Volkswagen logosu, markanın baş harflerinin yer aldığı yuvarlak çerçevesi tüm dünyada tanınır. Markanın logosu iki harften oluşur: “Volks”, insanlar için “V” ve “Wagen”, araç için “W”. “V”, “W” harfinin üstüne yerleştirilir. Harfler bir daire içine alınır. Logoya detaylı bir giriş yapmadan önce Volkswagen’in kuruluşundan kısaca bahsedelim.

Volkswagen, 1937’de Alman İşçi Cephesi tarafından kurulan efsanevi bir otomobil üreticisi markasıdır. Volkswagen markası, Adolf Hitler’in fikrinden yaratılmıştır ve Volkswagen ismi Almanca’dan “insanlar için araba” olarak çevrilir. Bugün şirket dünyanın en büyük otomobil üreticisi ve varlığı ile ses getiren başarılı otomobil şirketlerinden biridir.

Volkswagen Logosu Tarihi ve Evrimi

Volkswagen logusu, piyasadaki en ayırt edilebilir logolardan biridir. Volkswagen logosunun 1938’e dayanan bir geçmişi vardır. Bugün gördüğünüz VW sembolü şirketin sadece baş harflerinden oluşmaktadır. Volks, insanlar anlamına gelen Almanca bir kelimedir ve Wagen, araba anlamına gelir.

Logo 1996’da ve ardından 2000’de hızlı değişikliklere imza attı. Logonun 2000 yılında değiştirilmesi sırasında, Volkswagen logo tasarımının kökeni hala gizemli olsa da, logoyu benzersiz kılmak için renk ve üç boyutlu öğeler eklenmiştir.

Bazıları logo tasarımının o zamanlar Porsche ile çalışan Franz Xaver Reimspeiss tarafından yapıldığını iddia ederken, diğerleri bunun Martin Freyer’in çalışmaları olduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte, tüm tartışmalara rağmen, logo hala tanınabilir ve otomobil endüstrisindeki en seçkin logolardan biridir.

Volkswagen logo tasarımı genel olarak güzel ve basittir ve W’nin üzerine yerleştirilmiş iki harften oluşur. Bütün logolarda iki harf birbiriyle sorunsuz bir şekilde etkileşim halindedir. İki harfin dışında çok kalın olmayan bir daire vardır ve bu, logonun okunaklı, net ve ilgi çekici kalması için eklenmiştir.

Volkswagen Logo Tasarımınında Renklerin Anlamı

Logo, mavi ve beyaz olmak üzere iki renk karışımından oluşur. Mavi renk, sınıfın, üstünlüğün ve güvenilirliğin bir sembolüdür ve beyaz, arabanın hoş, nezih ve saf olduğunu gösterir.

Volkswagen Logo Tasarımlarının Yıllara Göre Değişimi

1937 – 1939

İlk Volkswagen logosu, bir çarkı temsil eden bir çerçeve ile üst üste yerleştirilmiş “V” ve “W” harflerinden oluşuyordu. Gamalı haç sembolünün grafiksel bir yuvarlak yorumuydu. Bu İkinci Dünya Savaşından önceydi.

1939 – 1945

İki yıl içinde logo yeniden tasarlandı. Nazi sembolizmi gitti, ancak çark ve harfler kaldı. Yeni logo pratik, acımasız ve oranlar artık daha dengeliydi.

1945 – 1960

1945 yılında marka bugünün logosunun temeli olan en uzun soluklu logosunu oluşturdu. Ürünün pratikliğine ve kalitesine vurgu yaparak daha grafiksel ve güçlüdür.

1960 – 1967

1960 yılında benzersiz kare logo tasarlandı. Fikir, uluslararası pazarlarda faaliyet göstermeye başlayan bir markanın küresel imajını korumaktı. Yeni VW logosunun tek renkli paletli kare çerçevesi, markanın gücünü ve istikrarını yansıtıyordu.

1967 – 1978

Yedi yıl içinde kare gitti ve marka çemberi için geleneksel olanı geri getirdi. Yeni logonun tasarımı 1945’dekine benziyordu, ancak daha minimalist ve zarifti. Renk şeması, mavi harfleri beyaz bir arka plan üzerinde gösterecek şekilde mavi ve beyaz olarak değiştirildi.

1978 – 1989

Çerçeve ikiye katlanarak logo formu biraz değiştirildi, “V” harfi biraz küçüldü. Renkler, mevcut logoya göre daha açık mavi arka plan üzerinde beyaz sembol olarak değiştirildi.

1989 – 1995 – 1999 – 2000

Bu zaman dilimindeki değişiklikler daha çok renk paletiyle ilgiliydi. Mavi ve beyaz olarak kalır, ancak mavi daha açık ve daha parlak hale geldi. 1995 logo tasarımına bir gök mavisi gradyanı eklendi, ancak halka açıklanmadı ve 2000 logosunun hazırlanmasında kullanıldı. Dış renkli halka daha da kalınlaştırıldı. Oranlar bu aralıkta değişkenlik gösterdi.

2000 – 2010

Yeni milenyuma doğru bir değişiklik olarak bir yarı-3 boyutlu logo haline geldi.

2010 – 2012

Bu aralıkta, logo tasarımı tamamen 3 boyutluydu. Beyaz renk gümüş bir ton alırken, mavi daha sakin ve daha yoğun hale geldi. Oranlar artık mükemmel bir şekilde dengelendi. Logo güçlü görünüyordu.

2012 – 2019

Yeni logonun 3 boyutlu efekti, bir amblemin boyutu artık küçültülmüş olsa da maksimize edilmiştir. Harflerin çizgileri daha keskin ve cesur görünür, bu da bir logoya güçlü ve kendinden emin bir görünüm vererek ilerleme hissini uyandırır.

2019 – Bugün

Mevcut logo, markanın elektrikli otomobil lansmanını kutlamak için tasarlandı. Fütüristik, basit bir yapıya sahiptir. Volkswagen logosu iki boyutlu bir tasarıma geri döndü ve bu da daha üst düzey ve şık bir görünüm kazandırdı.

İkinci el Volkswagen otomobil ilanları için tıklayınız.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here