlayan gelişmiş bir iletişim sistemidir. V2V iletişimi, 5.9 GHz özel kısa menzilli iletişimler (DSRC) üzerinde çalışır. DSRC, yaklaşan araçlarla anında bağlantı kuran ve sürücülere göreceli hız, ivme, yön ve mesafe hakkında bilgi veren yüksek hızlı, güvenli ve kısa-orta menzilli bir iletişim kanalıdır.

  • Araçtan altyapıya (V2I) iletişim:

    Araçtan altyapıya, araçların RFID okuyucular, tabelalar, kameralar, şerit oluşturucular, park sayaçları ve benzeri sistemleri kapsar. Ayrıca sokak lambaları gibi karayolu altyapısı ile bilgi paylaşmasını sağlayan kablosuz ve çift yönlü bir iletişim sistemidir. V2I sistemi öncelikle Araç On-Board Unit (DSRC trans-alıcısı, uygulama işlemcileri, GPS ve aracın HMI’dan oluşur) ve Yol Kenarı Ekipmanı (DSRC veya WAVE alıcısı, işlemci ve bir arabirim) güvenli bir iletişim kanalıdır.

  • Araçtan yayaya (V2P) iletişim:

    Araçtan Yayaya (V2P) iletişim sistemi, savunmasız yol kullanıcıları (yayalar, bisikletliler ve motorlu iki tekerlekli operatörler) için yol güvenliğini artırarak araç üzerindeki araçlarla bilgi alışverişi yapmalarını sağlar. V2P sistemi trafik kazasını önler ve kavşak yardımı ve tehlike uyarısı sağlar. Ek olarak, yaya veya aracın hızına, konumuna ve yönüne bağlı olarak karayolu çarpışma olasılığını da tahmin edebilir.

Otomotiv IoT’sinde yukarıda belirtilen tüm bağlantı eğilimleri, IoT tabanlı filo yönetimi, ulaşımda AI ve HMI, otomotiv kullanımına dayalı sigorta, vb. Gibi yeni uygulamaların geliştirilmesine yardımcı oluyor. Otomotiv endüstrisinin geleceği yapay zeka ve makine tarafından yönlendirilecek. IoT tabanlı ağ geçitleri ve çerçeveler tarafından desteklenen öğrenme çözümleri mevcut olacaktır. Bu fütüristik teknolojiler otomotiv sektöründe devrim yaratacak ve tamamen otonom araçların yolunu açacaktır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here